Tuesday, January 31, 2017

28 JANUARI 2017 ; MAKLONG RAHIMAH KEMBALI KE RAHMATULLAH & TERUSKAN PLAN KE BAYOU LAGOON DENGAN HATI YG BUNGKAM..

2 comments :

Assalamualaikum...

Cuti lagi ke wengkorang???
I tadek sebab plak nak apply cuti.
Bek i jimat cuti.bykk lagii nak guna cuti ni. ehem. Insyaallah...
So tinggal bapa kerat je orang kat opis ni ha???
Esk (1 feb), geng2 KL plak cuti... federal day...
So let's i tinggalkan u ols dgn update pjg berjela2..
sbb i faham, apa rasa dia menanggung rindu yg menggunung kan kan kan??
*muntah ijo*. hahhaha.

SABTU 28/01/2017..
masa i tgh bfast dgn husband dkt2 area UKM sana...
dapat whatsapp mak..
"Ngah,busu call mak nangis2 bgtau maklong dah pengsan. Macammana ni?"
Maklong mmg tgh sakit..dapat whatsapp dari mak..berpasir2 rasa tekak nak telan.
tapi seingat i...licin jg i makan pg tu.. tanak membazir, amalan syaithon tuu 😜.
Mak, kalau bab2 mcmni..mmg i je yg dituju nyaaa.. 
padahal anak dia ada 8 orang tu.... L A P A N ye??.. huhu.
Tgh bincang2 dgn suami, dapat plak 1 msg baru..
"Maklong dah meninggal.."
Innalillahi wainnailaihi rojiun....
kali ni baru betul2 i tolak pinggan kosong dah pun... 
bayar, terus balik umah..
pack2 baju.. tggu pokde(adik I) bawa datang umah I.
car pool naik kete suami I terus.
Suami i kan drive MPV... 7 seated. senang sumbat smua...
Ikutkan jadualnya..esknya(Ahad) kami nak p Bayou Lagoon,Melaka jg.
So dah celaru2 sket plan. Bayou tu dah full pymnt pun.
Tak apalah, kita balik menziarah dlu.
Itu yg utama buat masa ni. 
 Yang lain kita fikir kemudian..

:: sememeh mata sepet2 baru lps nangis..namunnn..tatappp!!!! selfie sepam dua.. ni tgh 'killing time' tggu pokde sampai. suami i dah siap2 lock rumah smua.. nnti kete pokde sampai, park je kat luar pagar.. then terus shoot to Melaka. Faham2 je la mggu2 CNY ni betapa membunohnyaa jem nya!! pfftt :: 

Dapat plak whatsapp group besar keluarga belah mak bgtau, 
jenazah maklong dah di bawa ke masjid. Nak di mandi + kafan.
And lps dzuhur solat and terus kebumi.
Lagi la huru hara smuaorang menggelupur rush! 
dr semua pelusuk... yg johor ada, KL la mostly pun...
Yg sadisnya JLN IS JAMED AT EVERYWHERE!
 Suami ON waze cari jalan yg tak jamed!
ada 1 lagi kete dari Ampang(adik2 laki I) & bedah from putrajaya.
Kalut2 dok whataspp..update news etc. 
Alhamdulillah sampai kat masjid Alor Gajah about 11.30am.
Ngam2 maklong sdg dimandikan. Mak je lah masuk.
Takut ramai2 dalam tu buat semak je si gajah (I lettew) ni masuk karang..
Sementara tggu zuhur..dapat mengaji byk2 tuk arwah maklong.
Masuk zuhur, solat jamaah and terus solat jenazah....
Then ke kuburan... selesai semua dalam 3.30pm..
Alhamdulillah allah mudahakn semua urusan.
ALFATIHAH buat almarhum maklong tercinta..
Moga Allah tempatkan maklong dalam kalangan para solehin.
 Selamat bersemadi pada alam yg kekal abadi.... 
Insyaallah kami smua akan menyusul..
dan smoga kita mampu bertemu semula di jannah.
Ameen...

