Thursday, November 30, 2017

MENGEKOR SUAMI DINNER KAT LE MERIDEN KL..

No comments :

Assalamualaikum.

Ari Selasa kelmarin ni, suami ada dinner dgn kawan2 office dia.
Since kawen ni mana penah dia hang out malam2 dgn kwn2?
kalau ada pun, sekali dua dgn ex-schoolmate dia..
tu pun kdg bawa I..
yg kali ni dia terpaksa pergi, sbb kwn2 dia request sempena farewell dia..
so he decided to bring me together... i mcm malas nak ikut..
sbb i kan tak friend2 dgn buffet hotel etc ni??
tekak i mcm dah blocked dgn western2 food ni semua.
pastu penat keje lagi..esk nya keje pun ye.
tapi bila kenang kena duk snsoang kat umah sampai lewat malam..
serreeemmm plak i ols.hahhaa.
So gagah seret kaki jg laaa..
depa p dinner kat Le Meridien KL..
sampai2 i terus p salam2 dgn kwn2 dia...
Sekali i tgk... eh semua pempuann ke?????
amboiiii?? tapi 4 orang tu chinese yg dah 50+yrs pun..
malay ada soang... smua geng2 manager dia kan.. HOD bagai...
soang2 dah monopause mangkali. so, tak jadi nak jeles! hahhahah.
lepas salam, diorang ajak joint seat..
but politely i minta izin makan sndiri..
malas lah nak kacau kan... biarlah dia borak selesa2 sket..
lagipun i tau,bila colleagues berjumpa...
apalagi lah topic diorang akan sembang kan??
bab kerjaaa je la! soo boringgg mehh!
So i bw diri makan kat sudut lain snsoang.
I ok je.. kasi chance lah kannn..tapi moskil jg haku ni..
pehal pempuan2 je semua ni??  tak de kawan laki ke nk kawan dgn dia? hahaha.
Balik tu i tanya,rupanya ada 2 orang geng laki tak dapat joint..
sbb sangkut meeting dgn team HongKong.
Ooooo begituuuuuuuu... 

:: dok soang pun boringggg jg laaa..huaa dah la battery hp kong..x bawa power bank! nyesal ikut!! masa i lepak soang2, ada sorang waiter melayu ni ala2 supervisor kot.. rajin dtg menyapa I..sat2 kang tanya ada apa2 nak minta tak..pastu dia mcm curious napa lah i mai dinner snsoang? pastu i mention kat dia. "my husband seating over there.." lagi muka dia jd weird.. I syak msti dia fikir i tgh skodeng suami i detim dgn pempuan lain ke apa kan? so sblm fikiran dia berleluasa berfikir bukan2, i terus bgtau... "eh saya just teman suami ada farewell dinner". pastu dia kata.."tak puan..saya tak fikir mcmtu lah!". hahahha. masing2 mcm fahamm2 je kan... cess! ::

:: tgk la apa je i makan..mmg benda lah ni je lah pun i makan.. dumpling, prawn tempura, tah apa lagi tah 2 ketul lain tu... i cuit2 gitu je la.. food spread mmg byk!! Le Meridien ni 1 of our fav buffet juga... cuma tulaahhhh, skrang tak IN dgn tekak laa buffet2 ni semer.::

:: ni je lah yg i makan sungguh2! sedapp gilerrr! kalau mai sini...mmg i laki bini akan tuju makan ni je repeat2! ::

:: i pandang2 gitu je menatam2 ni semer... ::

:: Ponnnn! takde mood nak sentuh pun tak! ::

:: last i makan ni..hahhaha.. bapak la bosan food selected kou kan esah!! kan i kata..tekak i tgh berherbinisasi dgn makanan lain,selain dari malay food mcmni je.. ::

pastu i requested coffe latte...
settled!
kol 9lbh tak settle2 nyembang lagi laki haku tu kann!
terus i turun ke lobby..lepak kat sofa tgk gelagat orang.
Battery hphone dah flatttt. So??? sangap giler laaaa!
mula lah nak naik antu... abis kuat i merajuk je... 
dalam kete tak bercakap sgt dgn dia. dia tanya 1, i jawab suku je. dah! malas..hahha
 mmg pangai tu nak diva2 je ko kan?
eh of coz la..dia kata sampai kol 9pm je..
ni dah dekat nk kol 10pm tak sudah2 lagi??
i dah tersengguk2 kat sofa lobby tu haaa...
seronokk lettew dikelilingi nyonya2 ahsoo2 tuu kan?.. hahhahaha
awas u ye bang!!!

