Tuesday, January 24, 2017

AKHIRNYA RENDANG AYAM MABELES AIRTANGAN IBUNDA SELAMAT MENDIAM DI PEROT & TRAFIK IN HKL SANGAT MENGUJI KESABARAN

3 comments :

Assalamualaikum.

Alhamdulillah semalam selesai sehari lagi ganti puasa.
Merangkak nak kasi perabih. Mengalah budak tadika! hahahha.
I kalau suh ngaji sehari 1 juzuk pun ok lagi. leh goyang2 tetep tadek hal.
Nak suh solat sunat byk2 pun, Insyaallah mmg bisa!
Masuk je bab puasa... adoyaii. Mmg surrender!
Takat puasa wajib ramadhan + puasa ganti + sekali sekala puasa sunat = OK.
Kalau nak perabih puasa sunat 6 tu...lagii B E N C I N T A ok! 
Sampai kena mind set to tahap gaban!
Gergasi..mmg pangai mcmni kot! sob2.
I kan ada darah cina, org kata..ongcina ni paling susah nak puasa.
Ek eh cari asbab nampak?? padahal mmg spesis kau tu kann?? 😜
Petang smlm as i mentioned earlier..
Balik keje sggah umah mak, to tapau rendang ayam yg diidam2kan *sambilUsap2perut*.
Sampai2 Ampang, mak tgh perhangat rendang. 
Meredak bau 1 rumah. Kau ghase???
Makkk , apa yg mak dah buat kat anak mak nii???? 
i ni dah la mcm budak tadika puasa.. hahahha.

:: sebeban mak bekalkan..leh buat lauk 3 ari 3 malam ni mak! perli apa? hahaha 😢 :: 

Kol 6.20pm balik dari umah mak,terus p LRT sg besi.
Tggu suami kat sana.
Sambil tggu pi tapau fresh orange..i mmg dah agak akan berbuka dlm kete pnya!
Kol 7.10pm mcmtu suami baru sampai kat kete.
betul kata cicak... azan tu kami stranded dlm jamed lagi..
Suami i tanya.. "eh bila syg beli air ni?".
I tunjuk jari kat kepala and  buat tanda 👍 .
Be smart! ..kalau tggu laki i?? perkhhhh kol 8pm blom tentu kau dpt sedut walau setetes air ok!
Punya lah konon relax. smua benda pun dia peRELAXkan! 
Gagah dia korek idung pastu rasa sikit buat batal puasa apa?? weekk pengotoq weihh! 

Hujan selebat2 alam kat KL membawa ke kajang.
Sggah makan kat kedai dekat2 rumah je.
Dah lambat! kang perut haku merajuk..susah woo mau pujuk.
Kurang2 wagyu medium rare sbgai habuan merajuk. Jonoh! 
Sampai kedai i terus minta nasi kosong.
Suami peramah sgt p tambah telur dadar + Sotong goreng kunyit.
I bolayan ye semua tu! i fokus makan rendang mak je!! 
i tanak campur apa2pun...
Tapi betollah tu suami topup lauk..
takkan nak numpang makan je kat kedai tu kan?? keji nauu huhu.
Memang sedap teramat2 terjilat2 siku i makan! Orgasma berganda ok!! 
Dah seminggu i menanggung ngidam ni... huhu.
Belen rendang i simpan elok2 dlm freeze.
Rendang kan tahan lama.
Ptg kang balik kita kasi perhangat..tambah sayur sepinggan.
Masak nasi panas..perkhhh layannnn!!! tak puasa pun dah tetelan ailio ni.. 
rinduuunyaaa kat rendang mak!!!! rindu yg tak tertanggung...! hahahha..

Now nak cerita pasal jem dalam HKL ni haaaa pulakkk... 

Sekarang i selalu sampai KL ngam2 je dh nak 7.30pm.
Teruk btol jamed nya.
Tapi tu mmg i dah predicted! kemon ols, KL kot kan?? apa nak kata lagi??
Sbb tu waktu2 biasa kalau subuh awal, terus keluar dari umah.
Supaya sampai KL ada waktu tuk bertenang sap2kok luh.
Yg menjadi pertikaian nya disini is...JAMED JAHANAM TEROK DALAM HKL! 
Ok mcmni i tadek niat nak merungut sgt pun.
Tapi sikit komplen lah..

Basement parking in HKL ada 6 tingkat.. sbnrnya ada 6 + 6 tingkat la..
Sbb setiap floor ada 1A,2A mcmtu.
Tingkat 1-3 tuk visitor. Kena amek tiket and pay per-hour basis.
Tingkat 4-6 tuk staff. which is at 4th floor ada barrier and must touch with staff access card to enter.
Meanwhile, only staff can access floor 4-6.. visitor tak b0leh. 

The issues were :

1. Visitor terlalu memilih2 ruang parking. Kalau boleh nak yg depan2 exit.. depan2 lif.. 
tingkat G tu mmg hot seat lah org kata! Selagi boleh...! Kang terhangak2 tercari2..
pastu tak alert psl safety k..sbb ralit nak parking dedepan exit kennn. kadang main pusing je.
or main jalan je. byk kali ok, i nak berlaga dgn diorang. Sbb nmpk mcm diorang berenti.
Rupanya keep nak jalan. 

