Wednesday, April 19, 2017

TEMAN SUAMI CHECK UP & ASAM PODEH IKAN PARI ANA PETAI vs EMAK VERSION & CERITA MAKAN2 LAIN..

2 comments :


Assalamualaikum.

Balik Ganu aritu, i sambung sehari cuti.
Eh mmg i apply cuti pun on that day to accompany husband's checkup.
Haritu dia kena buat stress eco test.

:: Ni normal stress test.wayar melekat2 kat badan..then dia kena buat cardio.. max tahap 7. tapi age2 dia dapat abis tahap 4 pun dah haibat! eh orang sakit jantung bkn kira nak haibat ke tak.. kalau umur 17 pun, kalau ada heart problem, takat 1-2 stage pun dah surrender! so bila dah mencungap2 tu, dia cepat2 kena baring, then nurse akan terus baca heart beep dia..and scan.. ::

:: Ni time tggu nak jmpe doc pulak lepas buat stress eco test tadi. Alhamdulillah tadek blockage ke apa.. cuma doc strongly advice suruh dia lebih relax, kurangkan stress.. working matter lah ni! hmmm  :: 

:: Pic kat Klinik Dr.Daud... He's cardiologist.. jantung pisang ni buat ulam cicah sambal belacan, perkh!!! mak mentuo den kemain suko! :: 

So both of us are unhealth..
Masing2 sakit, so kita jaga each other..
kita berjodoh tuk care satu sama lain.
Sbb tu life kami skrang, lebih santai.
Jalan2...makan angin... hidup berdua..
Sbb kami dua2 pun tak sihat...
Jodoh Allah itu cantik. MAHA2 cantik.
Bila sama2 sakit, sama2 beringat.. 
sama2 menginsafi... hidup kita lebih fokus...
ada kehidupan yg lebih abadi yg perlu kita beri perhatian....
Ameen ya rabbal alamin..

Petang Selasa tu, pi makan nasi kat Restoran Ana Ikan Bakar Petai, Bangi.
Sbb dah skip lunch.So terkelepar2 kelaparan memasing!

:: Amek sekeping ikan pari dan minta diorang masak asam pedas.. dapat semangkuk besar!! RM14 je kau! bapak la murrrrr kannnn????? sedap ! :: 

:: kerapu bakar buat ratah. kerapu ni RM29. Suami i tak geng dgn siakap. Dia kata isi siakap tak sedap.. I ok je..sbb siakap cheaper.. kerapu,jenahak,merah ni semer nak memehal je kan?mcm yg ni, kecik je size dia.saja buat ratah..pon dah RM29.  sebaik petai dia tuuu menggodaaaa! nyumm :: 

:: jemput makan bang, adik masak kat kedai je.. 😝  ::

Weekend baru ni....balik umah mak.
eh mak masak Asam pedas pari lagi lahhh!!!
*lompat bintang kejora*.

:: mak punya asam podeh, sempoiiii..Org melaka pure kenn?? sorry la opkos i akan bias.. mak i pnya dah jadi darah daging since kecik kan?? so mak pnya terpaling pemenang!! nom2.. ::

:: lawan dgn taugeh tauhu mcmni..makan panazzz2... ya rabbi, syukur2...nikmat yg takleh didustakan lagi!! ::

NEXT DINNER (WEDNESDAY)..

:: I terkenyang plak. Makan apa tah kat office. so malam tu i layan butterscoth caramel cake je  kat The caravan..::

:: while husband ate rice with salted egg squid..  fav dia ni... bwh vege tu ada nasi.. kalau koang p The Caravan, leh try menu ni! just nice tuk perut kita, kenyam dan lazat!  ::

BY THURSDAY..

:: I paksa diri masak juga.. sup ayam je pon.. sbb asyik makan luar je kan?? kebetulan malam tu hujan selebat2 alam.. i tambah goreng  ikan masin tenggiri..bertambah2 kami makan.. ::

THEN FRIDAY NYTE..

:: tadaaaa dapat layan ayam goreng McD. Hip2hooreyy!! Kelakar kan diorang ni(viral), siap compare detail2 between ayam goreng mcd & kfc! sungguh taste itu sangat subjective! Promote lah kot mana pun! terpulang lah kat tekak orang yg makan tu.. i dua2 pun ok. McD ok KFC pun ok. kdg rasa nak makan kfc, pegi kfc..mcmtu sebaliknya kann.  ::

:: tapi mmg sedapp dowwww ayam goreng spicy dia.. pedas2 sedap..cicah2 sauce.. perkhh.. dah craving ni.. huarrgghh..::

Cukup dulu ye...
Nyambil2 je ni....


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.



2 comments :

Zie Azi said...

k.sha ajar masak asam podeh omak tu...

Nur Aishah said...

ZIE : mak akk masak asam podeh mcmni :
1) bawang putih, bawang merah, halia sikit, belasyen sikit= blend /tumbuk
2) cili blend
3) asam jawa
4) daun kesum
5) haiwan (cth : ikan kembung)
6) sampah2 tambahan spt terung or bendi

cara :
1)tumis barang 1 & 2 sampai garing2..tumis dgn api kecik.. minyak msti cukup. jgn takut2 buh minyak byk.. biar cili masak elok.
2) cili dan bahhan 1 dah elok masak, masukkan air asam jawa then perasakan dgn garam.. then baru masuk ikan..sbb ikan cepat hancur.. pastu baru masuk daun kesum dan sayur2 tambahan.

mcmtu je. dia rencah dia sama je mcm org lain.cuma cara masak tu kena betul.
cili, bawang, minyak, air asam.kena masuk dgn quantiti yg betul.
baru dia mesra sebati elok molek, akhlak terpuji. gittcheww.

tu je nok.