so soalan i skrang.
bapa kali i taruk word BORING + BOSAN dalam entry kali ni? 
hahahhahha. i sndiri bosan je dgn entry i mcmni.
bluerrrhhhh... 

.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.


Wednesday, November 29, 2017

KYOCHON 1991 AT MYTOWN AND LAYAN DOYAN LEPAS BAIK DEMAM..

No comments :

Assalamualaikum.

Isnin baru2 ni kan i panic2 sebab mcm ada lump kat tengkuk kan?
Pastu kepala tak leh nak teleng kiri kanan.
Tiba masa, satu kepala berdenyut berdegup!
Isnin i masuk kerja pagi, i down je.. sbb mmg tak sedap badan.
worry pasal lump ni pun satu hal.
Tu yg petang terus suami fetch bawa p jmpe doctor.
Register dulu, pastu nurse kata doc tak masuk lagi.
Jom kita p lunch.
I ajak suami p MyTown.
Teringinn nau2 nak makan KyoChon Ciken tu haa..
dulu dah rasa style2 gini kat melbourne,tapi nama dia Nene chicken.
Halal plak tu . 2x kami repeat masa kat sana.
So now after dah trust bout halal status diorang, baru lah i berani pergi.

:: Bini wak jenal.. 😝 ::

:: laki i ada checkup jg pagi tu... dari pagi dia kena puasa sbb kena amek darah, buat ultrasound etc.. husband-wife pun tak berapa sihat. we hv to care each other la..Allah kan maha besar... dia tau je nak jodohkan mana yg terbaek... :: 

:: for firs timer ..boleh try order ni. Dalam menu dah bgtau siap2..sapa2 1st time dtg, order je la Mix Combo mcmni.. ada ketiga2 flavour.. Soy garlic, honey series dgn red pepper. 3 ni je flavours yg ada for drummet and wingette. Ada whole chicken jg.. dalam RM60 je. tapi i tak suka whole2 chicken ni..nnt ada part2 dia i tak suka, mcm isi2,rib etc kan? so sapa2 spesies mcm I, suka kokak tulang2..elok la order drummet and wingette ni haaa... combo ni RM32..dapat small bowl salad skali.. ::

:: sbb tak tau portion kat atas tu comes with salad, ter-order lagi skali chicken salad... sedapp..n dressing dia pun simple but nice... RM25 ::

:: nnt atas meja dah ada siap2 plastic glove. dlm plastic hitam ni. dia dapat sekali dgn wet tissue. so jgn risau plak nak buka n guna.sbb mmg complimentary and FOC..yelah sbb certain2 tempat,wet tissue dia berbayar ye dok? ::

:: dia main tiup2 plak dahh ::

:: so silalah sarung tangan dan makan dgn selesanya! tak fikir tangan comot ke berbau ke hapa.. k! yela drummet,takkan nak makan pakai sudu,gerpu bagaii kennn??::

Ulasan:
Sangat sedappp! all flavour sangat ohsem!
tapi kalau bagi rank i bagi mcmni : 1. soy garlic 2.red pepper 3.honey series.
tapi i tetap nak makan ketiga2 nya,sbb masing2 ada taste tersendiri!
Price boleh tahan la...  makan kat atas ni dgn 2 ice lemon tea dalam RM70++ je. 

