Wednesday, June 08, 2016

IFTAR PADA RAMADHAN KEDUA 1437H

2 comments :

Assalamualaikum koang.
Alhamdulillah masuk Day 3 puasa dah kita.
Acaner puasa semalam??
(hoii mcm sama je soalan tiap2 hari? bajet pengacara cete kamil dan kisah nabi ke cemana ni??).huhu.
Semalam koang tarawikh kat mana??
Iftar apa?? mampos kena cela dgn Sultan J*hor, ber-iftar bagai.
Dia kata jgn ngada2 nak guna bahasa arab.
Eh sokati kitaaa laaa..penat tittew belajar bahasa arab dari umur 6 tahun sampai form 5 taww!
Amboii berani nya nak derhaka2?? hahaha.
Ampon tuanku,patik pecal kuah kacang pacal yg hina ni idok la nk melawan kata.
Cumanya patik saja nak eksen berbahasa arab serba sedikit.. dalam blog patik yg reader dia 46k sehari ni haa..(wahh makin meningkat reader kau??).
Ok sultan kita kosong2 k.. ;p.

Kebetulan pagi ni, workload kak esah pun tak byk sangat.
Bebulan puasa ni, tak ramai patient yg sakit kot(alhamdulillah).
So idok la perlu beli ubat gamaknyaa..
So since ada masa lapang sikit2 ni, kita nyembang2 bagi hilang ngantuk.
Kalau tak puasa ni mmg dah p belakang beli Pau Kari Ayam dah ni..perkkhh.

Semalam, i sampai area rumah dlm kol 5pm mcmtu.
Boleh tahan lewat, sebab  jem sikit kat Muzium Negara.
Dah pandai dahh nak jem kat situ! Smua pakat kalut balik awal apa??
Kami government servant ni, bulan puasa dapat balik awal 1/2 jam.
So i dapat balik kol 4pm. Kira Alhamdulillah dah tu..dpt sampai Kajang kol 5pm.
Ari2 pening nak pk nak beli apa for berbuka..pening juga hoiii walau org lain pecah otak fikir nak masak..hahaha.
Tiap2 pagi b4 p keje, i akan tanya suami dulu..
nak makan apa? berat2 mcm nasi ke ringan2 ke cemana.
Semalam dia kata nak makan nasi.
So let's beli lauk. Balik just masak nasi je.
Tapi nak beli lauk pun drama ok!! dah terbentang luass lauk depan mata.
Kau igt senang nak buat keputusan?
Kalau tekak sendiri takpe lagi..nak nak fikir tekak somi lagi.
Belum fikir.. sedap ke idok ni? basi ke tak ni sampai ptg? bla bla.
Ujung2.......

:: ni haaa je i yg beli!! tak meriah lgsg... kaler pun tak menarik! hahaha. from left : pari bakar, ayam palembang(yg seketul hitam), hati lembu masak kicap, sup sayur & air mangga. beli murtabak jg.. Ikutkan nafsu serakah mmg nak beli dari pangkal ke ujung..tapi i skrang,makin tua makin elok perangai..tak mentamak haloba mcm dlu..huhu. i bli RM3 je hati. sayur pun mnta sesenduk je.  tau lahh bulan2 puasa ni... bkn lalu sangat pun makan...berbuka pun berdua je.. suami tu lagi laaa..makan terkuis2 je..  Sederhana je lah kan.. Btw, elok2 sedap2 lauk dia. Hati lembu tu tak abis, bawa ke sahur. Air mangga dia je failed!! setengah teko terpaksa buang. Sbb maniss semata2. Allahuakbar,yg meniaga tu pun.. Tadi kemain nmpk blender bagai.. ujung2 byk rasa kordial je.. harga , charge air buah asli. Start from today, kita buah air sirap or ribena or hot ovaltine je lah ye bang.. ::


