Monday, April 04, 2016

BALIK KAMPUNG & KEMUNTING BEACH RESORT,PENGKALAN BALAK

1 comment :

Lat week plan nak bercuti belah2 Kuala Selangor dah jahanam.
I tuntut suami bawa i jalan tempat lain plak mggu ni (weeknd lepas).
Tanak pegi jauh sangat. Tanak penat.
So fikir2, jom la bawa ayah balik kampung(Tg Bidara).
Pastu bawa skali doang lepak chalet2 depan laut.
Pun jadik lahh kan....
Janji,keluar KL. konsepnyaaa....

Pagi Sabtu, terus balik Ampang jemput mak ayah.
Jiha and najmi ikut skali.
Mmg siap2 bawa Innova, dah agak dah msti ada yg mengekor.huhu.
Sampai Pekan Masjid Tanah, brunch siap2.
Sbb tau dah, busu(adik ayah) kan tak sihat.
Takkan nak susahkan dia masak,makan kan?
Tapau kan lauk ayam and sotong tuk busu.
Belikan buah skali....then terus shoot to tg bidara..

:: Uzur sangat dahhh rumah pusaka arwah atuk. Tapi kawasan dia still bersih, kemas berjaga. Busu tggal sini lah. Tapi tu bhgn ibu rumah..mmg oldskul sgt dah.. busu tinggal kt belah belakang,dah renovate. Kecik2 dok main lari2 kat serambi tu laa..yg atap hilang 1 tu. skrang atap dah bocor, ujan masuk..abis reput lantai. tggu masa nak perobohkan je... bykk nau2 kenangan kami semua kat sini,walau tak membesar kat sini. tapi dlu2 time atuk nenek ada,sekali blk kampung,amek terus menetap smggu dua, tggl tak mastautin je lg..huhu ::

:: Singgah umah pakndak then terus p Pengkalan Balak. Lepak minum. Buat basah2 tekak. Time ni tggu org chalet call kalau dah bley check in.. plan nak naik bendalah2 ni ptg2 kang... tapi kan..ujung2 plan kelaut..betul2 pun kat laut kan? huhu.. jadi lain plan nya jahh!! ::

:: Kami stay sini. Kemunting Beach Resort. Antara chalet yg OK la kat area sini. Ada swimming pool... walau seadanya sahaja. Pengkalan balak? what do u expect place to stay? mmg tahap2 chalet2 je laa..mmg nan hado star2 hotel bagai. I masuk kali ni 4 kali lah kot stay chalet dia. mmg tadek yg menepati piawaian!! janji leh tutup mata, cukup ok dah. jgn tanya prestasi k! i mmg tak penah happy pun dgn chalet2 diorang, semua tahap2 kecik2, tilam bantal sgt juz-juz.. lantai berpasir tu adatlah, dah depan pantai,kan. tandas? makk!! tanak cete boleh?? tak hancing poring, dah ok dah.  i is kembang tekak ye. CUMA..kita kejarkan nak ngadap laut sgt.. dgn kedai makan bersepah2..lauk2 kampung yg mabeles...suasana happening..tu je lah kita nak bergantung pun. kalu tak..dok umah ontok2 lagi baguih yo! and.. of coz la sbb dekat dgn kampung ayah..so nak tanak, kena jg stay kalau sesekali balik kg nak bermalam... Satu bilik RM140(weekend). I amek 2 bilik. Connection room. Each room ada 1 queen and 1 single. Ngam2 tuk kami berenam. Jiha stay dgn kami. So?? malam,stadium tutup. No Game! hahaha setan! :p ::

:: Dah check in, ptg2 lepak tepi pantai. Haa aktiviti ni mmg ai loike... makan,makan,makan. Eh tadek hal orang nak kata apa aihhh..bkn minta duit orang pun makan. IM proud! I akan bff dgn makanan sampai bila2..so whatt?? hahaha. *kerek*. aceaceaceace.... ::

:: coconut shake si jiha. pinjam buat props. huhu. i minum limau ais time ni. panas2 mmg layan laa.. ::

:: Mak,ayah and busu, kami asingkan meja sblh. tanak kacau. hahha. padehal meja tak muat. huhu ::

:: pekena mee udang pengkalan balak. tidak mengecewakan!! ::

Settled minum, ayah ajak jalan2 belah2 Kg.Pulau.
Terus melawat sedara mara dia.
Pegi satu umah sedara dia, pacik Raof..
Intro, dia ni orang kuat U*NO....
Rumah dia kan.. masyaallahhh..
dah mcm resort hapa je.
mula2 sampai dgr orang karok. 
Sebijik mcm lodge ke apa. Nak masuk pun curiga2. 
Bapak lah gadang gabak besarr eh!