:: dah makan, p klinik semula. Ni sangap2 tggu turn.. comel tak? hahahhaa. sokati I je pakai stukin tompok2. eh pedulikkan... janji #siscuba. huhu. doakan terus istiqomah.. ::

:: otw balik, suami plak semawa makan doyan.... ni kat area taman cempaka.. tempat layan doyan fav suami ni selain kat leisure mall cheras and taman seraya ampang.. Ni jenis D24..RM25 per-kg. Sedap!::

:: ni udang merah plak..oren2 sket..dua2 pun sedappp! terpejam2 jikmata i makan. Baru dapat makan, lps demam lama aritu, tak berani makan... ni pun takut2 berani je... makan sket2 je.. takut panas..::

:: mamat ni je lah sebat byk...takpe, i kasi chance ye bang..tggu i buat comeback. jom musang king?? huhu ::

:: ni cara tak berapa makannn *konon!!*. ::

Semoga i, suami , keluarga dan kawan2 semua terus2 diberi kesihatan yang baik.
Betul mmg kena jaga pemakanan..zaman skrang...
yela mungkin koang tgk i tak tentu arah makan tu, makan ni.
but i sejenis makan sikit2..buat rasa..
Sapa biasa dgn I tau la kot cara makan I.
Ye nampak badan sado gagah membadang, tapi makan quantity mcm2 gitu je pun.
Stiap kali i cedok nasi, nnti ada je sound.."diet ke".
yela tak seiring size dgn portion makan kan?
walhal balik asal, mmg i makan style mcmtu... 
tapi metabolisme rendah, tu yg menebal je...
again... smua bnda pun boleh makan, cuma kena jaga kuantiti.
ok? jgn lupa makan supplement , makanan2 sunnah nabi...
pastu ngaji byk2 k?

sayang semuaa..

.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.




Tuesday, November 28, 2017

KAK ESAH TAK SIHAT..ADMITTED AND MC PANJANG 2 MINGGU..

2 comments :

Assalamualaikum.
Hye koranggg! boleh tahan bersawang blog ni..
tapi nak sapu takleh, I athma..hehhee.
Pahabaq ampa??
Kami Alhamdulillah dah kembali sihat.
lepas MC panjangg sbb condition tak OK.
Last entry pun I update pasal prolongue cough.
Dah bapa kali p klinik biasa, ubat batuk cap apa yg i tak try..habaq sat??
smuaaa i try siap... tetap laa tak kurang. style batuk rengkuh perut, belakang siap.
Last2 baru doc kata nampak ada tompok2 awan kat lung kami.
terus refer sepital.. p emergency kol 6pm... masuk drip, inject antibiotik..
Kol 2.30am baru dapat masuk wad! tak ke kematu kepala wotak.
Dari duduk, ke baring, ke berdiri.
Sian somi kita..tersengguk2 kat kerusi...

:: Kali ni konon nak refer doktor respiratory, sekali dr.fuad(oncology) i jg yg treat I.. Dia kasi ubat antibiotik fowerrr wooo! besar gilerrr syringe dia! mcm cete2 lawak yg dok takut2kan orang nak enjet bontot tu..ha cenggitu la. hahaha. ::

:: nak tnjuk bantal tu haaa. laki kita tidur sepital tiap2 malam teman kita .. tu pun nyaris2 tak dapat single bed room. full house! ni pun kna upgrade to executive room..takpela, janji abam sayam ada timan adik! vokeh?? ::

:: admitted kali ni, i rasa tak teruk sgt..sbb batuk and demam on-off2.. so nafsu makan tu boleh tahan konghajo.. hahhahah. lps je nurse cucuk chck gula, chck blood pressure, oksigen, demam.. laju2 mnta suami cari coffee.... tak tayan wooo duk dlm ekon 44jam..mereputzzz sejuksss..::

:: bukak drip! yeayyy!! day 4 dah boleh buka drip.. mementang dr.fuad yg jaga.. dia masuk je...I dok merengek minta discaj laa. koman2 minta buka drip.. "doktor buatpe nak ikat saya dgn drip? saya bkn tak selera makan pon!". doktor tu gelakk je laah. ujung2 dia surrender.. yeayyy..best gilaa tayah drip.if not terbaring je sbb terikat.. terus sakit pala. baring-duduk2.. ::

