Thursday, January 05, 2017

CLEAR SOUP CHINESE STYLE.. KONONNNNN.. HEHEHE

2 comments :

Assalamualaikum.

Dari hari ke hari i nak 'menerai' buat clear soup ajet2 chinese style.
Tapi bertangguh2 sampai dah naik lempuh. hahah. 
tu dialogue cete P.Ramlee tu.Koang tak tau lettewww 😆.
So ari kelmarin, otw balik.tekak rasa merenyam  je nak hirup sup.
Tapi kalau p kedai, osah dapat sup pekat2...berhabuk2..berseradak2..
kadang2 keruh dgn rempah bagai... 
me very not like ok. kan i kata, i ada darah cina. faham ke x? heheh
I google resepi...pilih resipi paling sempoi.
tayah nak berenyah2 sangat aihh! 
kalau ada je bahan yg renyah, i rejek je resipi tu. 
nak berempah sana sini.ek eh,  wa talak sinang!
So... jom try!!!

I bagi bahan2 dulu ye??
Kalau koang trust i..leh try.
If not...silalah google 'clear soup'..
berderet je resipi...paling banyak.. 'pork soup'! 
hahahhaha...sbb bila type clear soup...
mmg si tonyok tu lah paling ca ya nun alip suka buat soup.
weekkk kembang tekak ittew! 

 :: ni bahan2 dia... kat bawah ni I 👇 elaborate k... 

Bahan-bahan :
1.ikan bilis segenggam
2. bawang putih
3.bawang merah
4.lada sulah
5. fishball and fishcake
6.  sayur..pakai sayur yg manis2..mcm bokchoy, mushroom etc
7. daun sup
8. ayam or isi ikan or daging or haiwan2 yg koang suka.

Cara masak :
1. rebus ikan bilis lama2.. 30-1 jam. amekaw!
2. rebus ayam sampai empuk. dah empuk,tos and ketepikan.
3. tumbuk bawang putih & bawang merah then tumis. dah garing...
angkat and letak tepi kejap
4. lepas sup mereneh elok..angkat keluar ikan bilis. tggl kan air rebusan dia je.
5.masukkan bawang goreng tadi dalam air rebusan ikan bilis. api jgn tutup.
6. masukkan lada sulah( i tumbuk campur lada putih & lada hitam)
7. masukkan ayam yg dah siap rebus td. i tak rebus together2 dgn ikan bilis.
Sbb tanak air rebusan ayam tu mengganggu-gugat rasa stok ikan bilis tu.
8. masukkan sayur..i pakai bokchoy(sawi cina).
9. perasakan dgn garam
10.tabur daun sup. 

SIAP & SEDAP!
 
:: i pakai ayam sikit je..dalam 2 ketul i potong kecik2.. ::
 
:: ha i tak tipu kan?? i rebus ikan bilis bebenauu kan??? i rebus dalam 40minit..elok sedap stok dia..slurrpp. cara masak pun i dah state kat atas ..  ::
 
:: separuh siap.. bertereban fish ball. ongcina mmg suka makan fishball...i saja tanak tambah sotong ke udang ke..i nak enjoy ikan bilis stok tu betul2. sayur tu termasuk awal.. lodoh sikit. lenkali masuk last..dah tutup api baru campak sayur pun takpe..sayur cepat layu.. ::
 
:: rupa dia tak hensem sgt..tapi rasa dia..phewww..smlm i celur kan mee sikit.. pekena dgn mee..hujan2... panas badan hirup kuah rasa lada sulah..lada tu dah cukup panas tuk kami..i tak buat pun ciliapi + kicap. kami bkn makan sgt.. tapi kalau u ols nak buat..silakan... tak tau nak buat?? koang tumbukkan cili api + bawang putih pastu tambah kicap, gula and garam. then perahkan limau sket... kalau nak sedap..gorengkan dgn minyak sikit bawang putih + cili api tu skjp..pastu baru tumbuk... ohohhhoiiiiiiii demmit la terkecur liur! ::

SEKIAN
#ECAHMASAK
 



2 comments :

zie azi said...

pandai naa, dah masak kasi kecuq ayaq luiq dia pi coti..ni yg bolh hangin satu badan kempunan nak mkn sup..

#ikan bilis td lebur sekali ka?

Nur Aishah said...

diucapkan fadan lahh mukeeee..hahhahaha.. ikan bilis tu lepas rebus sejam...perambuskan dalam tong sampah... sbb dia dah kerinnnnn kena serappp ..huhu