:: Maklong kiri(tudung coklat) bersama adinda beliau ; bonda saya ::

:: Kenangan idulfitri terakhir(2016) bersama almarhum maklong(tudung putih).. lepas ni tak tau la nak balik Melaka utk apa lagi. Sorang2 dah pergi... rinduu sudahhh... maklong... 😢 ::

ALFATIHAH.
ALMARHUM RAHIMAH BT OTHMAN
1952-2017...
HARUM SUBUR DI HATI...

Balik dari Melaka, mak dan adik2 bujang smua tidur rumah I.
Sbb mak letih..badan mcm lembik je..
Saja suruh dia rehat.baring...
kalau kat rumah I tak payah fikir sibuk nak masak ke apa.
Mak rehat betul2 puas2. Smua i settled kan ..dunwori.. 
Dia kang kalau blik umah, ada je mende yg dia nak usik..
Lepas maghrib, i tgk mak baring kat katil bilik bawah.
Dia baring sambil mata terkelip2.. penat + sedih la kot.
Yela since nenek takde  (1996)...
 maklong lah amek alih jawatan nenek(jawatan peginya??huh!).
Dia lah mak,dia lah bapak kat adik badik dia.
Apa2hal pun berkumpul rumah dia.
Dapat plak suami(Paklong) yg supportive, Alhamdulillah..
adik badik mak,sampai skrang masih unite elok.
Separuh family kalau orang tua dah takde je, langsung berantakan.
Loss contact etc.. Nauzubillah...

Esoknya..pagi2 kami tanya mak.
Nak proceed ke tak program to bayou lagoon?
If mak request nak rehat ke apa, i boleh suruh adik2 je yg pegi.
Bawa anak2 buah..sbb budak2 tu dok la menghitung hari dari tahun lepas..
nak p mandi2 dgn sepupu sepapat masing2 kan...
I dgn suami i, tak kesah pun kalau kena stay umah dgn mak.
Mak kata, OK je.. mak bukan nak mandi ke apa.
Dia nak rehat2 je..
Makanya..jom lah kita berangkutan ke bayou lagoon...

:: kami digelar geng2 gagak berantai kajang...bedah geng putrajaya.. hafiz & emi geng Ampang. So geng kajang bawa mak ayah p bfast kat monyih. sbb nak ikut LEKAS hiway to melaka.. ::

:: Pokcu membela hantu rayo apo?? kemain sampai 2 pinggan roti banjir dia sental... suh dia pandang kamera, dia bagi posing nam jahanam mcmni..heheh ::

:: jalan jamed, but still moving... so dalam kol 11.30am dah sampai bayou lagoon..atuk nenek and the cucu'ssss.. :: 

:: kemain masing2 posing sementara ciknyah tgh checkin .. tah bila lah i nak letak jawatan ketua sekretriat rombongan.. jomu dah den ni weii! ::

:: Posing win dari anak2 menakan ciknyah..nmpk awek montek yg kekemain tembam kt tgh tu???? dia ketua darjah.. berani lawan laa..tgk lengann je smua tak berani..huhu..  tggu ciknyah print besar2 pic ni... ::

Bayou Lagoon ni i beli voucher time Matta Fair Sept lepas.
 Mean dah bayar siap2.
I amek 2 unit aparmtnt.
2 & 3 rooms apartment.
 total amount termasuk surcaj peak hour.
14 adult  + 5 kids water themepark entrance + bfast is RM808.00 je.
Kalau direct to hotel agak memahal lah juga.
Or else leh try agoda, tapi booking awal2 lah..leh dpt murah lagi kot.
Voucher ni expired March.
Dah bincang pnya bncang CNY ni je smuorang free.
Tu yg nak tanak kena pi jg by CNY. ikut hati maleh nak mengemut2 org meramai2 tu kan??
Walau voucher dah beli, tetap lah kena early booking.
Tu yg x dapat nak ngelak... 

Unit yg 2 bedrooms tu dapat early checkin..
So jom lah kita ramai2 pakat salin baju siap2 kat situ dulu.
Smntara 3 bed rooms siap.
Eh baru pasan,tadek seketul pun pic dalam hotel dalam camera/hp i...
sbb masuk pun huru hara, berkiak2 budak2...
mana soang nak b*rak..mana soang nak manjat nk tgk bawah. 
fitamm mak ngah kau nak!!  

