Tuesday, February 21, 2017

KISAH SAYA DAN P.RAMLEE...

3 comments :

Assalamualaikum. 

Koang..minat P.Ramlee????
I and family i serta seluruh keturunan I (hahah) mmg sgt2 bff dgn P.Ramlee..
Walaupun tak sempat jmpe,beliau dah innalillah.
Apa nak kesah?? movie beliau kan sentiasa harum subur di hati kan???
So rasa dekatttt sgtttttt dgn kita.
Dia ni very smart person taw!
Cerita2 dia ...bawa message bijak2. 
Cuma biasalah akhir2 hayat...dia down betul.
dengar nya dia dipinggirkan..sbb masa tu start nak IN popyeah2 bagai.
Dgn production house backstab dia etc. 
Since dia dah meninggal, baru org lebih appreciate. 
I mmg minat sgguh2 lah hai nak bz body pasal life beliau.
Pasal wife dia, anak2 dia..kwn2 dia...
kepochi kan? huhuhu
Sorry la..i tadek intention pun nak korek2 history beliau.
Sbb takut info tak tepat. Maybe koang leh refer arkib, or other sources.
I ni saja nak bebel2 pasaL hobby kami kecik2 is TONTON CETE P.RAMLEE..

Kebetulan..
Last 2 weeks kat Prima ada main Seniman Bujang Lapok.
cepat2 up status kat fb..
pastu berjujut2 lah adik badik i je yg komen!
sbb bab2 cete p.ramlee mmg adik badik haku je yg faham..hahaha.
Kami kalau bergurau pun, mmg guna teks2 drama beliau. such as :
"Jolok motosaikel ye bang??"-Senman Bujang Lapuk
"Iyelah,si setan gemok tu lah!" -Seniman Bujang Lapuk
"Jamil yg mana satu bang??" -Madu 3
"kau mana tau,asyik main mahjung sajaa" -Madu 3
"ek eh dia igt kita batang pisang??sblom dia kerjakan kita, kita korekkkk bijik mata dia!" - Madu 3
"iya2 ini saya tahu..ini huruf M" -Pendekar Bujang Lapuk
" aku panas aku kipas,kau panas,kau kipas! " - Do Re Mi
"Re!! bawa api ke mari!! .. Belum sampai! apa yg belum sampai?? Minah kumari!"- Do Re Mi
"Apa sajaa si manisah tu sudah malam2 masih degedek2.. " - Labu Labi
                 ETC...

:: kenapa mata kau berbungkus shaithon? shaithon baru balik operation tuan! . hahhaa :: 

Al-kisah...
Kami dari kecik2 lagi ayah mmg dah expose kami dengan Almarhum P.Ramlee ni..

:: Pustaka Peringatan P.Ramlee kat Jalan Dedap Setapak sana..koang penah pegi?? kami??? dulu2 dalam 1986-1992...boleh kata sebulan 2x lah datang sini. Zaman 80's dlu mana ada shopping mall byk pun.. time tu tempat leh lepak Ampang Park tu je la.. abis kuat kang ayah bawa p Tasik titiwangsa, lake garden p taman rusa, bagi rusa makan.. or pi memorial tun razak..p  tugu negara, muzium negara. orang KL.. bkn ada pantai ke..sungai ke pun kan?? camtu la our childhood story..  Rumah P.Ramlee ni mmg dah jadi mcm our 2nd house lah! cewaaah statment kau! hahhahaa. Dah hapai dah selok belok dalam umah ni! paling ingat... 👇 

:: KETE P.RAMLEE!!! ::
 
:: Kete ni dia letak kat porch luar rumah. nostalgia kann?? ni kete terakhir beliau. ::

:: Interior pustaka peringatan p. ramlee. dia ala2 mini muzium of him. barang2 sejarah.. gambar2..cerita2.. :: 

:: Ni sudut cari ilham beliau. ada piano.mesin type. tu pic anak beliau rasanya...pun dah arwah ; Nasir Ramlee. Kat sini ada rokok fav dia.. ; 

:: Rare kan? i sempat tgk arwah atuk I hisap.... ::

:: Leh baca his story dari kecik sampai meninggal. ::

:: Ingat baju ni? 

