Tuesday, March 14, 2017

KENDURI @ULU KINTA, IPOH PERAK, TERUS STAY IPOH @SYEUN FOR NOTHING JE PON!

2 comments :

Assalamualaikum.

Sabtu baru ni, kami ke Ipoh.
Ada mention prev entry nak ke utagha kennn..
Nawaitu asal, nak attend kenduri kawen anak kepada staff suami.
Nawaitu tersirat, saja nak lepak Ipoh. Gitteww.hehehe.
Byk kali dah sebenarnya kami dah mai jalan2 perak.
Sampai dah tak tau nak pi mana pun ye.. 

:: Jalan jauh naik kete lebau gedabak ni ha. tapi mcm kelakar je..berdua, tapi naik 7 seated. teroleng2 je haaa.. I dah minta izini suami tanak pakai baju kurung,kebarung,kebaya,jubah,kaftan etc NO NO NO. Cuaca sangat tidak berkawan baik aritu. tgk pic atas 👆...cahaya matahari melantun2 masuk kan?? Ni baru kol 9am mcmtu!  nak jalan jauh pulek tu..  so mmg takleh la nak melaram ke apa.. abis kuat pun cari la blouse yg ok semenggah sikit..Setakat polka dot blouse ni je yg kau kata OK?  S E D I H ok.. bangggg..sopingg jom!!! 😝 ::

:: I gagahkan jg iron tudung satin. nampak la OK sikit di kawankan dgn blouse dot2 kita tu ken?? kemain i up pic ni kat fb, smua dok menegur LAWO TUDUNG..LAWO TUDUNG. cerrr sambung sket... "lawo tudung,macam tuan dia jugek! "  haaa... sejukkkk sikit ati i kenn..heheh. last2 kejadiannya menjadi......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
:: tadaaaa...hahahhaa..selamat dah tudung lawo i dah kena sambal nasi lemak!! pfftt!!  kat RnR sg buloh i suh suami benti i nak tukar tudung! i dah lama tak pakai tudung kaler puith, lembab dah tak tau cemana nak handle..seleepett kena sambal! huaaaa hampeh! takleh la i nak melaram skettt kann?? dah la masa kat tangling tu kan..i nmpk crash lama... dia atas motor..dari jauh i dah nampak dia mcm dah tersenyum, excited agaknya nak tegur i, i nampak je dia terus i kona jalan kot lain. hahahhaa. konghasam je kenn.. Uishhh kakak tak kuad awaaa oiii. nak disapa crash lama depan pakcik hot kita tu.. ni bkn crash geli2 je k.. tahap ajak kawen dulu, tapi haku kekwat menolak..gittew. So makan pun nak laju2 takut dia datang sapa.. tu agaknya tak pasan tudung pun makan sama! ::

:: dah jadi rupa ini lah kita ke kenduriii ... dah tak cunggg dahh .. sob2 #bokitta::

:: sebaik ada sket2 kaler itam2 kat tompok2 taik unta tu..  if not..lagi haru tak mecing!! ::

:: Sampai Dewan Masjid Ulu Kinta sana, lepas salam tuan khemah, terus soruu sappadek.. Lauk dia look soo simple, tapi sumpah sedap gilerrr ok! ayam merah dia elok.. daging rendang tok dia purrrfect! nasi dia walau lembut sket, tapi sangat sedap lemak merdu.. i makan 2 lauk tu je..sangat sedappp!! pastu termenyesal2 sbb amik nasi sikit! ggggrrr!! jeli kelapa dia pun sedapppp kot??? eh i bagi 5.5/5 bintang lah.. 0.5* lagi datang tang mana haku pun tak tau! huhu. staff suami sampai 4 bekas dia bekal bawa balik door gift.. amboi pegherli apa?? ::

:: memboooolattt with spek booolattt jg..arghh gasak! janji selesa, takyah renyah nak jaga tudung putih! huhu:: 

Lepas kenurik, shoot terus checkin hotel.
Panas berdenting2, tak lalu nak singgah mana2 aih.
Eh ada singgah..singgah THE HAVEN.. resort yg gempakkk tu..
konon2 nak try nasib, kot ada kosong lagi..
FULLY BOOKED ye, tinggal family suite with 1 nite charge RM1000++.
not necessary! kalau bawa budak2 mak ayah ke, baloi jg!
Eh i tgk THE HAVEN tu mcm seremm je..x mnggambarkan heaven pun? hehe.
dalam dia best kot eh??
shud try or better dont?? ada yg dah penah pegi??

