Friday, November 04, 2016

DAGING SALAI ASLI NISMILAN....

3 comments :

Aritu i masak daging salai masak lomak cili api nismilan.
sokati i je..asal masak lemak cili api je..i kaitkan dgn nismilan.
padahal resipi tah hapa2..main taramm je ikut tekak sndiri.
demi nak meletopp kita petik nama nismilan...hahhahaha..
kalau cete tuuu nak UP saja2 kan kan kan Ain J? Ziana? ek eh...
termengata plak...opsss..hahhaha

:: i beli from kawan thru on9.. dah sebulan lebih beli ok! i letak dalam esbok beku.. dia mmg tahan up to 1 year kalau simpan dalam esbok! alkisah..masa kawan ni hantar to HKL..dia xcident kau! kete dia abis remuk... siann dia.. so i up la entry ni..so that sapa2 yg berminat boleh hello2 sis ni..TAPIIIII tlg la find sndiri no.dia from website. kah kah.sbb i dah hilang no.dia..dah kemana hala i save.now tak jmpe..search je NAZIMAH DAGING SALAI.i.allah mesti jumpe...  elok sgt daging dia..buka2 je plastik ni harummm bau asap! ni 250g...RM25.. jgn tamak ye.bykkk ok 250g pon! ada mcm2 size packaging lagi.. :: 


:: bykk ni haa.. cumanya daging dia potong nipis2 sgt kot..i ni jenis suka daging ketul2...lain org lain peel nya kan?? mangkuk kecik tu bahan masak cili api mcmbiasa :
1. cili api
2. serai
3. kunyit hidup
4. bawang merah, bawang putih
5.daun kunyit
6.asam keping.. 
7. santan

:: punch2(tumbuk lerr) bahan yg perlu ditumbuk..::

:: masukkan daging dalam piyuk and campur  bahan tumbuk.buh air sikit.and reneh sampai empo.tayah lama2 sbb daging tu dah separuh masak... ::

:: pastu msuk serai yg dah dititik..masuk santan ..kacau2 sampai mendidih elok..siap... sepatutnya ada kentang..tapi masa i kat kedai..i dah amek 2 ketol kentang masuk plastik.pastu i letak tepi..sbb nak amek serai..terus terlupa..tertinggal kat kedai terus... ::

skrang nak tanak i kena buat rules...
atleast ONCE in a week dapur kena berasap.
ATLEAST ye! kalau hari2 masak lagi bagos..
lagi cepat kau ke sorga ye(isteri mithali)..ameen. hehehe
kalau tak buat cmtu..jawapnya gas dapur i tu mereput mcmtu je dlm kabinet..
eh takpela jg..leh geng ngan Ain J..gas tukar after 5years! hahahhaha.. 
btw.. i slalu masak bergantung keadaan.
kalau i terlalu penat..or tak sehat..mmg i tak dapat nak masak.
or else..kalau jalan jem kedaung..sampai umah dah lewat pun ..
i mmg excuse masak.. and reason paling jahanam..MALAS la..apalagi??
bak kata suami i.yela..i dah siap2 pakai baju molek2..
keluar.. jmput dia..baik terus je pi makan kan??
eh pandai pulak dia tu! dah tu..napa tak keluarkan pekeliling WAJIB KAN I TAK MASAK je?
kan senang..dinda pun bahagiaaa..dapat layan kanda...gentel2 kanda 44 jam...
hoiii gentel jerawat laaa..ampa pikiaq apa??? ::p

:: Mee singapore.. mee lada hitam je pun sbnrnya.. ni i masak isnin lepas..so jadi la 2 menu for this week..malam2 berikutnyaaaaa... 
-
-
-
-
-
-
-
-

ktia tumpang masak kat dapur onglain!
buat dah...menjahanam balik.......

HAHAHAHAHA..







3 comments :

Zie Azi said...

mekasih, maskkan daging salai nismilan yg sodap tu..
sedap melecet mulut, ngences ayo liyo..sedap sgtttt
lain kali boleh masak lagi..hik hik222

nor ziana said...

Cah, lepas kamu tunjuk kamu masak ni dlm fb aritu, terus saya buat masak lemak cili api ayam jerrr

Nur Aishah said...

zie : ke sedap sbb free?? hahhaha :p
jee : saya mmg fav all d lemak cili apisssss dish jee.. ikan ke.ayam ke.daging ke...mmg feminat no.1... huhu..