::  muka sembab..huduh..tapi...aku SUDAH mandi taktuntuang2.. hahahaha. Pagi2 buta suami i pegi je keje by 7am i dah mangkit, mandi. takleh laaa tak mandi. nanti nurse2 datang nak chck2 tak sedap lah kan? dgn dr fuad yg emsem tu lagi.. ishh mana bolehh kann? bkn takat mandi2 biasa..siap shampoo.. lotion, perfume pun haku pakai! nnt ada la nurse yg peramah2 tanya.."puan pakai perfume apa ye? wangii lahh!". stiap kali i masuk ward, msti ada jee nurse menegur. i syak patient2 lain mesti tak wangi kan(takut nak cakap busuk!hahah). ::

:: bawah ni ada mcm2 kedai makan best2 wooo. mcm Dome, Melur &thyme,  starbuck, hot&roll, sister popiah..foodcourt lagi.. kdg moskil gak..ni hospital ke shopping mall tah? huhu. Ni lunch time suami cuti . makan kat dome. i pnya berselera... i makan sampai 5 slices! giler membela!! time sehat pun i paling hebat pun selesai 3 slices je.ni? amekawww! mebi sbb pizza dia pun nipissss and crunchy... ::

:: Suami pnya chicken grill.. bapak lah sedapp ! selalu makan nando's ke kenny rogers ke mana2 kedai lain lah..juz2 je rasa dia kan? ni sedapp giler kot chicken grill dia! ayam dia marinated sedap... gravy dia lahh terpaling sedappp! koang kalau mai dome, cuba try test menu ni haa..::

:: menjadi2 laki bini ni dok sepital..hahhahha. b4 turun bawah tu kang, pesan lah kat nurse.. kang jenuh plak depa cari.. dome ni kat ground floor je..same building. buatnya tiba2 doc datang, i terus naik je...::

:: ni i p turun bfast sensoang! mihmih. Suami i p keje.. kol 9am i turun mengopi.. cappucino dome ni boleh la... tapi i rindu hazelnut latte kat redcard cafe bangi sana.. ::

:: english bfast... demam2 ni mmg tak lalu sangat makan oily2..::

Sekarang ni i nak tanya..
ni update pasal cerita admitted ke psl makanan? hahahaha..
Bila dah sihat sket ,mula buat gila..

Cete sket psl sakit..
I batuk teruk lebih 2bln.
Mcm i kata, dah byk kali p klinik, makan madu tiap2 pagi pun.
ubat kahak done. ubat antibiotak oral pun done.
Tetap tak ok. finally kna inject antibiotik baru lega. Alhamdulillah. 
In between batuk tu, of course akan dapat cold fever...
sat demam , sat baik. bdn sakit2.. 
yg palingggg i takut, of course pasal 'sakit lama' I...
sapa2 yg ada sakit mcm i..yg tau sakit tu leh relapse at anytime.
mmg sket2 akan related dgn sakit lama.. 
Mcm sakit tengkuk yg i rasa skrang..
lps batuk2 teruk aritu, i dapat sakit tengkuk/leher yg amat2!
i gatal2 p urut semua...tambah sakit kou!!
i pegang2 rasa mcm ada small lump.. 
ahad aritu plak dgr Elyana GV tu announce dia ada limfoma cancer..
terus lah makcik cuak! semalam, i p jmpe doctor fuad...
dia gelak je tgk i kalut..
dia kata.. "apalah awak ni.. sikit2 kaitkan dgn cancer.." huhu..
So smlm dapat arcoxia(pain killer) dlu..harap2 reda la...
nak menoleh pun sakitttt... huaaa..
Pada I...kalau mula sakit2..i mesti fikir i dah kurang doa..
kurang ngaji..kurang solat sunat..or ada benda yg i makan tak betul2 'clean'..
or ada buat salah dgn suami ke mak ayah ke.kat sapa2 ke..
I mmg pegang benda tu je sejak sakit 2014 lalu.
i yakin, kita betul2 kena jaga hubungan dengan Allah..
mmg wajib mcmtu pun kan? tapi kita kan manusia yg alpa..

