Tuesday, August 01, 2017

LOST WORLD OF TAMBUN, IPOH PERAK WITH BELOVED FAMILY..

2 comments :

Assalamualaikum.

Last saturday ada my family  short trip.
P Ipoh je.. saja bawa budak2 ni lepak Lost World of Tambun.
Mcmbiasa..i juga la menteri pelancongan.
merangkap menteri kewangan nya pon!. huhu.
I yg p beli tiket kat matta fair.
Deal homestay.
Susun itinerary, atur jadual.
senang kata dari A to Z i kot? jap! ermm ha ye lah mmg I! 
emm emm emm 
Cemuih dok beratib kata..koang plak lah plan bla bla..
ujung2 balik kat i balik! 
sebaik sayang punya pasal...
kakak cuba ber-redho... tsk tsk tsk

:: check point kat R&R sg buloh. yg joint 6 out of 8 adik badik I.. ::

:: Isi tank memasing dulu.. kang ada yg berbuih sawan kelaparan! huhu :: 

Dalam kol 10.15am sampai homestay.
Checkin. Letak barang tukar baju.
Homestay kita talk later k.
5mins after, sampai Lost world of tambun..
Suami que tuk tukar voucher with ticket.
Kol 10.50am start masuk.

:: tiba2 pic  Syafique Kyle.. hahahhahha. dush2.. tah mana2 intro nak masuk pnya pic tah. hantam saja lahh labu.. :: 

Meh la short brief.
Tiket i beli masa Matta Fair.. jatuh lbh kurang:
Adult RM48.00
Kids & senior citizen RM44.00.
This ticket can enter all area except this 3 area :
1) ghost house (RM10 per-entry)
2) Swan ride (kena rental)
3) extreme park. ni mostly tuk team building etc.
Other than 3 places above... is covered.
masuk la and main la bapa jota kali semahu kamu!
eh ticket price atas ni i beli time MATTA taw.
if not mahal sikit.
Walkin in, sekian2 harga.
On9 plak sekian2 harga. gittchew.
leh chck website diorang naa..
Theme park ni katup on tuesday.
Buka dari kol 10am sampai 11mlm.
Tp yg sampai malam tu only kat area2 hot spring sana...

:: wowwww sado! perut tu je sikit gelembung mcm kena air panas tu.. hahahhaha . ::

:: i gemok sbb pakai baju berlapis2(backup siap2).. hahahha. ada yg kata kena proper attire.which is,my swimming suit tu dah mengecil tang perut(baju yg mengecil,plss!!),so i sarung tshirt lain kat luar buat kaber.. incase tiba2 i kena preett preeett dgn beachboy tu kang, i tanggal kan la shirt tu depan2 orang ramai..buat drama sikit! huhu. kesudahannya,takde sapa pun pedulik I  nak pakai baju apa! hahahha ::

:: weewwittt  ni yg buat i jatuh cinta byk kali ni! ciaaaa..::

:: our 1st ride.. kat sini ada dry park mcmni.. game separa xxtreme. tak la horror mana, tapi best la leh layan tadek la kau membadak je dalam air kennn. i mengekor adik2 bujang i yg 4 orang tu.. baru la happening. leh jerit2.. huhu cuba perati betul2 mana kakak?? ::

:: 2nd game..main kapal yg berayun2 tu.. tayah la tgk gambarrr. kang koang menyesal. nak tgk jg??? 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

:: kemain penakutttt kak jah koang... geli perut weii dia ayun2 gitu.. tumbok kang! kakak tegar ye letak pic huduh mcmni... kemain manje i nak menganjenn byk giler dia snap pix i menjerit. bapak laaa huduh ok! hahah. eh tak apa, jnji ada bukti kakak naik sampan geli perut ni.. ne ne ne ne ne::

:: ni depan ghost house..tak hadap pun nak masuk.. RM10 per entry. boleh je kalau nak masuk, tapi kat luar pun byk rumah hantu. apa baraannn? *padahal malas nak tekejut2!*. hahaha :: 