Btw...water park dia ala2 Gold Cost gitooo2 je la.
bkn hard core mcm Gambang ke , Sunway Lagoon or Bkt Merah sesemua tu.
Xda rent pelampung2 or siap ada area maps ke apa.
Sekangkang kera jua adanya.
BUT... i lagi prefer waterpark mcm ni utk aktiviti keluarga.
Atleast dapat berendam sama2.. 
enjoy slide sama2..sbb slide dia pun semua mesra kanak2..
Mmg i recommend juga tuk kita spend time dgn family.
Tayah nak jalan jauh2..kang terpisah2...susah kan??
So..since tadek dah pic lain,
bawah ni lambakan pic dalam air jela pun ye..
Ada yg ada caption. ada yg nan hado...
sudi layan, tak sudi takpe..tak majok punnnn !! 🔪🔫🔨🔧

:: kak yong ketua derjah.. ::


:: bang apo yo lah bedah oii..hahah ::


:: cik yom eh jadi ketuo rombongan naik semuo gelongsor..hahahaa ::


:: paknyah dia pun not bad bab melayan. Ciknyah dia dikecualikan. I jadi che ta aritu..kenot wet2 much ok! i choose to be a photographer..dgn hasilnya yg nan hado mcmni ha!!! lense kena air pun tak dilap.. @#$%^&*(+~ ::

:: Wowww acik!! retak tak slide tu?? miahahha ::

:: fiya and mama (My SIL) ::

:: Cikgu shaari(gelaran tuk pokde sbb dia sejenis cikgu.heheh) with ketua darjah ::

:: Yom & fiya ::

:: panyah plak dgn pwincess fiya. ::

:: cik tam with si manje ketua derjah.. auni..heheh ::

:: pic ni abam snap... saja budak2 suka main kamera..dok ralit kenapa kamera ciknyah boleh masuk dlm air?? siap bergaduh2  suruh bawa turun kamera mama dia masuk kolam. hahha :: 

 :: belakang tu la unit apartment dia.. its still under bayou lagoon management. bkn private unit pun.. ::

:: kesian, kecik2 tak dapek kann?? hehehe ::

:: dia sliding laki bini lahh!!... hehe ::

:: atuk mana nak kalah.... abis smua slide dia try... sebaik tak buat perangai menterap mcm kat sg klah aritu..huhu..malu sikit lah kat sini ramai org..aritu kami2 je..hehe :: 

:: IBU MERTUA suami saya.. mak duduk2 layan pasaan..sambil celup2 kaki dlm air.. ::

:: Pengetua sentiasa mengawasi..tinggal mulut dia tadek wisel je..kalau ada, mau kejap2 kang ter-preeet2... seteress hoii...hahhaa ::

:: Che ta with Damia husna ::

:: kalau main hujan,demam. moh la kita piling2 hujan.. best tau...air ni hard pressure.. leh buat massage badan... ::


:: perhati atuk tu.apa kita buat,dia buattt..huhu ::

:: dalam hujan pun silang tangan ok..kau mampu?? ::

Ok cukup.
Pic pun byk kelabu asap. sabor je lahhhh.
I lah punya perangai..femalas nak lap lense.. 
Btw...sebagai kenang-kenangan dilupa jangan...
tadaaa..

