Wednesday, November 18, 2015

MEWANGI...

No comments :

I tengah batuk menggiler.
Deep bunyi batuk i.
Athma teruk ni. Tapi i steady lagi x jmpe doktor.
Amek neb etc.
Bila batuk menghaibat mcmni, badan jadi sakit2.
Perut sakit, belakang sakit. Bahu sakit. Sbb badan bergegar2 kan.
Tgk la kejap lagi, i ingat nak p amek neb.
But cannot amek at OPD HKL ni la.
Sbb lps neb, i biasa nya weng2 and sleepy.

Smlm lagi sbnrnya i dah nak balik awal, nak p klinik.
Tapi keje banyak, and i rasa ok sket lepas makan panadol.
So pagi2 ni, my colleagues, MEK dok terperanjat laa, i mai office lagi.
Since she's thought i'll MC or EL.
Tapi dia kata, "saya dah agak dah, akk datang keje. sbb perfume akk berbau dari luar".
Huhuhu. Thats it!

Perfume!
Ni sebenarnya topic entry i arini.
Before we go further,
i ada paste soal jawab berkenaan memakai perfume yg mengandungi alkohol dalam solat :

___________________________________

Q: Apa hukum minyak wangi yang ada alkohol? Sahkah solat menggunakan minyak wangi yang ada alkohol?

Saya ingin jelaskan bahawa alkohol bukanlah najis. Oleh itu minyak wangi yang ada alkohol tidak najis dan solat menggunakan minyak wangi yang ada alkohol juga adalah sah.

Persoalan alkohol berpunca dari kekeliruan tentang arak kerana dalam arak ada alkohol. Malah istilah alkohol juga digunakan untuk arak sehingga difaham bahawa arak itu alkohol dan alkohol itu arak (alkoholik adalah merujuk pada orang yang ketagihan arak). Maka orang menghukum alkohol sama seperti arak - najis dan haram.

Sebenarnya tidak begitu. Alkohol hanyalah salah satu dari bahan yang terkandung dalam arak. Bahan2 lain adalah air, gula dsb.. Jika diasingkan air yang terdapat dalam arak itu (dengan proses penyulingan atau proses lain), sudah tentu ia (air tersebut) suci dan tidak najis. Begitu juga dengan gula, alkohol yang terdapat dalam arak itu.

Yang haram dan najis adalah arak. Yang mudarat adalah arak. Yang memabukkan adalah arak berpandukan hadith Nabi s.a.w yang bermaksud "Tiap yang memabukkan adalah arak (khamar) dan tiap arak adalah haram". Jika arak terkena pada pakaian maka pakaian itu najis dan solat dengannya tidak sah.

Tapi ingat! Jika ada minyak wangi yang mengandungi bahan2 najis yang lain seperti bahan tertentu yang diambil dari binatang atau organ manusia maka minyak wangi itu adalah najis serta haram digunakan dan solat dengannya tidak sah.

Panduan umum tentang minyak wangi yang mengandungi bahan2 najis seperti itu adalah harganya yang mahal... Biasanya minyak wangi yang murah tidak mengandungi bahan najis tersebut... Terkecuali dari panduan umum ini minyak wangi yang menggunakan bahan yang sukar diperoleh seperti kasturi, ambar, gaharu dll kerana kadang2 harganya juga mahal...

Wallahu a`lam.

Hasilnya kesemua ulama empat mazhab sebelum itu pun telah menyebut bahawa arak adalah Najis.
  1. Mazhab Hanafi, menurut kitab al-Fiqh al-Islami wa adillatuh (6/158) menyebut bahawa jika terdapat setitik arak sebesar syiling di baju seseorang, maka solatnya menjadi batal.
  2. Mazhab Maliki, disebut oleh Ibn Rushd dalam Bidayat al-mujtahid (2/125); "Tiada satu jenis pun dari alkohol, bangkai dan najis boleh digunakan kecuali untuk tujuan perubatan"
  3. Mazhab Shafi`i, arak disebut najis sebagaimana disebut oleh Imam An-nawawi di dalam al-Majmu` 2/569-570 (dipetik dari Imam al-Ghazali);
  4. Demikian juga menurut mazhab Hanbali ( Ibn Quddama, al-Mughni, 9/152).
Benar 70 % atau lebih dalam arak adalah alkohol, tetapi ia jenis "Denatured alcohol" yang telah diproses untuk tujuan memberikan kemabukkan. Sila rujuk Denatured Alcohol . Adapun, alkohol yang ada di dalam minyak wangi adalah bukan jenis ethanol yang sama dengan apa yang ada di dalam arak, ia menggunakan ‘Absolute ethanol' iaitu satu jenis alkohol dengan hanya sedikit air dan campuran lain (maka kesannya juga berbeza dari kesan arak, malah ia tidak lagi digelar arak, barangsiapa yang meminumnya pula, ia mungkin boleh membawa seseorang itu ke alam barzakh dengan segera ! dan bukannya mabuk.

