Thursday, June 01, 2017

RAMADHAN KE-6 DI BANGALORE, INDIA AND ANOTHER 1 DAY TO GO, COME BACK HOME!!

2 comments :

Assalamualaikum.

Kembali lah kita bersiaran dari Negara MahatmaGandhi ni haa.
Allahu, Allah je yg tahu betapa sukar nya berpuasa di perantauan.
Di negara yg hmm hmm hmm piula tu.
Tapi, i tetap bersyukur sbb ada peluang sampai negara orang.
Kalau ikut pilihan sndiri, for holiday ke vacation ke..
opkros mmg tanak datang sini kan(sorry its only my 2cents).
Mesti kita akan pilih negara2 best..sejukkk.. byk attraction...
Tapi dgn peluang mcmni, ikut suami kerja..
Membawa kita mengorak pengalaman di negara yg belum maju.
Buatkan I rasa sangat bersyukur berlipat kali ganda sbb dilahirkan mnjadi rakyat Malaysia!
Atleast, kita tau negara kita banyakkkkk sangat lebih baiknya..
 dari separuh2 negara lain dalam dunia ni!
Jgn syik dok compare dgn negara2 maju best yg lain. 

Malam selasa lepas, gagah laki bini ni menapak pi cari makan.
Berbuka makan maggie for alas perut dulu..(MAKKKK LIHATLAH ANAKMU!!).
Then solat maghrib, baru keluar.
3-4kedai halal kami masuk, smua tak lulus kat tekak.
Rasa cam geli2 je kat tekak. aduhaiiii. Dia pnya ke-india-an sangat kuat.
eh im not racist taw. i cuma tak tahan dgn bau err, mcm bau semayang diorang tu.
Last2 jmpe la 1 halal shop..
Agak bersih... tu kriteria terpenting after HALAL.
Rupanya buffet.. INR550 per-person(+-RM37).
Variety jg food dia..tapi food puak2 depa la..curry je yg menguasai 70% 😂..
Yg kelakarnya...kami dah rasa mcm ada kat zaman filem BOBBY..
SANGAM..MEERANAM JOKER..hahhaa.
Dia pnya ambience, dgn gambar2 pelakon hindustan lama2..
dia buka lagu filem lama2 ..pastu siap ada waiter naik baskal serve laddu lah...
hhahhaha... i dok ralit tgk persekitaran. bkn makan sgt pon!
Gambar mmg takde, sbb i tak tau kenapa i seram2 sket bila berada dalam kelompok diorang.
Rasa nak cepat2 je balik...
I mmg tak keluar hphone pun, siyes tadek mood sgt nak snappy kat India ni.
Pilih Kasih btoi kakak kan??

:: tapi dia pnya tosei ni mmg win wei!!!! tak pernah rasa SeBEST ni! never! bapak crunchy lemak2.. aduhai. berkali2 kami repeat..kata buffet kennn..huhu ::

: nampak mangga dlm pestik tu?? bli tepi jalan. 4 ketul gemok2..baru RM3 kou!::

Siang Selasa tu....
Dalam kol 11am waktu sini, i gagah la  pi chartered UBER...
nak pegi MYSORE saree house.
I dok search kat internet, kata saree situ good2..recommended etc.. 
i pun terpengaruh... mmg dasarr kan? haha
sekali bila uber sampai, dah mcm lembu bercakap dgn tenuk.
Haram diorang nak faham apa i cakap.
teruk nauu ke english I? haha.
yg i dengar. "YES MAAM.."  "OK MAAM".
Apa yg yes..apa yg ok tah.
Pastu kan dia p drop i kat satu mall..quit big.
ek eh dia ni!! ni bkan tempat yg i request masa panggil uber??
Kira halfway je dia drop kan I.
Dah la sepanjang2 jalan tu dia onphone dgn awek.
Tiba radio nyanyi lagu sedap(agaknya)kemain high pitch dia ikut nyanyi.
Abis i ni siapa??tunggul ke apa??dia jgn sampai i sambung dia nyanyi.
Baru kou tetanjat, keras kau nanti!
eh amarah btoi i time tu.
Sebaik i tak bawa selempang padayappa I..
kalau tak..nahas dia!
Sbb malas nak bertekak..i turun and sambung perjalanan dgn uber lain.
Boleh centu?? main sambung2 plak ..adeihh..rabak poket mak,nak!
tapi UBER sini murahhh sgt2...
jalan la 45min pun, baru RM15 mcmtu.. 

Sampai2 je MySore sari tu..hampehhh.
seketul je building 2tingkat semata2!
 i ingat ada lah kedai2 lain ke apa.
dah la saree dia kemain nak meriah,
tahap kajol nak menikah dlm cete Kuch2Hotahai!
Pastu Sales Rep dia plak ala2 memaksa..hoii cukup pantang btol gua!!
tapi sbb takut kena cincang masuk dlm guni..
i ngalah la beli jg la 2 helai.
cantek n simple lah juga..tapi beli tak ikhlas! boleh??
 
Then....
Tak puas hati dgn performance aktiviti shopping saree kita,  
tengahari smlm, i p amek uber. lagi.
i p Commercial Street. Kat sini mcm Jalan TAR kita lah.
BUT..pls lahhh bagi standing ovation kat jalan TAR kita tuuu.
much2 better lah than sini. 
Dah la i snsoang, puasa plak tu.
And diorang sangat tak friendly ok! kemain nak sombong!
bkn putih pun.. ek eh.tiba2 ungkit bab kulit plak. hahahha.
kalau abhishek bachan ke, ajay devgan ke nak sombong dgn I..
i maafkan lagi.. ni depaaa ni?? adeihh..sendu!