:: hehehe baju ketua penyamun @Ali Baba Bujang Lapuk daaaa ::
 
:: Yang paling best is.. part tayangaan movie dia lah!! sbb tu lah kami dah naik hapai jalan cete, waima dialogue dia pun!!! kalau mai sini, msti ada tayangan movie2 dia..ayah siap catit jadual tayangan. cth : 12/2 Nujum pak belalang 11am. 13/2 Ibu Mertuaku 2pm.. ha gituu so kami sampai2 je terus masuk bilik tayangan..duduk la mcmni... ramai2.. ada ekon,dunwori. sonot kan?? ::

Selain tu,ayah mmg akan record movie2 dia guna tape.

:: Koang sempat layan video tape mcmni?? time umur2 I... mmg layan video mcmni lah.. bila tayang je kat tv..tekan butang R(red button) and biar je dia record. Kang time iklan, kalau rajin...pause la skjp. if not..kau record je la iklan2 skali. kang bila nak re-play, kau forward la lelaju kennnn??. So berpuluh2 movie P.Ramlee ayah record.. keje kami dok main balik je la video ni. tu yg dari A-Z pun dialogue dia kami hafal.  ::
 

:: rare doww tape ni!!! nnt kat depa dia ada pelekat label. time tu tulis lawa2 tajuk filem.. bila kita play movie, kadang2 tersangkut2..check2..ada semut siap bertelur lagi kat tali filem tu! hhahhaha. wow oldish sgt plak rasa! sebaik zaman i dah layan kaset..
:: kaset ni pun kenangan sungguh! Dulu2 kol 9pm ada "Pilihan bersama" kat Radio Muzik . Pendengar leh minta lagu kat setesen radio. Nak minta mcmmana? haa kena hantar surat by pos ye!  Nnt permintaan kita akan keluar dalam sokkabar. Cth : Fauziah,ampang. Lagu pilihan : 1. taman astakona (Slash) 2. 25 Minutes(MLTR) 3 Fiona(4U2C). So bila kita dh tgk paper, malam tu standby depan radio...dgn tape kosong... ada je lagu fav zapppp tekan button record.. kadang siap masuk bekgraun suara mak menjerit kat blkng lagi "dah pukul 12am ko tak tidur2 lagi??" hahahhaha. Part sadis, bila adik2 overlaped record kita. diorang main2 rekod suara diorang sendiri! seteressss ok lagu Back Street Boy i kena hijack!! ggrrr !! koang tak rasa eh?? oooo muda lagi la wengkorang. Ke terlebih otai?? what?? layan piring hitam ??? Ohmaiiiii!! 

:: Yg mcmni? wowww KAKAK2 sangat!!! haii kakakkkkk!! 😎 ::

Kau tgk sapa yg kak nam tah??
dari cete p.ramlee dah melalut sampai ke tape recorder etc..hahahha
I kan nak ajak suami p pustaka peringatan p.ramlee sket masa lagi.
Nak bawa anak2 buah I dgn adik2 I skali.
Lagi gempaq kalau dapat bawa atuk ngan nenek (mak ayah)skali.
Pastu masuk mini panggung dia..tgk cete Bujang Lapok ramai2. Perkhh nostalgia sgguh dehh!
Koang penah pegi?? pegi laaaa weii.dlu FOC masuk dia.
tak tau la skrang byr berapa.
But kalau kena bayar pun i rasa murah je kot.
Since Pustaka peringatan ni under Arkib Negara.

22 Jalan Dedap, Taman P.Ramlee, KL
(area Setapak/Jalan Genting Klang)

AL-FATIHAH
BUAT ALMARHUM SENIMAN AGUNG
TAN SRI P.RAMLEE..

.:: MUCH LOVE 💋 .::



3 comments :

nor ziana said...

Cah, saya tak pernah tahu ada pustaka peringatan p ramlee...

Suzie Zie said...

selalu nampak galeri ni, tp tak pernah masuk, almaiyajakun klu i sorang masuk memng tak la, mesti nak berteman..apsai gambar semua blur derrrr...

Nur Aishah said...

ziana : takpe jee.kamu dimaafkan sbb baru jadi org KL..hahaha. dulu kecik2 eh mmg boleh kata tiap2 mggu kami dtg sini jee.. nnt free,nak dtg jg bawa seben I ..dia tu haruk...org KL since forever pun tak penah pegi..yg ni mmg haruss kena luku. huhu

zie : eh mmg koang lalu hari2 kot kan?? gambar from google.