:: kita settled kat Syeun Hotel je.. senang, lintas jalan, ada Ipoh Parade.. Kedai makan pun berderet keliling.. ::

::  Ni kat lobby.. kol 2.15pm baru bilik siap, tadek hal. Policies pun mmg checkin time 3pm ken?? dapat welcome drink, ok letteww ::

:: suka lobby dia bersusun2 wing chair, vintage fabric! tatekk! ::

:: sempat snap 2 ketul pic je..pstu suami haku dah hempuk katil. penat drive agaknyaa.. ::

:: Boley laa layan semalam tidur.. :: 

Dah wash-up, solat jama' ..and suami sempat nap dalam 1jam.
Kol 4.30pm kluar p cari mee udang.. 
baca review mcm sedap.
let's try and i'll give u the honest review from the bottom of my heart gittew k! heheh

:: restoren ni dekat btol dgn rumah kenduri tghari b4 nya.. lalu balik dewan masjid tu.hehhee.:: 

:: Ni nama kedai dia. Kalau koang search kat google MAKAN SEDAP KAT IPOH, mmg akan keluar nama kedai ni..kedai yg dia suggest2 ::

:: kat sini tak mcm MAK JAH KUALA SEPETANG. Kita order, sampai, makan & bayar! menu dia dah fixed. kat sini, kena pilih seafood dulu la piula!! :: 

:: ni rege setakat i datang 11 Mac 2017 k. buatnya koang datang dah 2 tahun lpstu kot harga udang galah dia dh jadi RM25 per-100 gram ke. i kenot help taw! hehhe. agak memahal jg kenn?? ::
 
:: Ketam nipah ni hidup.dari dalam aquarium tokei tu angkat nak timbang. sekali dia berjalan lagi kau! walau kaki tangan dah kena ikat.kemain gengster kau ye! :: 

:: Tokei dia letak atas penimbang pun nak merayapp turun lagi! seremm ok nak makan ketam lasak2 mcmni..kang dia meligan dlm perut I cemana?? huhu. Ni ketam nipah mahai sket..yg duk ataih penimbang ni RM95 siap masak. seeekor ye. i tak kesior! sbb kami bkn fav sgt pun ketam. kalau makan ramai2 tu rasa OK lagi..takat nak try test je. mebi not! ::

:: make a choose.. ::

:: Mengisi masa lapang.. :) ::

:: the menu.. ::

:: wall menu piula..::

:: nama air dia kemain nak meriahh..nak nama2 filem / drama je kou!! ::

:: Mine, left... air rindu awak 200%... its strawberry + melon + milk + ice cream. Husband i Ayat2 Cinta... Durian belanda + milk + ice cream. Jujur nya, its tasteless ye. tawar hebehh. Eh maaf lah naaa.. kakak rasa tak sesuaii. kakak lebih dambakan teh o ais mamak saat2 mcmni! huhu ::

:: My plate.. Mee udang laut + sotong.. RM38. Hmm..mee dia OK sedap. Seafood dia, tak fresh sgt..and over cooked. i makan udang tu mcm getah pemadam. aduhai. failed.kesudahannya i makan 2 ekor je..seekor lagi i lanting kan kat suami ::

:: Husband's . kueytiaw ketam bunga + udang laut. RM58.. Takut nak komen byk2 pasal food...tapi mmg tasteless oso. sorry! mak jah or tronoh mee udang much2 better! can  READ HERE... and HERE...  ::

:: Jom lah kita makan..rezki kan?? tetap Alhamdulillah ::

:: Style suami i makan ketam.. mmg dia akan kais2..kikis isi ketam tu bawa keluar ::

:: Pastu dia gaul2 kan the meat...lagi rasa manisss kueytiaw dia.. suap mulut bini dia ,dilupa jangan! hehe. Suami kita mmg hebat dalam mengopek segala mala cengkerang2 seafood.. kalau kita agak memalas, kita hire je dia suh tlg kopek, kita tggal makan je.. 💏 :: 

Boleh la sapa2 nak try. 
I put address bawah nnt eh.
Lain org lain tekak nya ye dok?
Personally i rasa juz2 je.. i bagi 2/5 star je.
Seafood dia tak segar sgt.. and over cooked. Jadi liat daging2 menatam tu.
And a bit pricey too! i lagi selesa kedai2 yg dah fixed price siap2.
Senang orang nak budget kennn..  
 51, Lorong Sungai Choh 10, 31250 Ipoh, Perak, Malaysia
:: Ni kat taman Jepun. Taman Dr.Seenivasagam Ipoh. Masyaallah, dalam website kemainnnn "tak perlu ke jepun lagi!" kata nya!! kau tgk apa rupanya?? tak berjaga.. kusam , sampah , air berkeladak... takde rupa taman jepun pun weii?? kesian kan tak berbela?? i search pic dulu2 mebi lawa la kot tempat dia.sedih! So, nak tanak kena pi Jepun juga lah kot kan?? dah tak de rupa taman jepun pun kat sini?? 😜::

:: Ni pic from google. koang perhati jambatan merah tu..ada mcm pix i kat atas 👆.. beza ke idok kejadiannya?? kemain menghijau dulu2.. kat pintu masuk dia je pun dah horror... pintu kayu berlumuih lumut. adeih! :: 

So dah tadek apa nak buat, kami park kete kat parking hotel..
Jalan kaki pi Ipoh parade. Igt nak layan movie; KONG.
skali full house.
So kami p layan foot reflexiology kat Arokaya Massage.
RM55 per-hour. Not bad.
Abis dia pintal2 kaki i.. ada 15min back and shoulder massage juga.
Malam tu, kami dua2 takleh tido. Mengadoi2 bentan!
Amekawww! demam urat teruih! huarghh 😭😭😭

.: MUCH LOVE 💋:.





2 comments :

Zie Azi said...

Xherannn, udang sini lg fresh hahaa

Anis Azalea said...

haha taman jepun i pergi tahun 2011 elok lagi...tahun ni pergi memang dah sedih.. baik pergi taman Bukit Jalil. hahahaha...