Wednesday, October 31, 2018

BANDUNG TRIP 2018 ; PART V | GLAMPING LAKE SIDE RANCABALI , LUNCH DI AYAM GORENG SUHARTI & MURTABAK MANIS SAN FRANCISCO

2 comments :

Assalamualaikum.

Koang, cemuih dah kaaa nak baca cete Bandung kakak????
Sikit lagi abis naa... ada dalam patblas entry ja lagi.. hahahhah..
Sabaq sat nooo.... 

Balik dari Kawah Putih, terus singgah Glamping Lake Side ni haa...
Dekat dah dgn kawah putih tu.. dekat eh?? errr dalam 20-30minit jg laaa. la la la..
huhuhu. Tiket masuk cuma 10,000IDR sorang.
Apa bendalah Glamping lake side ni eh??
Tah i pun tak sure, tapi glamping ni biasanya acara perkhemahan yg  glamour.
haahhaha. tu sefaham i la.. makna kata, gabungan nature(camping) dgn urban..
I bagi tgk pic dulu ye...

1) Glamping Lake Side , Rancabali

:: nama pun glamping LAKE side...osah2 ado tasik ye dok? ni pic google. Nampak tak ada seketul kapal besar yg siap separuh tu??? ha situ lah tarikan dia..kapal yg half way made tu,nama dia Kapal Phinisi.. alkisahnya depa ala2 nak tiru bahtera Nabi Nuh... Saja buat kapal atas bukit...Allahua'lam.. ::

:: Kapal tu fully diperbuat dari kayu hellok.. dalam dia ada restaurant... and leh lepak chill2 amek gambau atas dia... ::

:: Nak ke kapal tu, kena lalu sirotulmustaqim titi gantung mcmni haa.. ::

:: ori pic nya acenggini haaaaa ..takde lah gayat mana pun..::


:: Pakwe I , Fenando Jose.. ne ne ne ne::

:: Ok2 dah.. huhu ::

:: And..sepanjang2 laluan nak naik bukit to Kapal Phinisi ni akan nampak ladang tea yg sangat cantek..dah mcm maze pun ada... so, celah mana glamping nya?? ha celah bedah ni laa haa.khemah yg gelemer or urban camping... leh la ampa rikki2 website depa if interested nak stay sana noo.... kakak takmoh. elergik daun teh.. takut tangan gatal terpetik daun teh buat teh tarik terus buka kedai situ. hahhaha ::

:: view malam begini mangkali.. hhuhu. sumber : google ::

:: bhgn atas kapal. Sebagai pelancong yg taat pada tourist guide nya....kami pun naik je la.. dah dia bawa kan...hahhahha. apa ke tujuan sesemua tu, jgn ditanya... org dah bawa, jalannnn ::

:: cuaca sini windy and agak sejuk jg la..ala2 cameron highlands kita ..::

:: mak2 hajah...::

:: tapi mmg tak deny, view syantekkkk.. ::

:: kawan baik Ujang. hahhahahha ::

:: tu nampak bendela indonesia??? ::

:: dengar kata makan kat sini pun tak mahal sangat.... tapi sbb kami dah ada plan nak makan lain, maka nya kami  mmandang dgn sebelah mata je la.. huhu ::

:: view dari bawah kapal. kat pangkal jambatan gantung ni kena beli tiket masuk yg 10,000IDR tu.. ::

:: Sofea Jane dan kawan2 beliau.. hahha::

:: alolololo...with my tanje...::

Tak lama pun kami atas ni.
Bawa si kertu2 ni berjalan, igt di herankan sangat tempat wisata2 ni semua...
lain laa tempat bawah ni...
-
-
-
-
-
-
-
-
-

2) Ayam Goreng Suharti 

:: nampak?? Ayam Goreng Suharti! rumah makan! sini baruu la metcing dgn onggemok!! hahahha. ::

:: Ni mmg ayam goreng lejennn bandung laa.. byk branch dia. Ampa kalau mai bandung, tak boleh tidak, mmg kena teraii laa.atleast sekali! kabor kat supir nnt k! ::

:: menu..::

:: nama pun kedai ayam goreng, tayah la peramah sgt p order sotong plak kan..nak order as side order can...tp wajibul ghunnah order ayam goreng dia k..  ::

:: Ya Allah tgk pic ni balik tetelan2 ailio nok! ayam goreng dia tak besar mana taw! so seekor ni leh cover 2 perot la paling sesuai. mcm dia guna ayam kampung pun ye... keriuk2 kerak dia tu yg mahallll!!! ayam dia pun sedapp angat..hellokkk lembut, leroi je dari tulang.. makan panas2.. cicah sambal dia...adoiyaiiiii.... nikmat yg x leh didustakan oiiiii::

:: dari awal bismillah maghin i dah kabor.. up la semangkuk dia sup ... supaya nasi berjalan lancar dari tembolok ke perut. sekali dua ok makan nasi kering2.. ari2 kaluuuuu... terkopej 