:: dapat la naik roller coaster dia yg 'juz2'... tak thrill langsung ok...  leh ride sambil kunyah kuaci.. haha *velagak!*::

::  are u readyyyyy gaiss?? ::

:: lepas layan roller coaster, kami naik tram plak pusing seround seluruh lost world ni haa.. tu jmpe mcm2 attraction place lain... mmg menarik la lost world ni compare dgn taman2 tema lain. Mebi sbb dekat dgn hutan belukar, pokok2 pun byk.. tak berapa nak panas.. near to nature gittooo.. ni sbnrnya i nak snap pic KOPI DULANG. kedai kopi dalam gua batu kapur. tapi kopi dulang tu menatang apa, usah ditanya! i tak benti pun sbb tak bawa duit! hahaha. token pun dah nak abis credit, so lap ailio je tgk org hirup kopi dulang tu... ::

:: kolam2 gini byk la sepanjang2 jalan tu. i tak explore..sbb malas turun tram.. kang tram penuh tak dapat naik balik! nak menapak tu kimsalammm! ::

:: kot sesapa nak try mendulang bijih... silakan.. i dah biasa dah gentel bijih(tekdung). hahahha. pengotoq weiih! ::

:: mereka:: 

:: kami ::

:: dah puas ride mcm2 , terjun kolam balik... acik n miya. miya soang je la kanak2 yg ada pon.. untung laa beliau, dilayan2 pak2 menakan... ::






:: sempat acik snap waktu air turun dari baldi tu.. syokk woo. balik boleh try siram air dalam baldi atas pala..sama je kot feeeel dia? hahha ::

:: selalu nenek joint mandi, kali ni dia demam selsema. tak kuasa dia nak berendam::

:: pastu lari p hot springs pulak. ehh semua tempat la kitorang kaver... huntongg woo datang awal, leh explore puazzz puazz :: 


:: ni air terjun tinggi... air dia sejuk.. kuat giler pressure dia! sebaik tak bocor pala kittew ..huhu:: 

:: dgn cikgu shaari..dia ni la kapel i dalam adik badik. sbb muka dia je sama dgn i..huhu :: 

::dah penat menungkup bawah air tejun..lepak plak dalam kolam dia..best giler ok kat area sini, ada a few hot pond... siap ada jacuzzi lagi! ada nama2 pond dia; amethyst, sephire, crystal.. suhu panas ada yg 40c ye! awas takut jadi telur rebuss 🙊 ::  

:: atuk nak rendamm jugek.. ::

:: dari hot spring jalan depan sikit to Petting Zoo ::




:: miya masuk dlm ni dikelilingi sang hamster.. oh bagi i namblas ribu pun belum tentu i nak masuk ye. walau i dalam balang..si cikti2 tu semua di luar muka i?? OH NO!!! ::

:: rabbit ::

:: smuorang rindu rabbit kat rumahh ..hhuu::

:: ular sawa ni bapak besarrr gemokk!!! besar dari peha si acik ni haaa.. huaaa kalau ia terlepas???? kakak pun selambar je di telan, tanpa bersusah payah taw! :: 

:: muka dia..huaaa ngerii! ::



:: keliru kami.. mana satu yg tapir ni? hahahahhaha. vodoww tak acik tiru gaya tapir tidur. dah la baju sama mcm tapir.. size pun? hmm hmm hmm..hahah :: 

:: mak ajah kesayangan. selsema, terus dia buat mcmni...takut kuman... lawa mak kitaaa..cemolot sket mak! huhu ::

:: i tadek kena mengena dgn tapir. fullstop. haha ::

:: best kat sini, melambak2 dia pacak kipas gabakk mcmni.. even dalam hutan sana. so tak la panas sangat! best kan???? kalau rasa melekit2 ketty, duk lah dekat2 kipas ni.insyaallah kering. heheh. ni kerusi2 byk2 ni dia letak dpn stage. kot ada apa2 game ke show ke... ::


