Wednesday, February 03, 2016

CHEF ESAH IN D' HOUSE YAWW!

4 comments :

Tarik napas. Lepas.
Tarikkk...dah tayah lepas2. hahaha.
Mggu ni suami i dah hint2 suh i masak taw!
Masa p mydin, dia berlegar2 kat area2 ikan,ayam semua tu.
apa makne nya tu?? apa??
ok foine. i tewas! Jom lah bang.
Kita tgk takat mana i leh masak.

I kan ada konflik diri.
I skrang jadi penakut tak menentu hala.
Mean kalau i balik rumah kajang terus,
i akan tggl sorang2 sampai kol 7lebih.
skrang kan..bila masuk je pukul 7pm, i mcm seram2.
Nak gerak pi dapur or bilik bawah tu ke.
I terbayang2 mcm ada org pandang!
Scary sgt ok!!!!
Pstu masuk mghrib, i solat.
Pastu nak bersiap nak fetch suami kan...
i angkut smua tudung, cardigan ke siap2 letak kat sofa.
I tanak masuk bilik tu dah.
I yakin tadek apa2.Insyaallah.
tapi tah kenapa tah.
kemain2 mengarut2 lagi pe'el kau.
So sbb i takut, dari sblm i p HK aritu,
i transit umah mak(Ampang) dlu.
Maghrib jemput suami kat LRT Sg Besi.
Baru balik umah sama2 dgn dia.
Tu yg dapat 'lesen besar' tayah masak!
giler bijakkk esahh!!! kipidapp!! hahaha
tapi kannn..i sndiri pun dah tak lalu nak makan luar.
dah tak reti nak order apa kadang...
Bila sampai kedai makan, pegang buku menu..
i cuit husband, dia siku i..tanya "makan apa??".
Kedai makan standard laa...
senarai nasi goreng dia, dari A ke Z boleh kata semua kedai pun ada!!
tak pattaya, USA, kampong,ikan masin, paprick,cendawan bla bla bla.. bluerrrhh.

Kisah nya mula bila i beli sambal ikan bilis nk bawa p HK.
Suami i suka sambal tu.
Dia bgtau i. "sayang tlg amik nasi kosong kat umah mak je. Abg nk mkn ngn sambal ni".
Tak menetess aimata mendengauu nyaa???
Apalah salahnya takat campakkan bawang, goreng2 kan ayam ke.
Campak2 masak sup ke kan???
tapi...i takutt..cemana ni???
I kan, paling takut tiba2 Allah uji i jmpe benda2 tak sepatutnya.
Jantung i akan stop terus. and gone lah!
Sbb before 'nampak' pun, i dah berdebar2 lain mcm.
tahap berpeluh2!
Ya Allah kuatkan semangat ku!
Aku nak masak buat suami ku.
Ameen.

:: Balik dari Mydin Ahad lepas, humban semua dlm sinki. Cari mood jap, lelepak2 tgk TV, pastu terus bersilat. eh tanak la silat, tak rare. Ber-Wing Chun(Ip Man) lahhh kita!! Zap zap zap.. ::

:: Settled! Padehal ada 3 jenis je. Ayam.ayam.ayam lagi. sotong.sotong.sotong lagi. ikan jenahak 2 potong. I ada beli lamb shoulder yg dah siap marinated.  Debar2 ni takut ke tong-sampah lagi mcm dulu.. Chayuk esah. aja2 fighting!!  

Kena start baca blog2 blogger yg rajin masak ni.
Nak seruu roh masak katanyaaa..
suzi, silalah update. Plis sapot me!!!.
Ain J? errr eerrr.. k bye.

Hahahaha.



4 comments :

nor ziana said...

chaiyok chaiyo cah...sila la masak

Nur Aishah said...

ziana,buat blog pliss.
kamu kan rajin masak.....hahaha..
Ain J..tayah buat blog k! hahahahahah...

No-In said...

eh plis la...aku akan buktikan 1 HARI NANTI...ko tgu je la..

Nur Aishah said...

hahahaha...elllehhh kalau masak pun italian. western. mexican. moroccan. gorogoan. ek eh.. :p
Cerr masak tempoyak ke, sambal petai ke...