:: Rutin bulan puasa kami, tetap lah sama mcm before puasa. Pergi kerja, car pool. Balik..i balik dlu... siap2 beli makanan, hidang2... then kalau basuh baju, siap jemur belaka.. then mandi..solat asar..curi2 ngaji sekejap. Pastu kol 6.50pm keluar rumah jemput suami kat komuter UKM. Bulan2 puasa dapat lah dia balik awal sikit.. 6.15pm dia keluar office(awalll sangatt kann?? #tddmka). Naik LRT Star from Masjid Jamek. Sampai Station Tasik Selatan, exchange to komuter..Kol 7.15-7.25pm dia sampai komuter UKM. Bergantung pada pe'el komuter laa..sapa lah tak kenal lagi cemana unpredict  nya komuter schedule kan?? Sat ok. sat kang diajak bergaduh perangainya!! ::


:: So stand by siap2 sekotak milo. Mcm 1st day puasa, ngam2 sampai umah. Mcm semalam tak sempat,otw nak sampai umah tu..dah azan. so share berdua sekotak milo ni. takleh bawa byk2 kang kenyamm. sapa nak abis kan makanan?? ::

Ni lah taqdir dan jalan ceritanya kami berdua. 
Jujurnya sapa yg tak penat terlari2 terkejar2 mcmni? 
Berbuka tak mcm orang lain. 
Orang lain sibuk kat dapur susun makanan.. kita kalut2 keluar dari rumah..
p jemput suami.. berbuka dalam kereta... 
Makan pun apa adanya,since I tak sihat sgt nak masak betul2(org sihat pun ada yg  tak masak,kan kan kan?? :p).. Suami mmg tak bagi masak beriya2. 
Sbb nanti I penat.. Bila penat then,sakit. Dah sakit... semua jadi upside-down. 
Dia kata kat I..dia cuma nak seorang isteri, yg sentiasa ada disisi dia. that's all.. 
dia tanak i sakit or penat.  Ni pun i gagah masak sahur.. 
Kol 4.20am bgn masak.. Ada kawan2 yg dapat tidur lagi lepas sahur/subuh.. 
I? Mmg tadek ye.. Kol 4.20am tu mmg Babaii terus sampai ke malam nya karang.. 
Tapi tu lah hidup.. Lebih tang ni..kurang tang lain...
Hari2 i belajar jangan merungut. Kena improvise..day by day..
Kalau merungut, satu hapahh pun tak dapat.  
Pahala melepas, malah dapat dosa apa??
Insyaallah ada kemanisan di hujung kesabaran kan??

:: Kelebet pic lama..jmpe plak pic ni...kemain lebar senyum suami I time ni. Apapun yg allah taqdirkan, i redhaa.. sapa yg jangka i boleh kenal dia less than 5 mths terus jadi suami... bertahun2 berkasih dgn orang lain.. berjanji konon sehidup semati...tiba Allah bolak balikkan hati kita menerima orang lain yg sgt asing dalam hidup kita.. semua tak terduga! Then after a mth married, i diuji sakit. sekarang kami lebih memahami dan menghargai. Kerna kami saling memerlukan dan melengkapi.. Ingat ...Allah takkan bagi apa yg kita NAK...tapi Allah beri apa yg kita PERLU. Sbb DIA sesungguhnya adalah sebaik2 perancang... Allahua'lam.. ::

Panjang dah karangan saya ye tuan2 dan puan2 sekalian.
Takkan baca je kot?? bak uwett raya!!! :p

WEEKEND NANTI KITA BALIK BUKA UMAH MAK YE.... 
SELAMAT MENERUSKAN IBADAH PUASA..
MOGA ALLAH PERMUDAHKAN URUSAN IBADAH KITA..
AMEEN 



2 comments :

nor ziana said...

Cah,saya pun bangun around 4.30.. celik mata sampai la malam...kena masak utk sahur since iman dah start puasa..balik rumah pun masak gak utk berbuka plak...penatttt...kamu takyah la masak cah...bykkan rehat k...

Nur Aishah said...

jee..iman dah puasa ye?? puasa penuh sehari? ya allah besaqqq dah iman..bujang dah anak kamu..sket lagi dpt menantu dah. hahaha. jee kann?? rasa tired nya lahaaii. Suami saya kata, saya sakit2 mcmni,dapat habiskan puasa pun besar nikmat dah.. jee saya ok je masak sbnrnya... seronok jg..tapi tulah..yg makan nya 2 mulut. nak2 suami saya tu makannya sejempuuutt je. tak motivated lgsg nak masak. tQ jee... selamat berpuasa ye