Saturday, November 07, 2015

DIDUGA SAKIT LAGI

5 comments :

Bismillahirrahmanirrahim.

Doa Menghilangkan Kesakitan

"Dengan Allah aku berlindung kepada Allah dan kekuasaanNya dan kejahatan sesuatu yang aku jumpai dan aku takuti "

Selasa pagi lepas, 3 Nov, I attend meeting bulanan stor mcmbiasa.
I tak tau nak kata mcmmana, tapi sepanjang2 masa meeting tu i keep baca surah al-ikhlas.
Sebab byk part meeting tu tadek kena mengena ngn i. 
I ada calculator dzikir tu. Alhamdulillah dapat 1000++.
Wait2 i takde niat nak cete amal ibadah etc to public.
Pls dont get me wrong, ye.. 
I cuma nak cete, situasi yang mana.
Sejurus i dapat habiskan 1000x surah al-ikhlas tu, i terus rasa sangat weak.
Menggigil..demam.
Badan i rasa mcm mencucuk2 bisa.
Masuk2 office terus menggelupur cari paracetemol.
Dapat dalam first aid office, lepas telan rasa alhamdulillah better.
Tapi petang2 sikit i start rasa tak sedap badan balik.
Suami i suruh balik rumah mak petang tu.
He worried i kena drive jauh kalau balik Kajang.
So sampai je umah mak petang tu, i terus collapsed!!!
I baring and selimut teruss demam betul2.
Panass giler badan.
Suami i balik naik cab terus ke rumah mak.
Menggelabah dia tgk i lembik mcmtu.
Sekejapan je terus jd mcmtu..

And esk pagi nya, i shacking mcm dulu2.
Menggigil2 sejuk. Padahal air-cond, kipas semua off.
I makan madu 2 sudu pun tak jadi apa.
still rasa ngilu2 seluruh badan.
Terus suami bawa i p Emergency.
Hafiz n Hanif tlg ikut hantar.
Sampai emergency, i rasa tak tentu arah sgt badan.
Masa they drip me, i rasa nak meronta2 rasa seram sejuk tah pesal tah.
Bila masuk ubat muntah, baru rasa ngantuk...
and baru la i lelap and start berpeluh2.
Suami pun i suruh je dia pi keje.
U tau kan suami i punye keje mcmna??
I taknak susah2 kan orang. Selagi i leh handle, i handle je sendiri..
pergi lah keje bang.... saya cuba redha .
Dalam hidup ni kita takkan dapat semuaaa... kita akan dapat hanya apa yg kita perlu.
Maknanya Allah tahu saya kuat. Saya face sendiri2 je. Hmmm.

About 1pm baru dapat bilik.
Single bedded penuh, so twin sharing saja.
So bermulalah kisah duk hospital.

:: gelang yg i paling termenyampah sekali! ::
 
I dan hospital adalah musuh semusuhnya.
I terus jadi meroyan merempan2.
I benci drip etc. I jadi migrain, lembik segala lah!
I nak balik!!!!

:: Sakit ini tiada siapa yang pinta, Allah menguji pada hambaNya yang benar2 mampu dan mungkin sebagai kifarah ke atas dosa2 kecil. Ameen :: 

:: Lunch thursday. Tawaq hebiaq.What do u expect esah?? igt Dome??? ::

  :: Yang berbungkus foil tu otak2 ikan. Jgn memain, sepital pun dah pandai serve hotak2 hang::

Make it short, in between tu family i and husband i je datang visit.
Tak bagitau sapa2 pun, unless kwn2 office since kena inform pasal MC.
I tidur semalam je kat ward.
By friday, my doc came je i terus merayu2 minta discaj.
Pagi jumaat tu kena buat ultrasound and x-ray chest.
Result dia ok je. Cuma ada sket infection in blood.
Benda ni lah buat jadi lagi risau. Sakit, tapi tak tau sakit apa??
I mula lah rasa down, rasa sakit rasa tah hapa2.
Jumaat tghari tu, Doctor F bagi discaj. Alhamdulillah.
Dia mmg tau betapa i hetchyu sgt tinggal hospital.
Tapi dia suruh jmpe dia on this coming 7th Dec.

Once doc bagitau blh discaj je, lupa diri skjp.
Excited terus kemas2 baju and skjap2 panggil nurse suh buka drip.
Rimas!!!
Bagus nya Gleneagles ni, kita tayah pi kat billing dept ke farmasi ke.
Semua diorang hantar kat lutut.
Settled semua, i cepat2 angkut beg.
Semalam je kan admitted nya, so bag pack n paper back je.
Seluar pun pakai seluar askar suami.
Dah tu je seluar yang dia bekalkan.
Sebaik pakai sepender sendiri. Hehehe.
Masa kat hospital i toye sgt pakai sluar bunga2, kotak2. huhu.
Turun je lif, menonong jalan terus taknak toleh2 dah.
Saya dah puas dok hospital dlu... so, i had a lot of bad experience of it.
Cukup lah.

Since suami belum abis keje, i melepak kat Starbuck.
Situ je tempat boleh membunoh masa.

:: Tall size only::

And i feeellll soooo freeeee when im home!!!
Alhamdulillah wa syukurillah...

Ya Allah, berikan aku kekuatan dalam menempuh ujian sakit kali ini.
Adakah aku akan terus tabah dan betah.
Tuntun lah hatiku menjadi hambaMu yg redha.
dan tawadduk dalam beribadah..

5 comments :

Zie Azi said...

doa sentiasa k.sha sihat hendaknya, tiada yg ternilai dr kesihatan
amin..

No-In said...

Alhamdulillah Allah dh kembalikan kesihatan kamu... Biar lah Allah kekalkan ko kesihatan yg baik sepanjang zaman..

Nur Aishah said...

tq zie. tq ain j.
ain, tapi saya tetap worry sbb sampai arini pun masih tak fully recover pun.
zie, nikmat sihat itu nikmat termahal yg tak boleh dijual beli.
Keep it a good health. Pjg usia utk menjalani ibadah...

nor ziana said...

Alhamdulillah cah....semoga kamu sentiasa sihat ok...

Nur Aishah said...

ziana..tqvm..rindu sangat nak keje dgn kamu.
sembang2. baru2 ni saya sakit balik, saya mandom sangat.
takut cancer relapsed. buat masa ni tak tau la kenapa saya demam lama.
disember ni saya ada followup..will see how.
Saya rasa allah nak tegur saya, ada la tu kurang kat mana2.
kurang istiqomah dalam doa dan ibadat.
ada buat salah mana2.
Insyaallah selagi ada sokongan dan dokongan family,suami dan kawan2 mcm kamu...
rasa berbaloi fighting for alive. tq jee...