:: Awal2 kami oda sekor ayam ja.. tgh2 menyuap..dia pandang dia, dia pandang dia.. TAK CUKUPPPPP!hahahha. so up lagi sebelah. baru ada puassss.. tu dlm small bowl tu kuah lodeh cara diorang..ada petola sayur2 lain sket masak lemak. rindu dahh nak makan lauk bersantan. malaysia kan biasa ada lomak cili api, lomak putih, kari semua kan.sini takde..tu yg buek lopeh gian tu.. ::

:: soda gembira.. kat tempat kita panggil bandung soda.. hehehhe. dalam botol fanta tu plain soda. takde sedap mcm ice cream soda F&N... tayah try2 teguk... ::

:: sodaqallahhh..::

:: saja la tepek harga....makan 4 orang dalam 364,100IDR = +-RM100... pueh hatiiiii ok.. ::

3) Toko Tiga

:: Dari Ayam Goreng Suharti, depa dah solat siap2 jama' Asar... Ujang bawa kami p Toko Tiga.. Shopping jeans2, jaket2 kulit... mostly ori brands.. kat sini lah kami meroyan jmpe seluar 'sedap'. kawan2 kita memborong kemahen byk wak! Kita? beli la sehelai buat syarat. Kita jenis seluar kat mesia pun byk size.. maklumlah kejadian atas besar, bawah kecik mcm kita mmg tak jadi masak'elah tang seluar... huhu. Suami i tak beli apa pun... malas nak bawa balik. harga tak jauh beza..  ::

4) Murtabak Manis, San Francisco 

:: Murtabak manis kat sini ala2 apam balik kita.. Zaza sudah bakar line dgn pic mengancam murtabak manis dia.. so harus laaa kita berperang dgn dia! hahhaha. Cawangan Murtabak Manis San Francisco ni ada byk ye. So mcmbiasa la. mnta supir bawa kan ye ibuk2, bapak2 sekalian. ::

:: i ada la snap sikit2 pic dia... dia pnya menu...........perkhhh mmg menceces2 ailio ko kalau tgk. BERMACAM2 style apam balik ada! ni customer lain order... cheese ke hapa tahh ni.. bauu semerbak harum ye. ::

:: see....? mcm apam balik kan?? ::

:: dalam ni dgn inti toblerone lah, horlicks la, milo la, hersheys la.. just name it! tokwan dgn opah je takde! hahaha ::

:: kami pnya, asalnya nak sekotak je share ber-empat.. ujung2 hati sudahhh goyangggg ...............

:: Up dgn murtabak udang.. ok start eh i nak story..ready eh?ready... murtabak udang ni kan ols...... bapakk la sedappp oiii!!! jahanam btoll sedappp dia!!!!!!!!!!!! ::

:: Close-up sikit... ya Allah ketaq kaki weiii dah teringat sangat neh... huaaa.. cemana nak kabor haa?? kulit dia garing2 sedap..inti dia hellokkk sempurna.. bau2 udang, rasa2 udang campur ayam..sayur2 dia crunchy.. cicah dgn sauce special depa.. aduhaiii...  harga dia 120,000IDR dalam RM33.00. Besar and makan 4 orang konfem sendat! pueh hati!! so ampa kalau mai sana, p kedai depa.. beli laaa 1 hat savoury mcmni na.. hat manis pun di lupa jangannnn... 

:: hat manis kami oda yg ni.. main cuba2 ja.. ponnn sedappp! bygkan crust dia pakai apam balik pnya crust..tapi tak setebal apam balik kita. ada kerak2 lagi.. huaaa demmit!!!! tapii kann ada good news.. Inn habaq, kat mesia dah ada kedai juai mangkak2 ni semua.. kat belah2 Damansara sana.Apa ke nama kedai semua, kakak belum dapat cover story lagi. bagi kakak pergi dlu, nnt kakak payung k!!! slurrrppp. *sambil2jeJilatScreenPC*. hahaha. eh yg manis ni rege dia 75,000IDR jaaa(+-RM25.50)..::

:: Kami qeqah menatam2 ni dalam bilik I petang tu... Makna kata, malam tu kami dinner makan benda alah ni je. kenyammmm and happy banget! ::

Selain dari makan apam2 ni semua, suami i kopekkan mangga manis tuk kami.
Takdek plak pic mangga. Hellokk bebenor mangga depa..
Gebu manehhhh.. eh kami pun ada beli blueberry and raspberry depa.
Pommm sedapppp!!! bandung tu kan i habaq dah ala2 cameron.
So buah2 jenis cenggitu, mmg byk.
Lepas makan2 ni kak shida and Inn sambung jalan p Rumah Mode.
Rumah Mode tu walking distance je dari Regata Hotel ni haa..
I dgn suami taknak ikut.
Sbb dah pi dah last year (BACA SINI..), rasa mcm not interested lah!
Dulu2 mmg kat Malaysia tak byk factory2 outlet mcmni.
Skrang dah melambak, dgn Brand Outlet, JPO,GPO bla bla. 
Harga kat Rumah Mode tu pun bley tahannn maheiii.
Lagipun dah nak hujan time tu...
So we decided to stay in the room... and doing..
M A S S A G E lahhhhh!! yieewwheeww..
TQ go-Life memudahkan kerja kami.....

