Friday, May 31, 2019

TAHUN NI IFTAR BIASYE-BIASYE AJE...MAKAN SEKADAR UTK KENYANG.. BRUPP ALHAMDULILLAH.

No comments :

Assalamualaikum.

:: Ramadhon sket lagi nak sampai ke penghujungnya. Ni kawan2 ramai dah start coti. Yg tinggal ada yg keluar g shopping. Tinggal 3 orang je dalam office ni. I dok layan netflix je lah kerojenyaaa.. abiskan waktu rehat.. ::

I keje je sampai PH rabu nanti.
rajinnn?? NO lahh!
Mak pak mmg duk Ampang.
Even MIL pun duk Ampang.
Tayah susah2 nak meredah jem bagai.
But we still going back to kampung; Melaka, pepetang raya sket...
Selasa last day kerja, will take time off.. 
Kat rumah mak, ramai je askar2 leh tlg mak masak.
I balik noon tu leh tlg2 kemas plak.

Sambil2 dah lapang kerja ni, i nak tepek tah hapa2 pic yg i dah save dlm folder pc ni haa..
Pic iftar2 during romadhon mth.
tahun ni fully i tak masak time berbuka.
Sampai umah dah lewat. Belum cerita tenaga i yg dah tinggal sipi2 tu lagi.
then 2 mulut je nak menyuap. Mulut nak disuap tu plak makan nya ciput2 ja.
Kesimpulannya, tiap2 ari singgah Pasar Ramadhan Kajang Prima.
Tapau apa2 yg patut(simple2), balik hidang. Settled.
Sahur yes i fully masak. Ikut la..
kadang goreng bihun,goreng mee, buat cekodok, buat telur tetel.
Mmg masak panas2.
Sahur kat rumah sndiri, mmg tak penah naik nasi. tak lalu!
kat rumah mak lain..makan ramai2.. 

:: Ni masa cuti Nuzul Quran.. p AEON Nilai. Dlm byk2 restaurant dlm tu, kami boleh choose to iftar kat food court? hahaha. sbb suami i tetelan2 ailio tgk teppanyaki dia. being me yg smua pun sapu.eh tadek hal laah.. apa sangat la nak makan sedap kan? janji kenyang. ::

:: masa ni dah masuk 17 ramadhan, bergema2 lagu raya sana sini. Mmg purposely ajak suami mai sini sbb nak tgk gelagat orang ramai kalut soping sambil dgr lagu raya yg mall pasang kuat2,. hahhaa. dah solat maghrib singgah coffee2 plak ::

:: i choose hot belgian choc with mashmello, Sedap yak ampun!! ::

:: sejam jg la kami melepak kat cafe ni.. cafe ni plak open tepi laluan org ramai. Mmg ralit memerhati orang je la. syok!! ::

:: Ni masa weekend aritu. P Alamanda. Konon nak tgk2 baju melayu suami kat Omar Ali. tahun ni 1st time dia nak pakai ready made baju melayu. Selalu bertempah kat MAROZ nun. tempah tak pulang modal. Upah je dah RM180-200. Kang kain makan rm200 jg. total dekat nak rm400. Pakai baju melayu ada la sekali-sekala. Tu thn ni decide nak ready-made je. Tapi tulah masuk Omar Ali kemain baju melayu dia sampai RM500++ selai. eh lagi membunuh. ada yg murah dalam rm200++ pun kain dia tak sedap. Linen yg kejung. So, kami p beli baju suami kat Primavalet je.. Kain elok, harga pun RM200 je free sampin! Suami i dah byk sampin.. Ptg kat Alamanda aritu, terus berbuka kat sini. Dalam kol 5pm kami sampai, most tempat makan fully booked for berbuka ye! terlopong2 kami! ni dapat last seat kat SEPIRING. Dah tak tau nak makan apa, i order hainan chicken rice je. mcm ni dalam RM17 jg per-set.::

:: Husband makan nasi ulam ::

:: Ni kejadian semalam.. 25 Ramadhan. saja ajak tukar angin p makan kat Haslinda Sim Abdullah. Tu pun lps Mohd Chan full house juga! Penuh sesaja engko kan?? gggrrr. Ni beef ginger. Sedap! ::

:: hat ni kesayangan kami. Sayur kacang panjang salted egg. terlampau sedapp! ::

:: lemon chicken .. ::

:: Seafood curry ::

:: sempat masuk dalam EVO Mall... i p beli tembikai dah siap potong. Kat EVO dapat beli kurta tuk ayah and suami... elok lapang tak cramp. bertenang2 je cari baju. Harga tak la jahanam sgt.  ::

:: Sedap2 semuaaa! asal nya nak makan ikan. Ikan dia semua 1kg++. Makan berdua mana mau nya abiss??? ::

:: syok semalam makan kat bahagian luar.angin sepoi2 before hujan mencurah2.huhu. tapi table kami ada roof. tak kalut la lari bawa pinggan. huhu.::

Weeknd kami never failed berbuka rumah mak.
Aritu iftar kat hotel uniten sekali.
P makan kat luar dgn family sekali.
Makan luar sekali-sekala mcmni.
then berbuka kat rumah manjangg.
Selesa lah berbuka kat rumah lagi.
nak solat senang.