:: mendapat calaran dan bengkak pipi kiri! huaaa i cedera parahhh! hehhehe. tak jelas sgt plak dlm pic..tp kejadiannya sbb i tggu bwh slide nak sambut budak2 kecik tu main gelongsor..sekali... yg turun tu acik dia, i berlaga dgn dhani, sbb acik dia terlepas dhani ke depan. i terhantuk dgn kepala dani.. sewel skjp 5minit! bapakkk sakit hoiii!!! terus bengkak sebelah muka i..and darah tu mendapat dari spek mata i terhantuk dgn kepala dani.. terus mnta kat cafe ice.and tuam.. time ni suami i dgn BIL i p beli KFC.. kakak i 4wd pic ni kat whatsapp grup.. suami i reply : "Ciknyah ni buat hal time paknyah takde. dia kena apa tu?". hahha suami i bkn marah, tapi dia slalu kata kat I..kalau i p mana2 tanpa dia...slalu ada je benda jadi... and its true!!!  masa ni rupanya,dia mengharap i yg teman dia p beli KFC...sekali kami mnta BIL i yg ikut. eh i mana puas main air lagi kannnn?? hahhaa.. agaknya dalam hati dia dok kata apa kat i.tu yg dia kata ala2 ketulahan. takuit gegurl ceni  tawww !! u jgn mcm2 ye bang!!::

:: malam tu p makan kat Medan ikan bakar Parameswara. menggelepar kelaparan masing2, siang makan KFC je buat alas perut... korang,skrang UMBAI ke ALAI ke dah tak IN taw kat melaka ni..kalau nak p pekena ikan bakaq tepi laut..pi PARAMESWARA IKAN BAKAQ..dia mmg dkt jg dgn umbai, tapi other side. Waze je k! kedai dia besarrrr sgt... boleh tampung ramaiiii sgt org at 1 time! masa kami pegi ni, bedah dah book siap2.sbb dia kenal boss parameswara ni.. dah la dah reserve..order2 terus sampai plak tu.sedang kan que pnya la melengkau!! eloknya koang booked before datang and order siap2 lauk.. nak2 yg datang dalam big group. kat bawah nanti i bg ctct no. k! I kalau p ramai2 mcmni..bawa orang tua..budak2..mmg tak suka, terhangak2 tercari2 tempat. I nak sampai2 je , tggu skjp terus makan. Kesian kannn kat warga emas and budak2 berkiak2 tu. nnt mood betul2 masuk laut! ::

:: manje haku ni ikut kami p order food.. bila i sebut je 1 menu..  cth : jenahak bakar sekor..nnt dia nyampuk.. OTAK2.. pstu i kata..OK adik kejap ye. pastu i kata plak.. udang nestum 3 hidang.. dia nyampuk lagi..OTAK2...sambil muka merengek2..hahhahaha.. sampai ke menu terakhir..dia tarik baju I..."adik tak denga pun ciknyah oder otak2??". hahahha. Otak2 kan kat stall lain kan? pastu kami p stall oder otak2..adik nak bapa?? dia buat jari 10! hahhahaa. tapi mmg betul2 dia makan 10 ok! pecaya tak?? mama dia kopekkan buang daun.. hantu OTAK2 macik ni. Zomba kampong pisang apo??::

:: i mmg tak snap any pic lauk pun..sebab?? sebabbbbb big boss(atuk) is duduk sebelah I! hahahha. dia plak mcm keletihan ke apa..moody je mlm tu..terus i takuitt!..ni curi2 je... :: 

:: ha nampak tak position atuk dgn I?? depan i betul2 ok! terus supannn je i malam tu.. dah tua2 bangka mcm ni pun, selalu je kena marah ok.. huaaaaaa.. tanak kawan ayah! wekkk..hahhaha ::

Alhamdulillah lauk dimasak sedap2 belaka..
Tempat dia pun luassss sangat....
Kami order :
Jenahak bakar 1 ekor = RM78.00
Siakap 3 rasa = RM36.50
Udang Nestum (terus minta buat 3 hidang) =RM114.00 
Sotong celup tepung 3 hidang = RM76.00 
telur dadar 3 hidang = RM9.00
Sayur campur 3 hidang = RM24.00
Teh o ais limau 2 jug = RM30.00
Fresh orange & tembikai 2 jug each = RM60.00
Ayam goreng kunyit(utk pnghidap gout. heheh) = 3 hidang RM15.00
Otak2  20pcs = RM24.00
Nasi lemak bungkus 6 bgkus  = RM9.00
Nasi putih = RM10.00
Grand total = RM517.00
Tapi i kira kat atas ni, mcm tak cukup 517.00. Hahaha.
Bill ada kat bedah. Tapi grand total tu betul lah.
Sbb i yg pi bayar. 
cuma harga each menu yg i tak berapa ingat.
kuantiti menu mmg mcm ni... I bagi price skali supaya kawan2 leh budget.
I tak tau nak kata mahal ke tak...
tapi bak kata suami i.. i makan berdua dgn dia pun kadang cecah RM150..hehe.
ni makan sampai 18kepala kot kan???
bagi i berbaloi2 sgt dah tu...  
sbb mmg berasa semua lauk pauk dia!! hoooliaaauuu!

