Wednesday, January 18, 2017

JM BARIYANI FOR BREAKFASTING & RESIPI AGLIO OLIO DARI CHEF ESAH LAWA!

2 comments :

Assalamualaikum.

Update makan lagi?
Yup.. sbb i suka baca cerita org up psl makanan.
So i'll do the same.hehehe.
Sebenarnya.. ada je cerita lain2...
of cos lah kan..selagi nama pon manusia.
Celik je mata ...terus berhubung dgn mcm2 hal. Mcm2 orang.
But i try my best to avoid cerita pasal orang.
Or cerita pasal perasaan..nak2 perasaan yg tak berapa nak best.
Or else cerita2 melancholy.. tacing2 etc..
susah kalau org baca dgn nada and ekspressi yg berbeza, fahamannya jadi lain.
Kemudian,kalau i nak kupas psl serious issue, i perlu bagi 110% attention.
Mmg i tak dapat nak bagi konsentrasi time2 mcmni kan?
Kang salah tulis, kita kena tanggungjawab.
Lagipon nak menulis kena ada bakat.
I mana lah ada bakat pon! takat mereban tu i pakar lama dah..hahaha
Thats why i main tenyeh je ikut dannn tekak i.
Sbb i bukan 'penulis'. i penaip je..hahhaha. 
apa je i tempuh ari2 specially bab i makan apa, i mesti nak share sini.
nanti i tadek benda nak buat i godeh2 balik entry lama. 
pastu meroyan snsoang, sbb gelupur nampak makanan sedap. huhu
Update ni pun mcm online diary. Apa kita buat..date,place.
smua boleh guna buat reference later2.
Sbb tu i takkan TIPU or TOKOK TAMBAH apa2 dalam my entry.
Apa yg i review...insyaallah 100% genuine!
tak kopipes, tak kencing2.. dosa taww tipu2 👅
Namun... dalam gelak2 dalam hampeh2 tulisan I ni,jauh d sudut hati I..
tetap lahhh i harap tak bykkk,sikit punnn atleast ada manfaat kat orang.
Walau smpi skrang i sndiri pun tak jmpe apa lah  manfaat from my writing ni?
 Kah Kah Kah!!

Ok..muqoddimah dah selesai.
So dah  boleh la ni nak cete makan lagi??? 
hahahhahha..

:: JM BARIYANI again? Ni cerita isnin lepas.. puasa ganti... tiba2 tghari isnin tu i teringat sangat2 kat rendang ayam, mak! puasa2 tu mmg jilake sket napsu nya.. terus cari2 mana ada jual rendang... mmg kecewa lah...dah pass lunch time kan?? terus WA mak..ngadu2 rindu kat rendang mak(konghasam pnya anak, bkn rindu mak.rindu rendang? grrrr). pastu mak kata, esk(selasa) mak masakkan. i kata, takpe2.. i tak tentu lagi boleh blk Ampang tak after work. so mnta tlg mak masak weekend ni.. igt ye..kalau nak mnta mak masakkan, bahan2 beli kan siap2 or bagi duit buat beli barang masak. beli byk2 sket biar  smuorang dapat makan. kita dah tua2 ni...jgn reti order + makan je. Kang dah beli bahan, balik umah mak...kurang2 buat2 tlg kupas bawang.. mak kita bkn onggaji ye! dah settled ngadu ngan mak, WA suami plak... dia kata.."nnti kita try cari kat JM bariyani. kot dia ada rendang". dasat btolllll perangai puasa haku..abis dilibatkan smuorg dalam memenuhi tuntutan hawa nafsu ! hahahhaa. 

:: Mcm yang di-plan..isnin lepas i berbuka kat JM bariyani House sekali lagi. Last thursday dah bbuka sini. Aihh menternak kolestrol sgt kau ni! khamis ni kalau puasa, kenot like dis ye esah. Behave sikit.. kita makan sup2 sayur plakkk *tgn nasyid*. So...mana rendang??mana??? tadek ye rendang kat kedai beriyani.  sapa ngajar ni?? hahaha. kita order je la apa yg ada.. tekak i pun tgh 'in' dgn beriyani skrang... Ari Isnin tadek beriyani gam. So order je la bariyani ayam merah. Suami bariyani daging. Makan 2 orang dgn air dalam RM43.00 je. nasi byk... sedap..kenyang. Kang kalau merapu2 makan kat kedai sebarang2, dah la tasteless.. kadang harga tak masuk akal... Alhamdulillah. TQ suami. eh aritu haku yg bayar. So bye2 suami. hahhaa. suami tadek cash.. weekkkk alasannn 👅 😜... ::