I stop dulu. 
Menyala2 plak lampu otromen kat dada ni. hahahhaha.


.: NO HATE JUST LOVE 💋:.





Thursday, May 30, 2019

SALAM RAMADHAN-25 | KEPERGIAN SAHABAT KE PANGKUAN ILLAHI ; KAK SUE | SEMBANG PASAL SKINCARE ; MARY KAY

No comments :

Assalamualaikum.

Salam Ramadhan-25.
Ya Allah another 5days je lagi nak end ramadhon, kemudian berhari raya.
Sempat ke tak sampai raya kita tahun ni?
Semalam, kawan sama2 p korea I, kak sue telah kembali ke rahmatullah.
Dia mmg sakit cancer. Dalam masa setahun je dia berperang dgn cancer.
Then Allah jemput dia pulang.
Ada a few times jg i p visit dia kalau dia admit kat HKL ni.
Smoga diberi khusnol khotimah ye kak sue.
Ramadhan kali ni byk sangat dpt news orang meninggal.
Turn kita standy je la.. smua dah ada date masing2.
Allah seram nya..

Ni saja nak bunoh2 masa update.
Entry ni lama dahhh terperap dalam draft.
Let's lah i publish.
Sementelah nak raya ni semua pakat nak syantek2 kan??

Sebenaqnya malu jaaa nak share.
Sbb pakai kot apa pun, muka i tetap la gini jaaaa..
tidak jg menjadi flawless ke shining2 ke apa.
Cuma gagah la  keep jaga, kot2 la kalau langsung tak pakai..
tah ke lagi jahanam kejadian dia kan??
serraamm nak fikir. hahhaa. 

:: Orang nak pakai Mary Kay, hang pun nak pakai.. org hellok jadi nya. kau tetap laaa di takuk lama.. huaaaa... btw i beli 2-3 kali baru jadi lengkap mcmni. Sebab i abiskan set Clinique lama.. So now Clinique I totally dah sodaqallah.. ::

:: Ajet2 nak review bagai la kununnn. hahaha. kasi chance sat naa.. so ketama2 skali, pakai cleanser... ni siap angkut bawa keluar dari bilik air... semata2 nak photoshoot.. hahaha. dah kemek2, dekat nak abis. siap ada effect titisan air, fresh dari bilik ayor huhu. Cleanser for dry skin... Ok. ringan and mcm ada scrub2 light2 sikit. Takde buih2 ke apa.. Lepas rinse-off rasa soft je muka.. ::

:: Ni standby.. in case stok cleanser abis.. leh buat back-up. Cleanser kan i tak proper sangat... Lagipun kat surau office dengan travel bag i mmg i taruk cetaphil jaaaaa.. harap dia boleh berkawan baik dgn team MK.. heheh ::

:: brand lain panggil deni as toner. tapi MK panggil dia softener. dah serupa downy kain baju plek kan?? hat ni pakai lepas cleanser. tuang kat facial cotton, and dap2 kat muka... fresh.... ::

:: moisturizer for dry skin. ::

:: day cream with spf30. sapu lepas moisturizer. i jarang2 pakai. sbb dah ada moisturizer, tak berapa rajin plak nak layer dgn deni. tapi kalau nak buat outdoor xtvt, gagah jg la..sbb dia ala2 sun protector.. ::

:: last skali... sapu rata cc cream. Hat ni terpaling win!! sgt ringannn dan senang rata... sis dah repeat 3x... mmg best!!! ni code paling cerah. apa tah depa panggil. lighter rasanya.. ada 4 code lain.. leh pilih2 ikut kesesuaian tone muka wokeh? lps sapu cc cream, baru tepek compact powder. For compact powder, sis setia lagi dgn The Face Shop. Belum plak nak berubah arah ke MK pnya bedak. later maybe?? ::

:: hat ni gel mask. pakai 3kali smggu or kalau rajin tepek je la tiap2 malam. or kalau hazabedah pemalas.. smggu sekali. tiba angin tak kuasa, sebulan sekali pun belum tentu! kahh!!! mmg jauhhhh lagi laaa ko nk transform jadi mira filzah esah! femalas! ::