Alhamdulillah selesai entry Bandung;Day-2 .
So our activities today :
1) Kawah Putih - Jgn lupa bawa air. Kat atas tu seketul kedai pun yillek pocik.
2) Glamping Lake Side
3) Lunch at Ayam Goreng Suharti
4) Toko Tiga - price yada2. tak murah. tak mahai. 
5) Murtabak Manis San Francisco
6) Massage thru go-Life againn!!!

Sambung day 3 later k...


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.



Tuesday, October 30, 2018

AGM PPTS 2018 | LUNCH WITH ANAK-ANAK AT CHILLI'S SUNWAY VELOCITY MALL

No comments :

Assalamualaikum.

I cuti hari ni (kena mention 14jota kali baru rasa hebatt! haha).
Mebi kol 10am ni i dah otw to melaka.
Koang keje kettewww??? :p
I ada masa nak sambung sket entry cerita I sabtu baru2 ni.
Sbb sistem ep buat pangai.
Dari kol 10am tadi down! 

:: sabtu baru ni ada AGM meeting for post EO kami... buat kat Royal Campbell hotel..betul2 depan SOGO hotelnya.. ehhh Sogo lagi?? hahhhaa. AGM ni dalam 2-3thn jg tak buat..so bila ada peluang je nak jmpe geng2 lama or baru... let's lah kita.. Ni antara geng baru yg i buat.. belah kiri sekali, Yani dari Queen Elizabeth I hospital,Sabah... Yg tengah tu mmg cari pasal lahh kalau tak kenal. tgk lengann dah kenall kennn hahahha.. hye ain!! :p ::

:: Muqoddimah dgn acara potong pulut tuk YB2(Yang Bersara) yg dirai.... ::

:: Kak forziah and kak siti zubaidah.. happy retirement kak!!!! ::

:: sonok ehhh dapat hadiah Gulatis??? hehehe. kiri skali tu our president.. Tn Kamarizal.. ::



:: siyes sangat muka menteri kewangan kita.. hahhahaha. ::

:: antara hadirin ::

:: Us.. tak ramai sangat yg datang.. yg confirm nak datang pun, last lap cancel pun ramaiii .. #aptb.. ::

:: time potong pulut pun dah gegak gempitaaaaaa.. padahal meeting pun tak start lagi. bahahahah ::

:: Friends.. ::

Meeting goes smoothly.
Tiada apa2 agenda baling kusi ka... ketuk2 meja ka.. 
kami chill2 watlek watpis jaaa..
buat lantikan baru AJK yg berkesudahan AJK lama dikekalkan.
hahahha. bengang je sohabat i, Ain J...
verangan nak letak jawatan menteri kewangan...
ujung2, usul beliau ditolak mentah2..
Mereput lah kau disana sbgai bendahari kehormat.
sampai abg jamil mampos. hahahhaha *devilLaugh*.
Tiba2 meeting abis.pastu minum petang pulak.
Makann je kejenyaa..

:: teatime before semua bersurai.Next, Insyaallah will be held at Langkawi piulaaa. yiba2 angrey2.. !::

:: Selesai meeting p makan dgn anak2 plak.. depa ajak lepak Chilli's Sunway Velocity.. MOJ(Mak Ok Ja). asbab makan ja, insyaallah lajuu sampai nya. ha ha ha ha .. ::

:: nachos witl salsa dip.. refillable. tapi sebakul ni pun tak habis..masa bila mana nak refill tak tau. hahah. ::

:: triple dipper ::

:: Nampak huduh lodoh. tapi sedapp plak nasi chilli's ni.. ::

:: Mix fajitas.. lamb, prawn & chicken ::

:: full set.. ::

:: makan lah engkorang ye. Mak korang tak berapa friend dgn western2... kepala dok terbayang nasi lauk kari mak masak(mak bgtau). hahahha. dluuu puas dah makan chilli's, tgi friday, dome.. rasa tak lalu dah nak menelan. Tgk menu pun blur2 nak pilih. semua serah kat depa. ::

:: ha tapi bab ayaq.. ampa takleh celen la.. mementang bottomless, pantang waiter tu lalu i tahan kan. minta refill! hahaha ::

:: ZAKK's family.. ::

Settled makan, berpisah kami ke haluan masing2.
Anak2 stay rumah suami kat Cheras...
Kondo tu ada pool, gym..depa suka.
rumah kajang kami jauh...... depa tak menat..
Sokkay..janji we still respect and love each other kan..
Ameen.
Otw balik sempat i menyinggah Body Shop.
Depa buat sale up to 70%!! member plus another 10%!
Memborong bodywash lah kamii..
Dapat moisturizer suami..
dia skrang kemainnnn.. nak kata metro sexual ka.
bas metro ka tak tau la cemana..haha..
dgn facial foam..dgn moisturizer. shaver foam.
serrrramm i ols dia lagi mulus dari kakak!!! 

Ok ye anak2... 
Esk sambung entry bandung....
Baik2 aja dehh..


.: NO HATE JUST LOVE  💋:.