Semalam i rest puasa...
Pencarian rendang diteruskan..namun masih gagal.
Pagi2 ni sampai opis...terus naik cafe..pon kuciwa!
selalu dia ada je jual rendang..ni ada komplot nak guris hati i ke cemana ni semua???
Fine!!! weeknd ni i nak makan rendang ayam 17 ketul teros! ko tggu baik!!! 😡

Petang semalam hujan kekemain melebat satu KL kan???
i balik drive dalam hujan memutih, sampai berpaut2 stereng pnya tak nampak jalan depan.
Viper tu dok hanggut2 laju mengelap ceromin...pon tetappp tak nampak.
Mulut naik lenguh ngaji mcm2... Serreeemmm...

Dah la hujan..lewat sampai umah..tetap la tiba2 tersampuk antu rajin nak masak! 
I nak masak spaghetti aglio olio! 
As usual, i buh resipi here.
beginner leh la tiru cara i.. kacang sgt...sambil shampoo rambut pun leh settled sekuali.

:: rebuskan spaghetti mcmbiasa. tos and letak tepi... ::

:: bahan2 dari kiri : udang & sotong. cendawan shitake. Cili kering 4 tangkai. Bawang putih 6 ulas racik2. daun ketumbar . yg tadek dalam gambar, lada sulah & serbuk or stok ayam::

:: ni sama mcm pic atas, tapi kali ni ada pic olive oil.. The main character in aglio olis is OLIVE OIL, GARLIC & PARSLEY LEAF(DAUN KETUMBAR). Yg lain2 tu watak tambahan or cameo je pon.. hik2..  

CARA-CARA :

1.Panaskan kuali then masukkan 1/4 cawan olive oil. Jgn takut mandi minyak,sbb olive oil ni tadek kolestrol. I masa sakit dlu, sudu kan mentah2 je sesudu malam sesudu pagi. Alhamdulillah.
2. Tumiskan bawang putih dan cili kering. 
3. Bawang putih & cili dah agak ranum masak, masukkan sotong & udang.
Jgn over cooked..nnti sotong jd liat.. 
4. Masukkan cendawan shitake. Ni sunat je. tak masuk pun takpe.tapi masuk,tambah sedap!
5. Then masukkan lada sulah sikit & serbuk stok ayam( i guna kiub ayam seketul)
6. perasakan kalau tak cukup garam,tambah.
7. Spaghetti lepas tos tadi, masa dia panas2 lagi i terus gaul dgn sebiji telur.
Lagi meletopp rasa dia ok! So..masukkan spaghetti and gaul2 mesra..
8. Tabur kan daun ketumbar.
9. Before serve, kalau ur pasta a bit dry..tuang sikit olive oil lagi. then gaul2..pastu hidang k!

note : sebenarnya hv to put oregano or parsley flake + chilli flake. 
Tapi smlm hujan, i tak sempat nak p mart. Sungguhpun gini, tetap menjadi.
Sbb ada 3 bahan utama, rasa takkan lari k..dunwori!!

:: Spaghetti aglio olio from Chef Esah Chantique! tak la sedap mana pon..sbb oregano tadek, and i masak dalam masa 15minit je...rushing! cincai2 je... namu tetap la suami i perabihkannn...tggl tangkai cili kering tu je! pandai btol dia amek ati i.. jgn2 dia p muntah balik kat tandas apa??  huhuh ::

Koang leh try.. cemana cara skalipun..kalau buh 3 main ingredients tu..
Insyaallah tetap akan jadi Aglio Olio engkorang.
Sampai ketemu lagi di lain episod....
yg mana tak sempat salin resipi tu leh scroll up balik.
tak susah pon kan?? 😛

DAAA!!!!



2 comments :

nor ziana said...

sedapnya aglio olio yang guna resipi chef esah lawa ni...balik karang kena masak ni

Nur Aishah said...

jee esah lawa tak seterror gubesau kita Ain J.. Aglio olio ni, mmg makanan ruji dia! dalam tidur pun leh siap sepiyuk! hahhaa..baik p menuntut dgn dia. I bkn apa jee.. dah la ni je satu2nya je pun keHEBATan dia...kakak tak berani caras dik. ..hahahahhahaamponnnn!