:: stok ikan ..seafood mmg melambak2 ok! andaikan kalian datang que tgh pjg melingkar2..silakan bersabar sikit. sbb svc laju and stok ikan pun bykkk!! ::

:: pic from above...mcmni keadaan dia.. ::


 Address: KM 12, Jalan Pengkalan, Pulau Besar, 
75460 Ayer Molek, Melaka, Malaysia

Malam dah kenyam masing2, balik membongkang.
Sbb esknya pagi2 lepas bfast kat hotel...
masing2 p sambung berendam.
I and husband dok lek2 tepi2 tu je.
Husband i dah perli2 kat i...
"nak masuk air lagi??". menosok qolbu taww dia sound.! sob2

Kol 11.45am checkout...
singgah p pekena Asam pedas Hjh Rahmah kat Bukit Katil.
Dekat je dgn Bayou Lagoon.
Silakan terjah!
sbb sedappp dan berbaloi2!!! 

:: boleh kan semua adik2 bujang i bedal udang. besar2 ok udang dia. di goreng tepung panas2 ala2 mcm goreng pisang... pokcu siap amek sampai 5 ketul.. makan lah dik.. rezeki kan?? lepas je ktwang lepak2 mnum..baru sampai ketam !! huaa semua pandang dia...pandang dia. nak ratah pun dah fulled btoi perot masing2.. ::

:: asam pedas daging tetel ::

:: asam pedas kepala jenahak. jenahak sapa pnya fav? sapa?? betollll...daling maling i lah...sapa lagi.. huhu ::

:: asam podeh ikan bawal :: 

Mak pinggan dia penuh dgn sayur!
dgn nangka nya, ulam2nya, kobis nya... hahhaha.
anak2buah layan udang...
mmg sedap btoi hoii asam podeh dia!!
kali ni order sirap limau 4 jug ...
makan smua total RM299.00.
Siap dessert dgn tapai pulut!
menetes2 peluh makan  sebelah kuali org goreng pisang! hahhaha.

Kami ni mmg pencinta asam podeh lah kot kan.
mano2 poie pon mmg mencari asam podeh yo kojo eh.
byk dah kot entry i pi terjah asam podeh.
tak terkorek dah nak put link here.
to those yg mai melaka, and looking for asam pedas..
kedai ni kna masuk list k!

:: i tak dapat cari la exact address dia..tapi koang waze ASAM PEDAS HJH RAHMAH. Location dia dekat2 dgn JPJ Bukit Katil.. tepi jalan besar. senang je nak cari! tapi kedai dia buka sampai kol 2-3pm mcmtu je. Ada gerai kuih2 panas2..air tebu jg! mmg menepati citarasa lah! Gudlak k! ::

Cukup dulu entry melengkau panjang I tuk kali ni.
Hehhehee. 
Selamat sambung cuti pada geng2 KL....
till we meet again k...








Friday, January 27, 2017

BENARKAH KENYATAAN "WANITA MEMILIKI 9 NAFSU DAN 1 AKAL"?

No comments :

 

Soalan; 


Ustaz, saya hendak tanya pasal orang perempuan ada 9 nafsu dan 1 akal, terbalik dengan lelaki (9 akal, 1 nafsu). Betul ke hal tu? Daripada hadis ke apa sumbernya?

Jawapan;

Dalam Soheh al-Bukhari, ditemui hadis menyebutkan; "Wanita kurang akal dan agamanya (berbanding lelaki). Kurang akal di mana kesaksian seorang wanita separuh kesaksian lelaki (*yakni dalam kesaksian, 4 saksi wanita menyamai 2 saksi lelaki). Kurang agama di mana wanita ketika haid tidak boleh lagi solat dan berpuasa (*lelaki pula boleh solat dan puasa sepanjang masa)" (Soheh al-Bukhari; 304. Dari Abu Sa'id al-Khudri RA).

