Thursday, September 22, 2016

MASAK LOMAK CILI API KETAM #ESAH MASAK...

No comments :

Cuti 3 hari , Hari Malaysia aritu...
p market dgn suami.
dia request masak ketam..dari masa kat PD tu dia dah beratib2 nak suh masak ketam.
so jom la kita mengetam aritu.
masak lomak cili api mmg i pejam2 mata sambil skipping 1000x pun tadek hal. hahaha.
kan i kata, jgn suh masak kerutup ke..daging kuzi ke..sudah.!
i belum khatam...nebesss dia lain mcm! haahhah.

:: Tajuk utama dia ketam lah kan? Ketam bunga ni..campur yg jantan n betina. biar dia membiak dalam piyuk... dah beranak sok,dapat byk sket ketam..hahhah.. kami beli 4 ekor je..belah 2 dapat 8..dah yg nk makan nya 2 orang.. beli 12 ekor kang... tebiat sgt nampaknya! ::

:: Cili api 8 biji + kunyit hidup 2 inci. + bawang putih 2 ulas + bawang besar 1/2 belah + Belacan sikit. Wait2...dont get me wrong k.. ni resipi ni, boleh ubah ikut2 suka.. kadang2 i tak pakai pun belacan,bawang bagai. tapi smlm i nak buat cara gitu. smua pun elok je jadinya. mana2 pun sama..dunwori... kita yg buat dia,kan? lumat sket tumbukan dia kan? haa tu kudrat laki I.. dia ada..leh la tlg tumbok.. harap kat i..tgn tak kuat sgt.. ::

:: serai + daun kunyit.. ::

  
:: i tau kalau guna santan segar perah sendiri lagi sedap... tapi tulah, as i told byk kali before..tangan i tak kuat nak tumbuk..genggam etc...so i pakai santan mcmni je.. KARA is my fav ever..sbb wangiii ok santan dia! tapi tak semua kedai ada..  i pakai 3/4 kotak ni.. mean i used 375ml... Elok pekat santan dia...lemak dia pun elok..

:: Masukkan ketam dalam piyuk and gaul2kan bahan tumbukan tadi... ::

:: Tenggek atas api pelahan. masukkan air sikit...kecutkan ketam kejap ::

:: bila ketam dah elok kecut, masukkan santan sikit demi sikit..then masukkan serai and daun kunyit... daun kunyit i koyak2kan aja..ada yg racik..ikut suka lah ye.. kacau2..then habiskan baki santan..jgn benti kacau..sampai pecah minyak... kalau pekat sgt, tambah air sikit. then masukkan garam... ::

:: sambil2 tu i rebus kerang..and titik serai..pastu ratah  berdua laki bini...dappnyaa..tu yg kenyamm..kol 4pm baru layan lunch lauk ketam.. ::

:: Lunch kol 4pm! Settled 3 lauk smlm... sampai malam leh makan lagi... alamak sayur tu sayur ulangan.hahahha..balik2 kacang boncis..peberet suami i tu..nanti kita masak sayur lain plak ye??? Hhuhuhu... :: 

:: Dah perabih masak & makan, kemas2 dapur..ni jela kepuasan ongpempuan.. fantang btoi kalau dapur berkecah... kan??? pastu tangkup pinggan basah, tolak tingkap..biar cahaya matahari masuk... kering dapur...ilang bau busuk tumis2 segala.. ::


Moga i terus2 diberi kesihatan yg baik...
tuk terus2an masak utk suami.
ameen..




No comments :