Bila dah merasa pakai ni semua...
Setiba2 i rasa tak de la best mana.
Hahahahah. sbb kulit yg takde prob sangat...
pakai brand watson pun ok je.
As long as suite dgn skin kita kan??
Cuma tu lahh... nak merasa..
I penah try SK II tu jg. bkn nak sembang sgt taw..
tapi mmg penah try.. ONCE ONLY. sbb lgsg tak matching dgn kulit I..
pakai tak abis, pstu lanting kat kawan yg mmg consume SK II.
Then penah pakai lancome. Pun sekali..sebab TAK MAMPU. kah!!!
then Clinique.. hat ni paling bertahann lamaaaaa...
ni yg recent baru la gedik2 try MK...
Tak tau will stay dgn MK or back to Clinique.. will see how.
in between, pernah je sauk bio essence, safi rania, neutrogena, nutox.
eh takde hal lah.. pakai je la apa yg korang nak pakai. 
janji suite dgn skin, takde peel teruk.. or merekah2 tahap tanah gersang..
 and...... cukup bajet! tu terpaling penting ken????

:: see hasil dia?? gitu jg laaaa.. siap ada accessories seketul bawah bibir(jerawat). kah! ni pori yg lebar2 ni bila nak katup tah?? hahaha ::

Last but not least...
pada agent2 MK ke or any skincare out there, tayah kecam sis sangat taw.
Sis ni jenis selekeh je.. mana2 pun ok.
Sbb muka takde hal sgt pun, selain dari pori besar sket... 
Sis trust, ada yg betul2 proper..
so diorang akan choose which the best for their skin kan?
Gudlak to agent2 and founder2 skin care kat luar sana...
tayah amek port sgt dgn review hauk sis ni k??
Stop dulu. perut sis dah main lagu ghazal tuk rabiah ni.
Eh baru kol 10am?? whatt??? ha ha ha


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.



Tuesday, May 28, 2019

HAPPY 1ST BUFDAY MENTAYANG CIKNYAH ; MUHAMMAD ASYRAFF HADI !!! | CERITA IFTAR DI LUAR WITH MY BELOVED FAMILY

No comments :

Assalamualaikum.

Ya Allah kaputnya mood nak ngedet blog skrang.
Nak2 dah ada akaun netflix skrang. K-drama sesaja la sis! gagaggagaa.
Salam Ramadhan ke 23 sahabat2 sekalian.
typical statment goes to.. "wahhh cepatnya masa berlalu!". gitooo.
Next week dah nak raya...
Btw, ni kak ajah ada selpiaq seketui pagi td dalam qeta.
Sampai KL awai before 7am.
Nak p minum kang , tak pepasal naik van jenazah.
So lepak dlu tepi2 parking medan selera.
Suami sambung ZZzzzz kat sebelah.. while i terbangang2 tak tau nak buat..

:: Selfie lah kita... igt kak ajah lg tak?? ::

:: kak ajah crops kasi perlebaq sket.. hahaha, Puasa dah nak masuk sebulan, tapi pipi tetap gemok. berat je la turun sket.. sket je la pun... takkan dapat cover bergemok di hari raya nanti! tsk tsk ::

:: Semalam 27 Mei... bufday anak jepun ni.. mentayang ciknyah paling bungsu (takat ni) Hadi. he's turn 1 years semalam. Alhamdulillah. Happy bufday baby ciknyah.. ::

:: masa cuti pjg wesak & nuzul quran baru2 ni depa balik KL.. sempat la celebrate sikit. Bebulan puasa ni semua pun say nehi2 to cake. Masing2 lapaq nasi kan?? ada tak ada settled dgn small cake bought from Pistachio.. tapi sedapppp giler ok belgian choc cake dia ni. Jgn dipandang enteng! jauh lebih hellokk dari hat yg SR semua tu.. padat, choc dia not tooo sweet.. Sis suka la.. ::

:: kemain menJEPUN muka adik ye.. ::

:: Sempena ramai2 balik, terus book KAW D.. iftar buffet lah kita ramai2. Main purpose pilih KAW D sbb dekat nau2 dgn umah.hahahha. tu je pun. And si hafiz mmg every year mai buffet anak beranak kat sini. tahun ni dia ajak beramai2.. ::

:: kol 6.20pm keluar rumah, 6.30pm dah tercongok kat kedai ::

:: melenjan selpiaq sampai abis kodak ongkata..huhu ::