:: stage depan kerusi byk2 tadi.. waktu ari kami pergi ada game makan buah limau bali dgn makan meggie pedas.. ::

:: ni pool ada wave. tapi tak sebest sunway pyramid or gambang pun. wave dia manje2 je... ::



:: kat sini tadek gazebo2 to rent. dia buat khemah2 mcmni kat byk area. so datang awal sikit to book tempat. eh btw i ada jmpe 3-4 buah bilik kecik to rent.. 5hrs for RM80 depan2 airterjun air panas kat atas i cerita tadi, Dah nak balik baru tau! if not leh rent tuk mak baring2..sian mak jadi penunggu gua berjam2 tggu kami melinjit dalam ni.. ::

:: sebagai penutup.... pic nenek. ni time nak balik. Masuk kol 11am..keluar kol 5.30pm.. 6 jam lebih dalam ni! cukup & puazzz.. boleh stay berendam dalam hot spring till 11pm. tapi kami nak balik homestay cepat, emi(adik i dari parit buntar) nak datang homestay..::

Kesimpulan..
1) I bagi 4 star la theme park dia.
Sunway lagoon.  and gambang lagi best and adventure pada I lah.
A famosa pun ok.
Kat sini terpaling best, sbb dia ada mcm2 aktiviti to do.
bkn takat berkubang dalam air mcm gambang , bukit merah etc.
dry park walau tak se-extreme sunway lagoon , still boleh layan.
nature dia mmg win! ada byk lagi tempat i tak cover sbnrnya.
mcm CATOPIA(rumah kucing), mcm best..sbb kucing dia dibiarkan bebas.. 
gemok2 gedempol ok kucing2 dia.. ada tarantula house bla bla.
So kalau bawa warga emas, yg tak kuasa nak berbasah2 ni..
still diorang ada choice nak buat apa, tadek melangut je jadi tukang tggu beg kenn?

2) Food
mahal? eh mmg kena expect awal2 lah kannn tempat2 mcmni.
Mmg jualan food pun yg backup profit diorang.
Air mineral RM4.50, biasa.....
dah panas2 mcmtu, bapa kali plak kau p beli ayaq kan??
food pun paling murah pun RM8.. yg lain2 around RM8 to RM15 mcm tu...
aritu kami topup token sampai dekat RM300. gone!
adik2 bujang I bapa kali makan? sebaik kakak kau ni kaya ala2 vivvy yusuf #tddmka! 

3) Parking
Parking ok . banyak. Ke sbb i datang awal?
rasanya mmg cukup parking dia.

eh tu je kot nak review.
Best jg LWOT ni..mana2 tempat pun kalau ahli rombongan dia best, otometik jadi best ken??
tu i selain family, kalau nak jalan dgn orang lain(kwn2) kena cari kwn yg sekepala.
Tadek sket2 nak moody. n mesti sporting ok!
ni kang semua benda ter-limit2 nak joint.
TERPALING PENTING,
JGN SESEKALI PERGI DGN ORANG YG BERKIRA.
a.k.a taik idung masin!
sket nak kira, kedekut..susah!
nnt makan tak puas, terjimat2.. maaf ye kakak tak boleh go dgn kamu2 ini !
kata nak berjalan kan?? mesti lah dah ada allocation tuk berjalan.
dahtu kalau semua nak terkira2.. elok la tayah jalan dlu.
sebab tu geng2 jalan i...smua jenis..
ok, kira.. nnt bgtau berapa RM kami kena bayar?
selesai! 


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.







2 comments :

Zie Azi said...

mmg best gi sini, mmg nak ripittt lg..ari tu x nak sempat naik roller coster..walupun tak adventure sgt..smbil naik boleh korek idung..still nak gi lagiiiiii...tarantula x masuk ke..hahaa

nor ziana said...

Dah pernah pegi jugak sini tapi lupa tahun bila... malas nak recall.. best tapi mcm rugi je sbb masa tu ilman tak layan sgt waterpark ni.... tp skrg dah blh dibawak berbincang dah.. InsyaAllah nak repeat lg la