Eh ok ye korang. 
Rindu sangat dah kat ampa..tu update sikit dulu..(sikittt kau kata??)... 
Now keje hakiki dah semakin lega, since duit pun dah yillek pochi..
tapi ada jg keje2 tepi yg masih on going..
but now i bz nk whatsapp suami..nak pesan barang...
pesan apa??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
the sale is TODAY! 
Time to stock-up skincare...
and i ada kirim clinique HAPPY perfume..
lama dah tak pakai happy..
ada yg nak kirim ke? tapi today je!
mmg biasa diorang datang office suami i, buat SALE..
kadang2 CD, estee lauder, channel...

bye koang..


.: NO HATE JUST LOVE  💋 :.


Friday, November 10, 2017

MAKAN SUNDA KAT CIBIUK, HARI2 BERCINTA KAT REDCARD CAFE & MEETING KAT CDC PJ..

4 comments :

Assalamualaikum.

Ya allah, bila lah batuk ni nak berammm??
dah 2bln lebih la kot kan??
xray dah, amek darah dah..mcm2 ubat batuk..ubat kahakhakhaktuih bagai..
Subhanallah, kifarah ke peringatan ke apa ni Allah nak bagi??
kadang rasa nak meraung2 jg bila batuk menggila sampai sakit satu badan.
sampai muntah2 pun pernah.
Pastu demam..on off... on off...
I down betul lah sakit mcmni.
Tak bebas.. nampak sihat, tapi yg menanggung ni?? Masyaallah.
Arini igt nak p amek darah semula.
Suami kata kat office dia, ramai kena influenza A...
terus cuak! Nauzubillah.

then..
Kecoh kata demam, pastu nak up cerita makan ni kira mcmmana ni??
kira halal lah yek?? hehe

:: assorted sambal makchan(belachan gaya pakndak i yg sumbing + sengau cakap).. Makan kat Cibiuk,Kajang ni. Sampai2 tak duduk lagi dah tuju pondok sambal depa.. Sambal dia lah pun kata kunci nya! tayah la cuba2 tanya i apa ke nama sambal2 ni kan.. dapur i sebulan sekali pun belum tentu berasap... tsk tsk tsk.. ::

:: sambal dalam lesung batu kecik ni, dapat bila kita order set nasi..imbel la.. apa lah.. i tak igt dah.. byk tomato sambal ni..tapi sedapp gilerr!! ::

:: Ni lah nasi timbel..nasi kukus biasa..dia bgkus guna daun pisang.. i time ni tak kawan dgn ayam. tadek ikan yg kecik2 tuk makan sorang... ikan talapia dia besar! suami i mmg pangkah abis ikan2 air tawar ni...so pilih ikan keli ni je la...sebaik dia goreng panas2 garing2.kalau lembab2 or dah sejuk, dgn I-I skali tak reti makan nok! -rm15.90 ::

:: suami i ni org bandar mangkali..dia makan ikan besar2... dgn ayam je.. tak geng laa! RM15.90 juga ::

:: buka je bungkusan, wangiii giler nasi dia..::

:: syahdu nau bang, sampai pejam2 mata ngadap makanan..hahha::

:: sup tulang. teringat sup2 sedap kat indon. tapi kat sini tak ummpphh sangat, dia dah tiru style sup kat malaysia! tak best lah! tulang dia pun kecik2..isi je byk! dia bila byk tulang(and byk isi,seiring) sup jadi manis and sedap air tulang tu.. ni mcm sebongkang2 daging dia.. boleh la buat basah2 nasi... RM14.90::

:: pastu nampak pavlova dlm menu..try rasa pavlova style sunda ni haa.. kemain nak 2 layer.. i igt dia bagi 2...ye-ye je i panggil waiter, kata I order 1 je.. rupanya 1 tu mmg double decker mcmni.. jenuh oiii makan maneh byk2..laki i mmg tak menat manih2 ni.. ni murah je..x salah i dalam RM5.90.. ::

Cibiuk ni ada 3-4 cawangan tak salah I.
Boleh try search k..
Semua pun kat hujung jari... (pnya beralasan kau kan? padahal pemalas nak tepek sini.hahha)
Ok selesai cete Cibiuk.

