Monday, May 22, 2017

MELBOURNE DAY 4 - DFO ESSENDON FOR LIGHT2 SHOPPING & CORELLE HUNTING

No comments :

Assalamualaikum. 

Lalu lagi tak koang baca cete Melbourne I?
kalau tak lalu sekalipun, i terpaksalah tepek jg.
Sebab nanti lama2,lagi kaput ingatan I...

Bismillah..

Dah Day 4 in Melbourne.
2 hari kita dah melenjan melinjit berjalan sampai ke south-eastern segala.
Tiba lah hari kita pusing2 bandar Melbourne sepuas2nya.
No more Hamzah to guide us...
Start kita ride by public transport ; Public Transport Victoria(PTV).
Start pandai2 baca plan tram, train etc.
Boleh start ajet2 jd PR melbourne koman2, post-graduate student ke..heheh.
So, dah penat2 past 2 days ..Arini kita plan nak lurus2 pinggang.
Cuci2 mata, cuci2 wallet.. wallet tu makna kata wallet suami.. ne ne ne ne ne  😎

Lps rikki2.. in melbourne ni ada bykkkkkk mall ye.
So pandai2 la survey mall mana yg offer the best price.
Or core business dia apa.
Geng2 kat sana bgtau kalau nak soping Corelle, p DFO Essendon.
Quit far from Melbourne CBD... tapi nama pun 'hendak 1000 daya kennn'.
So yuk?? ke....

DFO ESSENDON
100 Bulla Rd, Essendon Fields VIC 3041, Australia

We took UBER..kena caj AUD 21.50 (RM73.10 for one-way).
Umangaiii dah mcm nak poie KLIA tambang eh! takpe2 💪
Uber sini kena pakai CC(credit card) ye. No cash acceptance. 
 
:: Bfast kedai indonesia..dekat2 hotel . Ni kat Elizabeth Street ni. dekat2 QVM::

:: Muka adaaa senyum..tgk menu2 ada bau2 malaysia..nyummmm::

:: darling i pagi takleh makan heavy2.. ::

:: 4 hari dok telan kopi mat salleh. pagi ni dapat kopi kampong kou!!! begetar tulang rusuk. ek eh. hahha ::

:: Happy dpt masuk kedai negara jiran.. hahaha. ::

:: last2 pilih lontong ayam. besarr mangkuk dia..share berdua.. AUD10.50. Total damage dalam AUD20. ::

:: tadaaaa..dah sampai DFO ESSENDON. Dfo ni laluan nak menghala ke airport. ada je public transport. tapi agak menyusahkan jg nak menyampai dgn public transport. kami mmg ada allocation sket tuk shopping, so boleh la cover uber fare skali.. ::

:: bab soping, pompuan mana yg tak gumbirraaaa kenn??::

:: DFO ni sebesar2 mall ye..dia mcm bentuk U... ada part2. ada home living. electrical section bla bla. I masuk betul2 under DFO.. cari sign DFO mcmni k. :: 

:: It's skechers ols!! ada buat SALE piula tu. pandai cari, akan jmpe yg big cheaperrrr than malaysia. And we bought 1 for each. I pnya AUD39 je..husband AUD29.. murrrr kennn.. Ain J sila cemburu.. huhu. ::

Jalan2 jmpe kedai jam..
Sale sempena Mother's Day.
I masuk konon2 nak usyar2.. buat2 la mcm muka tempe;  sendu.
Pastu suami offer to grab 1..hadiah Mothers' Day katanya! Yeayy!!
and he asked to choose for him oso.
ek eh pucuk dicita, ulam raja mendatang.
Tadek plak pic jam nya..later kita hupdate ye..

Dan tiba lahh saat di nanti... 
jeng jeng jeng...