2. Dah la tercari2...bab nak masuk parking..urut dada mak nak!!!! duk KL tak boleh mcmtu ye.
tak boleh nak terhegeh2, terkial2.. mmg tak boleh!!!
mmg mendapat amukan ablasa dari orang ramai. 
U kena jadi pemandu yg cekap..smart.. sbb kat KL ni smua bnda nak rush.
lagipon bkn koang ada tampal P pun..
Kadang pakai kete kecik je pun, cara nak masuk parking..
mcmkan lori tayar 18! 

3. Ada 3 floor tuk visitor ye..so mmg dah stuck kat 3 floor dgn ke-SLOW-an visitor.
Kami staff2 ni ter-break2 nak ikut rentak diorang.
Jam dah pukul berapa ni deyyy?? org nak punch card 😡...!!!

4. Dah hauk kat tiga2 tingkat dgn pangai2 visitor, now nak masuk tingkat 4 plakkk!!!!  
Yela before naik tkt 4 kena tempuh titian mustoqim 3 tkt tu dlu kenn..

:: tgk betapa berjujut kete.. sebab?? sebab device nak touch tu pulak K A P U T!! tak berapa sensitif!!! byk kali terjadi takleh read access card... kalau 1 kad sampai 2-3 min amek masa, bapa menet plak kami nak tggu! staff parking mana?? time2 puncak mcm ni lahhh 1 batang idung mancung koang(bangla 👃 mancung woo) pun tak nampak??? kurang2 letak la sorang staff kat situ..kalau kad prob, kau leh angkat barrier. Dah ter-hon2 sekor2..gelabah bewak la deyyy dah lambat kan??? ::

:: pagi ni lagi laa dh mcm nak gaduh pun ada.. kat tkt 4 ni patutnya ada 2 pintu masuk. Dah 1 rosak. Tggal 1 je la... then ada 1 honda city pempuan drive.. dah tau kad takleh read..dah berkali2 try touch still cannot,reverse je la p tggu tepi ke... turun bawah balik k whatever lah! dia bantai melangutt tggu situ.. Sambil nyanyi NGIYAT NGINSUNG MATAKAJI SEMARYINSENG!! ... dgn harapan barrier tu terbuka sndiri lah kot kan?? lalu kluar soang mamat, ketuk2 tgkap dia buat sign suh ketepi. Ha gabra dia reverse. then sap2soii je org lain leh masuk.. Dah nak sampai turn i touch, tiba2 dgn I-I skali nebes. Mampos ni buatnya kad aku takleh touch jg, opkos lah i gigil kan..td kemain mcm kakyong kawasan, senseng lengan..hahhaha. rupanya hati kuman je kau! mcm2 jampi i baca, alhamdulilah...dgn vangganya i leh lepas ... ::

Cukup 4 issues.. 4 issues tu pun je dah cukup buat punch card kami warga HKL ni merah taww!
Bkn lah kata nak salah kan visitor 100%, tapi mostly bab2 mcmni..
mmg berkait rapat dgn mentaliti dan sikap individu itu sndiri.
Selain dari system malfunction etc lah..
 I cerita tu bab parking je..blom jalan biasa kat dlm HKL ni.
Bab benti tepi jalan ikut2 sukati dgn alasan,turun patient.
Betul boleh turun patient.
Tapi pls cepat sikit... or ketepikan sikit kereta.
Ada je orang lain yg alert,concern.
Turun cepat2, buka wilcha cepat2..tadek la kita nak godok koang pun!
Igt kami PSY ke??? buat apa2 pls use ur brain.
plus timbang rasa sikit. common sense!
Insyaallah everything  will be ok..

Ni bab mangkuk parking mangmnt ni, mmg nak kena p report!
guard parking kemain ramai mengemut2..
dari seluruh pelusuk asia dia amek bekerja. Kemain majmok!
tapi tah kemana2, org dok intercomm pun berejam baru nak sampai!
nak kena stereng lock?? ceewahhh! 🙈

Ok tu je..legaa dapat luah pasaan.
tak kisah la balik2 Ain J dgn Ziana je yg baca... hahaha
Janji hati ada lapanggg..kannn??
huntong laaa member 2 orang tu..parking depan pintu masuk office  😍
ehhh... tak puasa ni kemain energy menaip kau kan??? 
lalalalalaala..





3 comments :

nor ziana said...

Cah,jom pindah

Nur Aishah said...

pindah keje ke jee? kamu dah nak pindah Salak ye???
saya ni mana boleh keluar KKM ni jee?? sob2...
if can..dah lamaaa dah dakut mnta putrajaya sana..
nnt rehat jumaat, leh kita lepak sama2 kan jee kan?? huhu

Anis Azalea said...

azab betul kan..masa kita drive p kerja dulu pun mulut leh tahan laser...