:: bersusun kesayangan ciknyah.. sebab sepelaung je dari rumah, memasing sarung baju tidur je.. sebaik i tak buat pangai pakai kelawar je.. hahahha ::

:: moh intai2 food dia. To those yang tak pernah tau KAW D tu menatam apa.. KAW D ni ala2 mcm burger bakar abg burn yg patty tebai2 ..daging buat sndiri.. then the patty depa bakaq... hat ni la.. kalau hari2 biasa, mmg konsep ala carte la.. but since Romadhon, dia buat buffet.. 70% food here about western/italian.. ::

:: ciken, lamb and beef. semua ada.. kol 7pm baru depa siap masak. hot2 lagii ::

:: dappnya beef steak dia dgn mashed potato ::

:: carbonara dia punn kemain nak sedapp je kannn??::

:: hat ni pun tak ngalah.. si aglio olio ::

::  gravy..variety.. ::

:: side dish. mini burger, ciken wings ala2 korea, ada nachos, potato wedges. ::


:: atuk nenek kan tekak2 melayu termasuk la sis, so dont worry. ada jg section malay dish.. ada udang masak sambal.. sotong masak ijau bla bla.. ni model debab soang, kuruih soang huhu ::

:: sayur and ulam2...sentiasa panas.. tu yg best! i ni kan fantang sket makan makanan sejuk2. ish ish ::

:: eh mee hitam dia kan, sumpah wallah sedapp nak meninggal!! i fokus makan tu je..sampai tak usik food lain.. rugi kan?? nak buat mcmmana i mmg appreciate apa yg sedap je. gitoo ::

:: tu pinggan ber-mee hitam tu, i pnya la... huhu . by 7pm baru leh ambil food.. ::

:: nenek with geng JAWI ::

:: steady atuk. Ikutkan ayah bkn gemar nauu buka2 kat luar. Dia biasa lepas makan kang, masuk bilik termenung berejam2.. pastu mandi baru maghrib. But since dah semua pergi.dia ikutkan aja.. tapi tgk pinggan dia meriahh ols! dalam taknak2 tu.. hahahha ::

:: ada jg seketul gambar perantin ::


:: sesambil tggu waktu berbuka...dgr live band .. ::

:: siap ada live band.Hari tu kebetulan dah 15Ramadhon.kami duk request dia nyanyi lagu raya sesaja. Dia pun follow je. hahahha. syok! ::

Kat sini ada surau (tkt 1)..
dah makan, gilir2 naik atas solat..
pastu sambung makan sampai kol 8 lbh...
Ada baki a few days ni kot ada yg sesat ke Ampang..
Mmg recommended sangat iftar sini.
Sbb?
1) orang tak ramai. Sbb place dia mmg terhad. Selesa gila nak amek food
2) ni mmg speciality dia western.. so to those yang kaki western, mmg heaven in earth lah ongkata! 
3) affordable price. lupa nak kabor. price dia adult RM50 sahaja! kids below 12 RM25. Kids below 7, FOC. Senior citizen pun half price RM25!
4) Food spread dia lumayan.. and sedap2!!! 
5) air ada variety cold water plus TEH TARIK yang sedap hazab!!!
6) since dia very limited place, so parking pun easy je.
I advice u all buat booking dlu k??

KAW D AMPANG WATERFRONT
46, Jalan AWF3, Ampang Waterfront,68000 Ampang Sel.
017-3250244

Ok koang sis mampooo update ni je dlu.
Cerita mmg memacam ada!
pic pun berjujut.. yg takde cuma MOOD. sob2.
Harap2 dan i wish SELAMAT HARI RAYA seround before raya leave.
Apa2hal Maaf lahir batin ye ols.. 0-0 kita ye..

:: before quite..saja dok buh gambaq anak menakan pempuan che... NUR AISYAFIYA ROSE... tapi ampa tau dia suruh kami panggil dia apa? RAISYA. Ampa tgk dak drama Raisya lakonan Diana Danielle? dlm cete tu watak raisya ni mcm materialistik gilerrr la!! Serba serbi material! kak rose ni jenis suka berangan. skjp2 kang dia berlakon jadi model. sat2 jadi penyanyi. Pastu kalau konvoi ramai2 nak naik kete I ja.. pastu nak jadi anak ciknyah ja. sbb ciknyah kan suka jaa lanje depa mcm2 hahahhaha. bila pak dia kata dia mcm raisya, eh suka pulak! dia follow drama tu.. diana danielle tu kan cantik, budak2 bkn tahu hapa..Ni dia tgh IN ACTION raisya laa ni.. dgn gelang rantai manik2. hahhaha ::

Ok naaa...
callloo dulu..


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.