:: heheh. mak2 btoi pangai kan??.::

:: bagi i duk dalam ni 4-5jam pun tadek hal la..::

:: piyuk2 dah x perlu...byk dah kat umah... tapi murrr la koang.. ::

:: i tukang pilih, propose kat boss... boss approve, i masuk bakul. wow semacam, dunia ana yg emfunyaaaa! hahah ::

:: muka redho tak redho je ke cemana ni?? hahahha.. eh u pun makan guna pinggan tu kan?? huhu :: 

Ok sikit info.
Kat sini, i beli loose item.
Tak beli by set. Sbb set dia yg oldish2 pattern je ada.
Kalau nak yg latest2(alang2 kan?) design kena beli yg loose.
Lagipon, kalau set...ada item yg i tak berapa perlu..
so decided to beli loose je...beli apa yg perlu je. 
Kalau kata baru nak belajar2 or baru nak berjinak2 dengan corelle and budget pun tight..
boleh je beli yg set. set tu ada dari AUD39.99 to AUD59.99.
Yg mahal lagi pun ada... cecah AUD100++ pun ada..tu molek sikit corak dia.
Set tu is 16 pcs dinner set and it's contains:

:: 4 items ni.. and ada 4 tuk setiap jenis. 4 mug, 4 dinner plate dan sebaginya.. corak2 mcmni la murr murr.. ada geometri, contemporary, floral.. kalau AUD 39.99 duit kita baru dalam RM136 mcmtu! kalau kat sini, abis murah pun i tgk dalam RM300++ tu pun kalau SALE giler2 or langkawi kot?? i tak sure langkawi price mcmmana.. tapi i trusted, kat sini cheaper la ..:: 

Koang..pls...'don't get me wrong'.
Kita cete for sharing taw.
I langsung takde niat nak show off ke apa..
sebab.. corelle je pon koang.. bukan Noritake ke, royal albert ke apa pon.
Smua rumah pun i percaya mmg dah mula pakai brand2 gini.
Sbb tahan lasak kan??
So i ni baru je nak up pakai dinnerware yg molek sikit..(its still corelle je pon!heheh)
Teruja dia tu kemain gelabahhh satu maciam! hahhaa .
Then saja nak kongsi; kot kawan korang mmg dok aussie sana...
leh la kirim, sbb cheaper. gitoo.
Eh lagi satu, kalau beli yg loose item..dia akan wrap and masuk kotak molek2.
So nnt kat airport p bubble wrap. Insyaallah selamat walafiat!

Btw... sambung sikit...heheheh
I ikutkan dok verangan nak ada set Portmeirion pottery mcmni ..

:: menjejes ailio kennn?? tapi dah mula dgn corelle masa p lgkawi past 2-3 years.. so, kita teruskan je lah ... syukur Alhamdulillah dah. Tapi andai kata.. andai taw.. ada rezeki dari langit...  leh la i start pula dgn portmeirion collection.. la la la la la ... 

:: tak menggigil kou?? verangan free ... kann??  ::

Ok kita tutup cete pinggan mangkuk(buat masa skrang..esk lusa belum tentu lagi 😜). 

sambung la journey kita ...

:: dah selesai ,p foodcourt jap.. cari ayaq.  reti haus?? pastu pekena kopi vietnam. Pastu i cepat2 ajak suami keluar.. kangggg ada yg tersadai kat ostolia takleh balik..pitih abiss..hahhaa ::

:: Tggu uber, nak balik dah! senyumm pun lain maciammm! ehem ::

:: Lunch. Hantar barang kat bilik, terus meluru cari makan. Sejuk2 lapaq awai!.. Ni Malaysian pnya kedai... SAMBAL KAMPUNG..::

:: suami makan nasi ayam. Sambal dia bapak lah sedapp kou!! ::

:: I makan mee kari. Besar mangkuk leh makan share2 buat potluck..huhu :: 

Day 4 kami byk abis masa main2 area town.
Tapi sangat besttt duk jalan dalam suhu sejuk.
Tak rasa apa2..tau2 dah jalan berkilo2 km..
setitis peluh pun tak merembes...

As a record..malam tu kami p dinner kat kopitiam halal KILLINEY'S.
Ni kat Malaysia pun byk ... 

:: layan beehoon goreng dgn teh tarik! heaven!! ::

Till then kawan2.. 

.: NO HATE JUST LOVE 💋 :. 






No comments :