Kesimpulannya, menggunakan minyak wangi beralkohol adalah dikira suci dan tidak menjejaskan solat seseorang. Itulah pendapat saya berdasarkan hujjah di atas dan demikian juga pandangan yang diberi oleh guru-guru saya seperti Prof. Dr Abd Fatah Idris melalui kitabnya dan Syeikh Prof Dr Fadhal Hassan Abbas melalui kuliahnya.

BAGAIMANAPUN, AKHIR-AKHIR INI SAYA MENDAPAT INFOMASI TIDAK RASMI BAHAWA TERDAPAT PERFUME DARI BARAT YANG JUGA MEMPUNYAI ELEMEN 'LARD' ATAU BABI DI DALAMNYA. JIKA BENAR, MAKA ia adalah diharamkan dan tidak sah di bawa di dalam solat.

_________________________________________

So Insyaallah perfume boleh dibawa solat kalau kita pasti dan tidak ragu2 kandungan dia tidak mengandungi elemen Lard/babi. Mudah2an ibadah kita diterima Allah

Btw...
Perfume ni sometimes jadi trademark dah.
Kadang masuk toilet pun boleh tau sapa ada dlm jamban tu.
Sbb kenal bau perfume dia.
I ni dah la terpaling bff dgn perfumes2.
Perfumes will be my 1st priority.
I tak tau la, rasa mcm x lengkap tak pakai perfume.
Its subjective to people kan?
I tak kata, tak pakai perfume, semestinya busuk.
depends la. I sendiri yg akan rasa x selesa nak dekat2 ngan orang kalau x pakai perfume.
So its bring me to low confident level.
Macammana i tak suka dekat dgn orang yang berbau tak enak(sorry to say)..
Mcmtu juga lah i tak suka kalau i buat org x selesa dgn bau i.

I tadek niat nak show off ke apa taw.
Perfume je kot? bukan tayang barang kemaih ka, ferrari kan?
Again, i mmg giler dgn perfume!
I mmg xleh pakai perfume yg fake.
Sbb bau dia x sesuai kat badan i.
Nanti a few hours akan jadi tengik, mcm bau k*ling kait sawit!
Untung la siapa badan dia leh bff dgn fake perfume.
Kan byk kat market yg tiru essence designer perfume and sell more cheaper kan??
Haa yg tu i tak leh pakai. Nnti i akan terpitam2 sbb bau dia akan berubah.
So better spend a bit more, for the best result kan??
i sendiri yg love to smell. bukan nak bagi org bau sangat pun.

Cukup intro.
Padahal nak share2 dgn u ols.
u ols pakai perfume apa??
ur favorite one??
I ada a lot of collection juga.
Almost 50 bottled lah kot. Macam x byk je? hahahha.
Tapi botol2 semua kat umah mak.
Yg bawah ni je yg current i guna.
Tu pun ada 3 ketol yg tak da dlm pix which is Eternity Summer by Ck,
La Vie Es Bell by Lancome and Dare by Guess. Eternity and Dare tu i ada simpan dlm kete.
I ada tebiat suka sembur perfume bila sampai destination.
Pic bawah ni yg ada dlm kabinet bilik bawah. So dann la i nak snap.

:: I terpaling suka miracle by Lancome, and coach poppy ni pun not bad. Sangat manisss and soft bau dia. :: 

Stock dah kekurangan, shud topup ni.
Tggu Sogo buat Christmas Sale. 
I ada juga beli via online.
But make sure, online shop tu mmg jual yg 100% ori.
Bukan ori reject ke, dubai ke, gread AAAAAA ke. No! No! No!
Then kalau beli kat counter pun, i'll ensure will get more gift for it.
If not baik beli on9. Sebab price dia quit big different.
Haaa lagi satu, i beli kat kedai perfume kat Aeon Big Ampang.
Its 100% ori ok. tapi TESTER unit. Tester ni lagi ok.
Sbb essence dia lagi pekat, for attract customer kan?
Cuma box dia kaler putih/coklat and sometimes, penutup dia xda.
Or diorang pakai penutup lain. Who care's kan??
Janji perfume dia masih ori.
Price dia mmg jauhh jg beza.
Apa eh nama kedai dia ARCHARR ke cemana tah.
I guaranteed dia mmg 100% ori.

:: tambah sikit deodorant yang i guna. I x suka pakai yg roll on. Belendiaq! I mmg pakai jenis spray camni. Cepat kering and bau lasting sampai malam!  :: 

So...what yours??


No comments :