Tuk rekod, mggu ni je 2x repeat mai makan kat Red Card Cafe bangi.
I mmg sukaaa gile kot lepak sini.
I syak suami i pun suka, if not takkan dia rajin tala kete ke sini kennnn??? 

:: i dah bapa lama tak kawan dgn ice..boleh semalam makan MCD tetengahari pun haku minta hot latte, time tu dah la panas berdenting. msti ada org ngata dlm hati.."eh onggemok pun reti sejuk ke tak mnum ais?" kuangaja eh?? berani cakap depan2 lah..gittoo gertu kakak dalam hati... huhu. Lepastu berpeluh2 menetek2..terlari2 masuk kete cari ekon! hahahaha. Ok, hat ni, i order hazelnut latte yg YA HAMPIUNN pnya sedap.. suami kopi o ais..::

:: suami i OK je dgn western ..i je yg dah berpatah arang. So he settled with lamb chop..RM25.90. Tgk side dish tadek mashed potato..dia up side dish....... ::

:: mashed potato depa mmg sedap ok! tanpa prejudis! ::

:: makan kat cafe canggih, hipster...ujung2 oda nasi goreng beef... ternyata i mmg pencinta masakan melayu buat masa ni..huhu. meh nak kabor...mmg SEDAP giler kot nasi goreng dia...! first attempt yg tidak mengecewakan malah membahagiakan! portion dia besar ok! daging dia mmg takyah susah2 selak nasi dh nampak daging.. pedasss! sedap melekat! nasi dia bau2 smoke2 sikit..perkhhh! RM15.::

:: brader ni, p keje pakai baju lain.. balik bj lain? boleh tahan curiga juga gua...dia balik umah bini muda salin baju ke cemana ni?? baju dia kena muntah anak kecik dia ke hapa? ya allah minta simpang lah nooo.. awas loh bang! i caras u punya nanti...hahahha. sebenarnya opis dia ada deepavali eve... boss2 ni wajipppp la ikut tema etc... dia lupa plak aritu majlis nya..sbb semalam nya dia tak masuk office, p courtcase.. so dia mnta staff dia p beli kan any baju la yg suite for deepavali. bawah2 lebuh ampang tu kan ada deret2 kedai india.. ni staff2 dia kata kain sari buat kemeja tgh IN.. tapi tgk live mmg lawo jg baju ni.. kebetulan i pun ada baju kain sari kaler2 gini.. nnt kita together2 ye bang. ::

Minggu ni 2x i kena attend taklimat ke bengkel ke meeting ke nak panggil tak tau.
what so called lah !
Semua gegara 2018 nanti semua mak nek sistem baharu!
cemuihhh! baru nak master dgn sistem sedia ada, dah change to new one!

:: 1st day meeting, jmpe manje mentayam I Ain J...dia wakil hosp.selayang. Sonot gamat gegak gempita la sessi bengkel kita.. ::

:: eh baju ni lah yg sama kaler dgn baju suami i  pakai kat atas nuu .. 4 orang dari HKL.. ain dari hosp selayang.kak yani dari hosp selayang. tapi both Ain n kak yani exstaff HKL.. reunion kecil kiranya.. ::

Badan tak sedap ni rasa nak baring je kan??
I gagah jg tak MC ni sbb takut byk keje pending.
Hujung2 tahun ni kena bertimbangrasa , takleh nak fikir tekak sndiri je.
Kata teamwork kan?? 
kalau betul2 emergency,then OK.
Selagi boleh datang keje, kita datang...

Weekend ni ampa bikin apa?
Boleh laki mak ajak p Perak lepas dia tgk fb perak skrang tgh musim doyan.
Kalu i sihat ni menjadi jg kita ke kg gajah perak sana, makan doyan puass2.
Tp tgh2 demam ni jgn buat pasaiii..
wellll..we will see how..
kot tup2 senin depan naik entry psl doyan, tak dapek den nak nolong eh.
Kepala dah weng2 ni.. kol 12pm rest ni leh letak pala atas meja jap.
Moga Allah beri kesembuhan kat I and kesihatan yg baik buat kawan2 i semua yg baca ni.
Ameen ya rabbal alamin..