Menurut Syeikh Dr. Mustafa al-Bugha; maksud hadis itu ialah melihat secara umum (umum kaum wanita berbanding kaum lelaki). Adapun secara khusus (individu), terdapat ramai wanita lebih berakal dari ramai orang lelaki.(1) 

Sebahagian ulamak berkata; maksud kurang akal dalam hadis di atas ialah dinisbah kepada hati, yakni; wanita dijadikan Allah dengan memiliki perasaan hati yang lebih kuat berbanding dengan penilaian akal/logiknya, berbeza dengan lelaki yang memiliki penilaian akal lebih kuat dari perasaan hatinya. Hal itu kerana tugas-tugas asasi wanita (mengandungkan anak, kemudian menyusuinya, menjaga dan mengasuhnya, melayani suami dan anak-anak dan sebagainya) memerlukan sifat kasih dan simpati yang berterusan dan sifat-sifat itu hanya lahir dari perasaan hati yang kuat dan tabah. Berkata Syeikh Sya'rawi; "Manusia memerlukan kasih sayang dan belaian seorang ibu dan kebijaksaan seorang bapa".(2)

Kurang agama pula bermaksud; kaum wanita diberi keringanan yang lebih dalam agama berbanding lelaki. Tuntutan agama ke atas mereka lebih ringan dari kaum lelaki, kerana itu digugurkan kewajipan solat dan puasa dari mereka sepanjang masa haid dan nifas, mereka tidak diwajibkan keluar berjihad, solat berjamaah dan solat jumaat.(3)

Adapun kenyataan "wanita memiliki 9 nafsu dan 1 akal", belum ditemui sumber hadisnya.

Wallahu a'lam.

Nota;

(1) Ta'liq 'ala Soheh al-Bukhari.
(2) Syabakah al-I'lam al-'Arabiyyah (http://www.moheet.com).
(3) Syabakah al-I'lam al-'Arabiyyah (http://www.moheet.com). 
 
 

Thursday, January 26, 2017

NASI MANGGEY ; WARUNG KITA AREA STESEN KOMUTER UKM YG SANGAT SEDAP DAN WORTH TO YOUR MONEY..

4 comments :

Assalamualaikum.

I lately rasa exhausted sgt dgn jalan jamed yg mcm ... what the??????
Sis kenot tolerate tawww kena drive lama dgn badan yg dah lunyai keje.
Kalau rumah dekat, tapi jamed tu biasa lah kan.
Selalu rumah jauh, long distance..jarang jamed.
Ini?? dah la jauhhh..jamed pulakkk!!!
Ari2 kena stranded  1 1/2 or 2 hrs...
Mengundang apa??? iye betul ..
mengundang rasa nak jadi surirumah sepenuh masa gitteewww.
mihmih.. tapi best ke jadi surirumah sepenuh masa??
haaa yg tu kita kupas lenkali eh eh eh?? 
So bila dah sampai umah pun dah lewat...
sis tarik diri lah dari calon isteri mistali yg masak tuk suami ari2.. hahhaha
[Hoi menyammm ok ber-sis2 bagai. lempang nak??? ]
So I takleh masak la olssss...
ok nampak tak,game dia kat situ???
nampak tak?? sbb nak cete pi dinner kat luar..
sanggop create intro bekap diri sndiri berjela2 dlu?? hehehehe.. 💅

Smlm kami cover 1 lagi port makan sedap and S E M P O I....
dekat nau dah dengan umah kami.
betul2 dekat komuter UKM sana..

mana? mana? mana??