Kawan i dalam fb ada kata..
"hang pi melbourne kemain byk pic..meh la share pic india sama."
ek eh dia ni menyiram petrol kat api marak ni.
Kang kalau kakak tepek jg, jgn kata kakak menghina piula ye..
but why not kita share kan?
Bkn i naya diorang, p letak gambar buruk2 je.
Mmg sepanjang2 perjalanan i ke 2-2 tempat ni...itu je yg i ngadapnya!
kenyataan! nak buat mcmna kan??
Kalau ikut statmnt suami mak iti(bff I)..lagi kejam..
India ni mcm tong sampah besar!
hahhahaha.. matilah nak...statemnt kou!  
Jom kita explore sket2..cemana environment Banglaore...

:: Mostly tepi2 jalan mmg cenggini lah rupanya. korek tanah semedang, tapi tak nampak pun any project progress ke apa..:: 

:: another view. kalau koang pedestrian, jalan lah elok2 pandang bawah. mmg takde jalan yg semenggah. kang ujung2 kaki kou terjerlus masuk lubang, dont say kakak tak payung.. ::

:: tuk2 sini kaler hijau kuning.. depa panggil OLA..  i dah naik 2x..masa balik dari dinner.. mmg langsung tak safety!  kalau tayar temasuk lubang sikit pun kau dah kena standby nak terjun dari ola ni! if kau tak bersedia, mmg terjongkang lah kot kalau btol2 mendap dalam lobang ::

:: Nampak lembu tiba2 ada tengah jalan? eh tu biasa tuuuu... lembu kan tuhan diorang, jgn kau 'embah2'kan lembu tu..biarkan dia bergaul dgn hamba2nya(kata dia tuhan?). longgokan sampah is it everywhere! bau? opkos! i kalau jalan tepi2 tu mmg  katup idung pakai tudung sntiasa! maaf kata, mcmana koang nmpk geng2 diorang kat mesia kumpul bahan2 terpakai, pnya bersepah etc..ha senario tu mmg byk giler kau akan nampak kat sini!:: 


:: nmpk lembu lagi??? tayah susah2 kau nak balik kg tgk lembu. ni town ok!! town! kakak tak tipu ye..::

:: jem dah tentu2 48jam... bunyi hon mmg nonstop ye. hon for nothing ok! tayah la kau mimpi nak tdo lena dalam kete ke apa..kang kejap2 tekejut2 dgr depa hon... rasa nak ketuk pala sekor2 pun ada.. koang ni kenapa??sakit?? ggrr ::

:: jauh kemas wiring kita kat mesia nunn kan??:: 

Ok let's i elaborate sikit.
I kat Bangalore..1 of city diorang yg maju and bagus.
Tapi see lah cemana 'bagus' bagi depa?
Suami i kata kat Chennai, Kolkata or mumbai there...jauhh lagii worse.
Then cemana i nak rate diorang bagus??
I dok fikir..mcmni lah agaknya mat2 salleh yg datang pedalaman2 sabah, 
or perkampungan ulu2 kita menilai..
sbb diorang nak compare dgn negara diorang...mmg kalah teruk lah pedalaman2 kita kan??
i went Indonesia, thailand already...tak la seteruk mcmni.
Hygiene? ayoooo.. i never enter any public toilet diorang.
Mmg i disiplin suruh poo2 kat bilik hotel je..
kenot imejin cemana keadaannya??
Sepanjang2 jalan nmpk stall jual food..
Diorang makan sambil berdiri, tatang pinggan.
Then 1 jug air(probably air kosong) ,jug plastik mcm jug masjid tu..
akan diminum teguk mcmtu tanpa gelas & its share!
pastu amek air dalam jug tu buat basuh tangan, basuh gelas..
pastu sambung teguk! pastu pass kat orang lain.. kou rasa???
I nampak ada atuk2 pakai kain ikat sampai peha tu tatang kuih ala2 vadey la kot..
masyaallah kotor sgt atuk tu!
pass kat customer..pegang tangan.
Then anjing bersepah2...joint duduk makan skali bla bla.
Good experience tuk I..lbh menghargai apa yg ada, 
dari meratapi dan mendamba2 apa yg takde...
bersyukur lah! 
i tak hina diorang...tu cara diorang...since old... 
cara negara diorang membangun..ditadbir begitu...
Ada je tempat menarik kat sini, Nunn Kashmir sana, kan cantik gilerrr..
Or...Tajmahal there.. kebetulan je kot i mai sini... 
again.. i lebih pada pupuk rasa syukur..
more and more...

Again, tu hanya pandangan I je pun.
Tapi pandangan I terus jadi redup sayup.....
bila....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

:: ni je la kot satu2nya yg best kat sini... SAREE...😘. Nak melaram raya dah tak sempat... tggu raya haji je la..pastu ada 2-3 kenduri kawen org 'have2'  belah suami.. boleh la kakak menciwi time tu... ne ne ne ne ne:: 


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.


2 comments :

Zie Azi said...

mostly kat sana muslim or not? syukur la kita ni dilahirkan kat mesia, jauh lebih baik dari diorang, lembu pun dah bersahabat baik degn depa, bolh bawak bantal peluk tidur sebelah, dehhh dehhhh cannot...hahaa

selamat berpuasa k.sha..esok nak balik dah kan..sikit lagi sikitttt lagi nak smpi mesia negara ku tercinta ..ehhhhhh

Nur Aishah said...

they are majority hindu... muslim tak ramai sgt..tapi kedua terbanyak la.. or else sama byk dgn cristian.wallahualam.. iyoo bersabauu la ni...hahaha. just layan the experience.. lps ni mana nak cari pengalaman, tgh berdiri tepi jalan..mai lembu bagi salam..hahaha. haku dah la semua binatang pun nak takut.. choii tau lembu tu..menyaammm....