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.


Tuesday, November 07, 2017

BANDUNG PART VI | LAST DAY IN BANDUNG , WELCOME HOME ESAH!

2 comments :

Assalamualaikum.

Palli pallliii (cepat in korea)...
kita perabih kan entry bandung ni haaa....
semak samun pala wotak kakak..

Ni last day in Bandung.
Karang balik, flite from Jakarta.
Kan awal2 dulu i dah kabor,ada kesilapan masa booked flite.
Patut balik dari Bandung. Ni dahhh kena patah ke jakarta.
Semua ni gegara agent Matta Fair asal tu la.
Tah ke cemana tah plan dia! gggrr.
So, janji ngan pak arip,sejurus lepas solat subuh terus gerak p Jakarta.
Sbb weekdays, macet (jammed) teruk yakmat ye!
Sana ramai stay kat bandung, keje kat jakarta..
sbb jakarta mahal rumah dia..
subuh diorang plak awal, kol 4.15am.. huhu.
So dlm kol 5am dah start gerak to jakarta back...
otw tu ada benti kat R&R pekena kopi...
syokk sgt time ni..sbb R&R dia happening mcm R&R kita jg...
sambil minum kopi layan lagu dangdut..
dikocok kocok...ek ah ek ah ek ah.. hahahha

Dah lepas subuh keluarnya mendapat la kena lepak airport 3-4jam awal..
Dari bandung took about 3hrs... mcm KL to IPOH gitu la...
tadek hal, kitorang terus cari bfast..
makan nasi panas2 dgn sambal sunda depa. Ya allah sedappnyaa...
ikan yg mcm ikan sardin digoreng garing2...
celet2 dgn sambal depa.. up plak sup kuah bakso..kuah je...pentol(ball) dia i tak amek.
keluar2 ai idung u!
Dah kenyam..lepak tgk TITIAN CINTA(aisy+haris) kat hphone.
Layan episod semalam(Isnin nya).
So ngam2 dah checkin beg, pusing2 airport.
Sebaik Jakarta airport.  Besar and better dari airport Bandung nunn.
Beli keychain and fridge magnet yg elok sikit tuk rumah sndiri kat airport.
Lagi sejam lebih nak board, kita makan bakso..
Sebagai penutup rasa2 Indonesia gittoo..

:: sedapppnya ya Allah ya tuhanku ya qareem..gitoo rintihan qolbu.. hahha::

:: tu cili dia..kenapa kat sini tadek mcmtu ha?? pi la belajar dgn bibik2 endon tu kan? pastu jual lah kat sini . ni i makan bakso kat mesia, tawar2 hebeh2 je belaka... kecewa keluh kesal taw tak! ::

:: ni pisang g oreng.. tak nampak mcm pisang kan? hehhe. dia makan dgn eskerim. Laki i la. kalau i, idok la nak oda mende2 mcmni..baik i makan indon cuisine pueh2 kannn?? apalah laki mak tu! ::

:: dah nak balik ni mula lah kalut chck hphone tgk keje! ayooooo. ::


:: dah nak berangkat balik!!! Alhamdulillah flight smooth... ni balik pun naik malindo. tetaplah dapat menu yg sama; mini pizza mcm mai aritu... Sampai KL dah petang.. tadek apa yg kami rindu nak makan malaysian food. Selalu kalau balik oversea, mesti gigil2 cari asam pedas lah..nasi lemak lah..roti canai lah.. ini , tidak ye! lagi dirindu makanan sana iye ada! sedapp taww indonesia food. i admirer! ::

:: unpack luggage. tak byk shopping pun.. kami ni bkn kaki shopping. byk kali ulang dah kot.. smua bnda sama je lebih kurang dgn kat mesia, kat jalan TAR sana, kat kenanga wholesale..so watpe la nak bersungkuk-sangkak ngangkut baranggg kan? ni beli pun as buah tangan je tuk family n friends..::

