Monday, July 03, 2017

HARI RAYA KEDUA MASIH BERAYA DI MELAKA...

2 comments :

Assalamualaikum.

Raya KEDUA.
Masih di homestay, Durian Tunggal Melaka.
Mcmnilah nasib bila atuk nenek dah takde.
Pastu mak ayah plak duk KL.
Takde ibu rumah nak menumpang kasih.
Kalau ada pun(kg atuk belah ayah @Tg Bidara) busu tinggal sana.
Busu plak kadang2 tutup rumah balik umah mertua dia.
So takde dah tempat persinggahan tuk bermalam.
dah berapa tahun dah pun, kami mmg cari homestay tuk balik Melaka.
sementara mak ayah masih ada ni.. kena lah bawa diorang balik raya Melaka.
Adik beradik, sedara mara diorang ada lagi.
Esok2 kalau mak ayah dah takde sekalipun, perlu teruskan tradisi menyambung sillaturrahim mcmni.
sgguh pun hanya setahun sekali(or kalau ada kenduri) je bertamu bertandang. 
Ukhuwwah perlu tetap di jaga, bertaut berkasih sayang.
Biar anak cucu kenal saudara!

So, seperti biasa dan selalu..
raya kedua akan ke rumah Maklong(kakak mak).
TAPI, ini tahun pertama maklong tak ada 😭
Masuk je rumah maklong, terus berjebeh2 aimata..
tgk kerusi teringat maklong..
masuk dapur terbayang ada maklong terhincut seboleh2 bgn gagah masak utk kami!
 
:: Rumah maklong. Kat meja makan ni lah dia selalu terpanggil2 satu2 nama suruh makan.. "Noi, makan2 noi. tambah air kat zainal tu noi!"... sekarang maklong dah takde..adik beradik mak mcm patah sayap juga mentelah maklong pengganti nenek since nenek pergi(year 1996).. ::
 
:: Masa balik salam Paklong, bergenang aimata dia ucap terima kasih sbb kami masih balik jenguk mereka.. ofcoz paklong.. u are our fav uncle! selama ini paklong sangat supportive tuk maklong terus berbakit menjadi 'ibu' kepada adik2 maklong. bagi paklong duit raya, lagi cebek2 dia tahan nangis. ::

:: Singgah pusara ziarah pusara atuk dan maklong tentunya. Ni pusara atuk(Bapa emak). Nenek(mak emak), pusara dia di Masjid Nabawi sana(meninggal semasa umrah).. ::

:: ALFATIHAH BUAT ALMARHUM ATUK DAN MAKLONG...jua semua muslimin muslimat... Ameen ::

:: Neklong Pah. dari pusara atuk & maklong, terus bawa mak ziarah mak saudara dia..di Padang Sebang... nenek ni sebaya TUN M... dah 90++ umur nya. Comel layan dia cakap. sbb dia dah mula tak berapa ingat. merapu2 je cakap nya.. ::
 
:: Adik badik tino kami.. ni jela 3 ketol pon.. ::
 


:: See tangga dia..tinggal tangga je..hehehe.dulu2 masa kami kecik2 umah nenek ni slalu jg buat tempat berkumpul. rumah ni asal bertiang dan bertangga. bila dah renovate, turunkan bawah smua...diorang saja tgglkan tangga tu buat kenangan ::

:: terus lah jadi props posing..huhu :: 


:: with yom and pak yom ::

:: Fiya manja montek panyah. eh semua lahh anak2buah femfuan i , mmg close dgn paknyah depa. Sbb laki i rajin melayan. Ni sepanjang balik Melaka...mmg fiya and dani naik kete I je..nak panyah2.. dani je nak ciknyah. sayangg dani..huhu::

:: Fiya ni sangat2 lovely taw..dah la kecik je...sekejap2 kang dia rangkul leher kita. bila suruh nyanyi, dia nyanyi.. tak takut langsung... ni tgh khayal lalok nak tdo.. ::

:: rumah paklang(abang ayah) piula di tg bidara)::

:: paklang belah kiri berkupiah putih... anak2 paklang ni sangat close dgn kami dari kecik... ::
 
:: pose kat umah paklang..geng2 gegurl.. tudung merah tu yaya, my SIL..mama si fiya n dani..::
 


:: tadaaa..ni plak umah pusaka atuk(busu adik ayah stay sini)... ::
 
:: pantang jmpe props pelik2 terussss pose..::
 
:: Hok jate pulop :: 

:: weeewittt ::
 


:: Andak's family...::
 
:: with si bungsu...pokcu! dah abis matrix dah pokcu..tggu UPU plak for his 1st degree..::
 

:: tangga dalam umah atuk. Kecik2 puazz dah kami main turun naik tangga ni. ::
 
:: Pokcu with anak2 menakan beliau.::
 
:: Ni pun tempat wajipp posing every year never failed! ::


:: berdarah idung ketteww? huhu ::

:: anak pempuan mak..::




:: pasangan lomentik sepanjang zaman.. dah over 40years usia perkahwinan atuk nenek..alhamdulillah.. ::

:: Ni plak pasangan hmm hmm hmm..hahaha :: 

Lama juga lepak umah busu.
Dah petang baru gerak to rumah dua pupu ayah..
Dato'seri raof ni.
Orang kuat BEE eND ni...
kalau menang lagi PRU kali ni, jadi Ketua Menteri melaka lah dia kowt. Insyaallah.
I tak campur ye urusan politik beliau.
Sbb dia close dgn ayah so jom la kita behari raya..hehehe. 
sebelum ni i penah update cerita pasal i pi umah dia ..leh baca SINI....
Masa pergi dulu resort dia tak siap lagi..
now dah siap dahhh olsss...
nnt open house raya dia, kami di jemput stay sana ...yeay!! 
 
:: Dato'seri raof...2 pupu ayah. umah dia ni kat Kg Pulau, Masjid Tanah Melaka.::
 
:: layan pulut ice cream! sedappp nya kou!! tapi manehhhhh tahap potong kaki sampai peha! huaaa ::
 
:: tok raof ajak tgk hotel dia.. ::

:: siap sudaaa..dah ada orang stay.. budak2 pun main swimming pool siap... tapi tak 100% siap lagi.. dalam 2-3bln lagi baru launching. awalnya Marriot nak manage..tapi tok raof bagi kat orang lain. ::

:: kat umah tok raof :: 

:: depan resort... sambung nyembang.. Nnti 21hb ni ada rumah terbuka U*NO melaka.. ada ramai retis dia kata..ada tok ti, siti nordiana..wani hasrita.. heboh dia suh kami stay situ.dia bagi 2 bilik. Insyaalllah.. ::

Selesai raya kedua kami...
ALHAMDULILLAH...
Terima lah pose model cilik kesayangan kami ni haaa...
mmg keturunan la kot kan..pantang tala kamera.. menjadii!!! 
Komfem DNA I, ni.. hahahhahaha





miss them already... 


.: NO HATE JUS LOVE 💋 :. 

 


2 comments :

Zie Azi said...

amboi jah..sulam tebal sekilo haha..cantik angat nti boleh paki boria pi opis..
dpt diskawun tak lau stay situ (tiba2 mengaku sedara) ekah2kah

Nur Aishah said...

Hahhahha berat ok sulam2 tu smua.tapi demi nak belawAn dgn engkoram.haku sggup memikul beban berat sulam!jnji vok!hahha. Nak stay sana? Bisa ajaaaaa biar akk p lawat kawasan dlu n