Monday, April 17, 2017

JALANG-JALANG GANU ; TAMAN TAMADUAN ISLAM , MASJID KRISTAL & DINNER RUMAH SHARINA @KUALA IBAI..

1 comment :

Assalamualaikum.

Petang Day 2, kami saja p repeat Taman Tamaduan Islam.
Duluuuu penah mai dah..dalam year 2012.
Time tu pi dgn geng2 pompuan masa accompanied bedah korsos.
Year 2012 molek lagi tempat ni.
Skrang mcm dah rundown sikit la.. Monumen2 ada yg tak berjaga.. 
Suami tak pernah masuk,dia pernah lalu je.
So moh la kita.
Asalnya nak naik tram je. Tapi lepas belek2..alahh tak luas mana pun tempat nya. 
Moh la kita jalan pelan2.leh sggah2 mana2 monumen yg boleh masuk..

:: dah mandi, salin baju..baru segar sket nak jalan. Ni atas buggy nak p kat parking..::

TAMAN TAMADUN ISLAM, KUALA TERENGGANU, MALAYSIA.
:: Taman tamadun ni Taman tema yg mengetengahkan seni warisan dan seni bina islam  dari seluruh pelusuk dunia.Pendek kata, dalam ni ada byk monumen2(miniature) masjid2 & binaan di seluruh dunia. Ada 3-4 monumen yg dibuat lebih besar, dan kita leh masuk dalam dia.. for exhibition and tayangan video. Antaranya Masjid Negara Malaysia, Masjidil Haram, Masjid Al-Aqsa & TajMahal... ::

Harga Tiket

Dewasa: RM 21.20 
 Kanak-kanak: RM 15.90

Waktu Operasi

Isnin – Khamis : 10pg – 7mlm
Jumaat, Hujung Minggu & Cuti : 9pg – 7mlm
 
:: Batu bersurat ..ni dalam Masji Negara kita.. Dalam TTI ni semer muka i tak yah fokus sgt plsss..mmg sememeh giler! dgn panas nya..dgn penat berjalan nya.. hilang k-pop look i! hahah...  :: 

:: Namaste!  ~ TajMahal :: 

:: Binaan kat arab.. ala2 terusan..ada kincir angin ::

:: Ni qubah Masjid Besar Samara, Iraq. Unique ken?? Haku la ajar posing dia tu...hahahha. sabar je dia melayan bini senget dia ni..::

:: Masjid Afghanistan.. Kemahen posing berdoa .. Propah! hehe ::

:: Masjid Aleppo, Syria.. Aleppo yg tempat syik kena seranggg je tu.. 😭 :: 

:: Masjid Nabawi, Madinah ::

:: Masjid Turki :: 

:: Spain Mosque ::

:: Masjid Uzbekistan ::

:: Masjid Niger ::

:: Russian Mosque ::

:: Masjid Brunei ::

:: Masjid Pattani, Thailand ::

:: berakhiran dgn ungka terlepas ni haa. hahhaha. dia dah pedap nak posing, kasi special pose sket! 😝 :: 

Ada a few masjid yg i tak snap.
Sebuk urut kaki lettewww.. huargghhh!
Masjidil haram dan masjid alaqsa mana tah pic nya? 
Ke i tak snap? sbb 2-2 place tu leh masuk dalam dia.
I , asal boleh masuk je..lajuu masuk.sbb ada air-cond! hahhaha. pangaiii!!!
sambil tgk2 pameran, leh tumpang ekon.
Tuk ke 150juta kali nya i kena mention..KT terlalu panas on that day.. 
100darjah celcius takat didih terus apa? haha

Taman Tamadun ni tutup kol 7pm..
So ngam2 katup,singgah Masjid Kristal sekejap..
TTI dgn Masjid Kristal ni sebelah2 je..tapi tayah ramah2 jalan kaki ye??
Tak masuk dalam pun, sbb i tak leh solat..
Tapi sbagai bekas model majalah URTV, i gagah la bagi pose TERBAHEKK tuk u ols.. 

:: P.A retis; MR ZAKK.. :: 

:: Ya Allah ya tuhanku..aku memohon seruan, dan hanya kepadamu ku beriman.. lagu Rahimah Rahim amek...buat kapsyen nya! haahah 😝::



:: penutup dgn tarian kuda kepang sket.. ek ah ek ah ek ah.. hahha ::

Malam tu dinner kat umah Ina(Sharina). kat Kuala Ibai sana..
Sibuk dia ajak datang...
jom la singgah kejap..

:: Tq ina for mee goreng mabeles + kopok sodap! ::

Masa kat umah Ina, suami dia(Nizam) sudah buka cerita..
 boss besar dia ada stay kat Marina Dyung nu..last week.
Boss dia kata mcm serreeemmmmm2 👻
Mendapatlah malam tu i takleh tidur. 
Badan kemain membadang, tapi pentakuit..apahal kau esah??
golek sana,golek sini..sampai nak p toilet pun haku gegarkan suami ajak teman.
Pastu boleh dia kata, tolak je pintu tuu tayah tutup..abang nampak dari sini..
ek eh dia tak fikir emosi i time tu mcmmana..
nak angkat kaki bawa turun dari katil pun kemainnn tak bermaya! 
Rasa lembik sangat kaki nak memijak. hahhaha
Tapi kann mmg la logic pun serammnya.. 
Weekdays2 mcmtu mana ada guest sangat pon!.
dah la resort dia style umah seketul2... lenkali kalau nak mai sini, tggu weekend or public holiday je la.
hantu segan sket nak enterprem bila ramai org kot?? ne ne ne ne ne...

Settled Day 2 in Kuala Terengganu..


.: NO HATE JUST LOVE 💋 :.






1 comment :

Zie Azi said...

pe lagi mengepang la kejap, mana kudanya!! hahaha
klu penakut tu pergi mana2 pun takiutt, kalu sy k.sha... balik mah mertuo pun kencing ajak berteman, taknak teman i kencing kat tilam kang, kang2 arrrrr..hahaaa