::Tayah susah2 masuk. Kat luar je dah selesa..angin2..kipas kemain byk..meja panjang... ::

:: Loving couple. sekarang kemain baju metcing... ::

:: tgk kipas dia..TV 60" pun selambar je taruk luar.. ::

:: Pokcu dapat raket, Carlton and Dunlop. Gilerrr ringannn... ::

:: Ni Paklong Malik..cousin ayah.. adik dia laaa orang kuat gagah perkasa U*NO ittewww. Nak habaq mai, peti ais depa penuhhh dgn air mineral berlabel dacing.. nak minum pun takut..takut tiba2 berubah hati plak. hahhahaa.. insyaallah istiqomah.. kalau ayah i lagi la..toreh tgn pun darah keluar warna hijau! hahahha ::

:: Belakang rumah dia, tgh ada projek resort... bapak besaq baqhang!! :: 

:: Ni ala2 mcm Philea Resort pun ada.. perkhh bapa jota ni?? ::

:: posing kat bakal swimming pool gitu.. so nanti resort dia buka2 je pintu ngadap swimming pool.. eh mmg lawo! dia gabung bali2 style + modern. Siap nnti, i nk tdo semalam! location : Kg Pulau, Masjid Tanah. I dgr dia akan buat adventure aktiviti skali. Mcm motor ATV etc/ ::

:: Mmg cantek gilerrrr resort ni..sbb i dh p tgk 1 bilik yg doang siapkan for show room. perkhhhh lelehhhh!! :: 

:: ni antara ATV motor besar tayar tiga yg akan digunakan utk aktiviti lasak later ::

:: Kemain byk retaaaa nya ye?? harap2 rezki yg baik,halal dan bermanfaat lah kan? allahua'lam... ::

:: Pacik raof yang gumuk pakai short tu haaa..slalu masuk TV dia ni.. kalau Jibby kena interview, blkang dia slalu pacik ni, sbb dia Setiausaha kerja pusat... ::

:: Malam bawa busu makan seafood kat tepi2 pantai tu ha.. sotong dia bapaq sedap!! ni masak pedas.. fresh and manis rasa sotong dia. Sotong ni order 2 pinggan terus. ::

:: Ni sotong celup tepung. I and suami mmg iktiraf ni sotong terbaekkk  dan elok perangai dia! mengalahkan ana petai and a few yg lain..giler crunchy and berperasa!!! nnt nk dtg sini lg nak ratah dia ni je.. lauk lain, ikan bakar, sup and telur je. tanak order udang dah,sbb ptg td dh makan mee udang puas.. :: 

.Day 2.

Bangun2 lps subuh tggu cerah sikit, salin bajuuu teruss terjun laut.
Mandi time tak panas lagi OK lg.
Kol 11am kang dah start hazabulillazi...
Plan smlm nak naik bendalah yg ditarik boat tu(bukan banana boat) terbatal.
Sbb ptg smlm kan tiba2 ayah ajak melawat kawasan.
Sian jiha and adik.
Pagi2 buta tadek plak bendalah2 tu semua.
Bulan 5 kita g perhentian ye adik2.
Dah puas berendam, naik mandi and terus p bfast.
Lepas bfast, bawa ayah round2 tanjung.
Dia nak ungkit2 kenangan gittooo.
Bawa tempat dia biasa tarik boat masa kecik2.
Kang dia cete la umah tok sedara tu sedara ni....
Layan kan lah kan..
Kita dah besar2, jd tanggungjawab sosial juga ni..
bawa mak ayah jalan2. layankan apa yg buat diorang happy.
Sbb i nmpk ayah mcm happy je bila i ajak busu jalan skali.
Bawa diorang p umah sedara mara.
Ada rezki lebih, ada plan jg nak bawa diorang jalan jauh sikit.
naik flite, p oversea ke kan.. 
Kita dah puas jalan..puas makan. Time to repay lah ni ..
Jasa bonda and ayahanda...
Ameen mudah2an...

So pagi tu dah abis bawa ayah pusing kampung dia..
Last2 p pantai Tg Bidara.
Dulu2 mana ada pengkalan balak ni semer.
Kami balik kg,  p pantai tg bidara je...
Skrang ni tg bidara plak dah sepi.
Dengar nya pasal dulu Rahim Thamby Chik la UP kan pengkalan balak,
Dia kan orang sana....
Lagi pun time tu Tg Bidara ni org PAS ramai.
So ala2 sabotaj pun ye juga.kot..



Di akhiri dengan gambar pempuan mengandung... 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

:: Nyampah. gemok! (Baju ni gelembong2 tawww. hahahha)::

K BYE!

1 comment :

Rizal Amir said...

Sedapnye sotong..next story snap la pic kedai..hehe