:: tadaaaaaaaa... tapi tajuk dia yg lebih tepat 👇 ::

:: ye betull NASI MANGGEY deyyy? mula2 i igt mcm nasi vanggey ke what-so-called nama nasi india tu ha?? sekali bukan pun..sbb kuah dia mmg melayu ke indon punya style..tapi still makan atas daun pisang.. hat tuu yg terpaling mabelessss. Kedai ni mmg i perasan, rasanya dah operasi dalam 4-5 bln. I jemput suami from komuter tu..lalu2 je dpn dia..tadek plak intention nak menyinggah ke hapa. tapi smlm, mmg i ajak jg suami try. sbb lapaq nasi...  ::

:: style dia, kena self-service.. que kat kaunter, terus amek dulang, and order. menu dia pun tak byk... ada nasi manggey, nasi lemak ikan tongkol, nasi berlauk ikan tongkol. Harga lingkungan RM4.50 to RM5.00. Ni i pegi dah malam, tinggal nasi manggey je. Nasi manggey ni is : Nasi putih + kuah kari yg ada tulang2 ayam, terung & kacang panjang + ayam goreng potong kecik + sambal ala2 sambal belacan. Itu sahaja. ::

:: and speciality dia lagi..air kelapa dalam baldi zink ni haa..hahaha. i beli 1 je share berdua.. still ada balance ye...tapi tayah la tetipu sgt dgn statemnt i tuk AIR TAK ABIS..sbb i kan badak sumbu sumatera, cekik air je kejenya..hahahha. smlm tak abis tu sbb hujan lobek. mmg tak dapek la nak abiss kan air..  RM3.50 je pon! sedap kot air kelapa dia?? slurrpp2.. i tgk ada coconut shake etc..can try later... ::

:: mcm ini rupa nasi dia.nampak ugly kan?? tapi rasa diaaaa?? ya amponnn nak termeninggal ok sedappnyaa??  kuah kari dia rasa pelik2 tapi sedapppp... nasi byk.. RM5 berbaloii sgt ni kalu student2 makan. Time i datang pun,ramai je student tgh makan. and mat2 motor. depa kan jenis makan dlm big portion... ::

:: kami p tambah ayam.sbb i nasi kureng sket abis nya..i ni kan pemakan lauk.. hehhee. ni pun suami i dah sauk 3 ketul.. byk ok! RM3.50 je pon!! pic gegar sbb pakai tgn kiri pegang hphone. tgn kanan dah selepet i gaul nasi.. ::

:: suami i makan leennncheeeeeeeeennnn, senyapppp2 je dia menyodok masuk mulut.. tup2 dia kerenyuk kertas tu, settled! total makan...nasi manggey RM5x2 = RM10, ayam xtra RM3.50 air kelapa baldi RM3.50 = RM17 sahaja!! makan sedap, kenyang!! tayah susah2 nak masak, kemas dapur.. aihhh.. smart nya kepala wotak i kan?? untung suami i, ada bini bijak mcm I! kah kah kah. padehalll L A Z Y 😛.. huhu. bkn lazy larrrhhh .. i tak sempat jew.. 😑 :: 

:: Ni pic i amek dari fb depa.. nmpk tempting jg sambal ikan tongkol beliau kan??? weekend ni,jom bang???? kita oda teh tarik dlm baldi plak! hahha ::
:: kalau nasi belauk, ikan tongkol dia masak kari..tu sambal merah dia tu yg mastermind !!!!  

To those yang nak try... ni address dia :

NASI MANGGEY WARUNG KITA
Lot 1,Jalan ST/1,Batu 18,Kawasan Industri Sg Tangkas,Kajang.
(200 M dari simpang Komuter UKM)
Waktu Operasi : 7 pagi-10 malam
( setiap hari)
Infoline : 03-8912 2526

Koang tayah serabut2 sgt nak fikir tang mana lah Sg tangkas Kajang bagai,ye!
Selain dari WAZE, koang kalau dah biasa area Komuter UKM..dia betul2 kat tepi jalan.
mean dari komuter tu, koang ke kanan...
200m dari komuter, belah kanan dh nmpk dah kedai ni.
Kalau tanya I..mmg recommended sgt2!
makan2 sempoi mcmni..panas2 lah baruu puass kan??
harga  pun elok,tak buat perangai.
So??apa ajiii??
 SEREBUUUUUUU...