Thursday, September 22, 2016

KARI SOTONG TAK CUKUP BAHAN PUN STILL UMMPHHH...!!! #ECAHMASAK

1 comment :

Assalamualaikum koang.

Semalam ada UAT(User Assessmnt test) new system kat commece dot com, cyberview.
Sama macam yg last 2 weeks.
I kalau ada keje kat sini, mmg akan bgn lewat sikit.
rasa lapang nyaa lahaii dada. malam pun tidur kekemain nyenyak.
sbb dah set awal2 nak bangun lambat kennnn??
kol 5.30am baru I mangun!
Lepas subuh, suami i pi keje..kena drive kete asing2 lah. selalu car pool.
so i ada masa nak mengaji, i goreng nugget.. siap leh smbung tgk drama korea yg i record lagi!
sambil2 tu i masuk baju dalam mesin basuh.. after 1hours, jemur baju siap2.
Kol 7.30am baru keluar rumah! surprisingly 7.55am mcmtu dah sampai !
tercongok depan pintu ni ha!!!

:: gagah i turun kete and snap. kalu perati betul2 kat cermin pintu tu nampak sosok tubuh si montek tu haaa tgh mendongak ngambik gambau. hahahha. ::

Dalam fb i dah merempan..membayangkan keseronokan kalau i dapat transfer office belah2 sini.
putrajaya, serdang ke,cyber ke..kalau bangi ada...lagi lahhhh heaven!  
i jimat bykk sangat masa! i tak jadi penat... 
i boleh live mcm orang lain..mcm semalam...
kol 7.25am tu i leh say HYE kat jiran2 yg bz2 masukkan anak dalam kete.
semuaorang i HYE kan! i lambai2.. hahahha.. punyer lah gayat nampak org!
slalu i g keje..lampu rumah depa tak ON lagi pun....
kalau balik  pun i syak.. 20-30minit je i dah leh tergolek terbongkang kat umah.
jimat masa, tenaga..duit tol..minyak segala.

i pernah baca byk kali artikel pasal..KERJA LAH DEKAT DGN RUMAH ANDA.
ala2 cenggitu tajuk album eh...
sbb kesihatan tu of coz lah jg..tak stress...tak sakit jantung, darah tinggi...
smuorang pun wish kalau boleh nak g keje jalan kaki je kan?? Hahahhaa..
tapi tu lahh.... Allah bagi kita dugaan..ujian ikut kemampuan kita...
liku2 hidup semua berbeza2..
i cuma berdoa moga Allah maqbulkan doa i..tuk keje dkt dgn umah.
dgn kesihatan I..and niat dan cita2 i nak jadi isteri yg lebih mithali.. hahaha..
tak abis2!

:: smlm abis keje awal..late lunch dgn bedah and yana kat alamanda...saja coffe2 dessert2 kat Secret Recipe's.... ::

:: Balik singgah kedai cari bahan masak.. cita2 besar xnak ngalah.. nak mengkari konon eh.. mulo2 smngat snap pic bahan2 ni..  1) Bahan tumbuk. -halia,bwg putih & Bwg merah. 2) air asam jawa 3) serbuk cili..bancuh dgn air.. 4) Serbuk kari bancuh air.. 4)bendi 3 ketol.. 5) Tomato sebiji belah empat ::

:: Smlm santa KARA dah yillek pochii..tawakkal je guna M&S... 1 kotak kecik is enap! ::

:: Subjek utama, sotong ...8 ekor..sedang2 je size dia.i nak masak sekor2..tanak potong2..i buang perut/tulang bersih2 kan..dulu2 kalau masak i rajin buang kan kulit itam tompok dia tu..skrang tidak lagi?? Tiada lagi sifat mahmudah i yg rajin tu... hahaha ::

nah...skrang cuba teka apa yg kurang???
IYE BETOL..PANDAIII!!
daun kari dan rempah2 tumisan i..mana?? Manaaa???
tertinggal kat kedai ok! tah celah mana cicir nya!!
down terus i ols..i tak pernah masak kari tanpa bahan tumisan specially...
mula la nak merajuk dgn diri sendiri je...
rasa nak simpan smua blk dlm esbok pun ada jg...kira kengsel mengkari!
tapi i kuatkan hati..cuba2 masak... i rasa ok je kot..
ada je kan org tak suka rempah2 bagai ni kan?? 
dan hasilnyaa...
-
-
-
-
-
-
-
-

 :: ALhamdulillah..mendengar kata..menjadi kari nya..sedap lemakk semua kena... giler konpiden puji masakan sendiri.. mana nak cari?? HAHAHA. so lenkali kalau bahan tak cukup ,belasah je..jgn cepat gibab k !  ::

:: up dgn ikan sardin goreng and telur masin yg malu nak bergambar... syukur kenyam laki i makan, bertambah2.. :: 


sekadar2nya sahaja...
kecik bagi orang, mungkin besar pada kita..
terpulang lah pada situasi dan keadaan masing2 kan?




1 comment :

sechantek sofea said...

Ikan Tenggiri masak kari pon sedap mek cha oiii...hihiii