:: sebahagian dari kain sulam yg i borong. Murah la kat sana... 4meter dalam RM45 je..prada silk. ada yg lagi murah..tapi kain tak sedap. ni kain elok! tu dapatlah kat mak, MIL, adik badik i..isteri adik2 I. yg lain2 bagi beg telekung bandung tu je..::

:: ni la beg telekung nya.. dalam beg ni i buh kain sulam tadi.. senang nak bagi depa...  hat mcmni jg i bagi kat kwn2 opis. sorry la i tak de idea nak bagi apa dahh..nak beli kain pasang kang... berat nak ngangkut..lg pon berapa ramai plak i nak kena kasi ..kang ada yg tecit ati tak dapat..kennn::

:: Fridge magnet...tuk rumah sndiri, rumah mak..bagi adik badik and jiran2..::

Alhamdulillah selesai dah entry bandung kita.
Jujurnya takde apa tips sangat i boleh kasi.
Sbb indonesia tu ala2 malaysia je.. communication pun senang...
cuma currency dia, agak tergeliat jg nak kira..
byk nau digit..hehhe
masa i pi ni  rate lebih kurang INR10,000 =RM31.
Lagi satu, teh kat sana...rasa dia pelik sikit.
Mana2 i pegi pon mmg teh rasa mcm jasmine tea.
nampak tempting..bila minum..dah mcm minum teh bau mcm india semayang.
leh imejin tak???
kat sana tadek teh tarik ye! sbb depa tak familiar pakai susu pekat mcm F&N kita tu..
tayah la ramah tamah minta teh tarik. 
Kang depa carut koang bahasa boyan, kakak tak tau! huhuh

So secara ringkas tempat i pegi masa jakarta & bandung :

1) Cempaka Mas UTC, Jakarta - ala2 Kenanga Wholesale.Kat sini leh beli fake hbag, buat spek mata murah2. blouse pun pandai cari ada yg murah2
2) Tanah Abang, jakarta - pun mcm KWC,mcm pasar payang sket2..Konsep mmg iras KWC... beli byk, lagi murah.
3) Central Mall, Jakarta- ala2 KLCC/Pavillion. 
4) Pasar Baru Mall - Mcm KWC. kat sini byk giler textile. so lace2 semua mmg cantik2!
5) Dago DreamPark - taman yg yada-yada..Sila TAK PAYAH pergi..ada faham? haha
6) Tangkuban Parahu - Gunung berapi tak aktif
7) Floating Market - taman & stall atas sampan.
8) Kartika Sari - pisang bollen and jajan2
9) Amanda cake house - cake kukus yg tersangat sedap!

Kalau bawa budak2 and byk masa kat bandung, leh pegi Trans Studio Bandung.
Theme Park ala2 USS lah kot. 
Jakarta pun byk je tempat shopping yg best2 instead of Bandung itself.
I borak dgn orang sana, diorang kata.
orang jakarta mai p bandung soping.
orang bandung plak datang jakarta tuk belanja.
so masing2 ada kelebihan kekurangan lah kot..
Jakarta ada 2 tempat i tak sempat nak pi soping; Mangga Dua & Thamrin City. 
So kalau u ols p Jakarta... boleh la redah semua mall depa.
Leh compare2 price kannnn??
Jgn lupa makanan depa.. try je la apa yg rasa nak try..make sure HALAL lah ye.
Jgn main hentam je plak noo...
Lagi satu..kalau datang sana...elok la lama sikit. puas sikit jalan.
Duk la jakarta 2 malam, bandung 3 malam. 
Insyaallah puas hati. 
I dah tersilap sbb misscommunication dgn agent MATTA.
Rasa mcm rushing pun ye!
Tapi takpe... later ada plan nak repeat dgn family plak.

and kot ada la sudi nak kelebet2 semua entry bandung..
just click link below :

So sekian, wabillahittaufiq walhidayah..hehhehe


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.