Thursday, October 27, 2016

SOUTHERN JOURNEY - JB PART II

No comments :

Dah siap2 tadi (previous entry).. apalagi???
itinerary utama kita kan apa?? apa??
M.A.K.A.N laaaarrr... faham ke dok??
huhu... time ni dalam kol 5pm kot..

:: nampak tak?? nampak tak belakang tu??  ni bakal jadi tempat team football JDT training..tapi tak siap pun lagi.. in progress.. bapak lahh besarrr weii!! ::

:: gempakkk weiiii. ::

:: kayo btoi sultan depa nooo? huhu ::

:: ok2 tujuan utama mai sini sbb nak pekena mak incik bawah ni... ni kat tempat order..ada jg food2 lain..mcm laksam..kuih2..nasi lemak etc..tapi i tanak pun.. sbb nawaitu mmg nak makan mamat ni haaa je.. refer pic bawah.... ::

:: tadaa!! goreng pisang je pun! haha.. eksen nya kemainn!!! ni nama dia KEDAI GORENG PISANG MAWAR... i dok tgk si mawi makan la i kecur liur..terus cari! rupanya mmg pemes sini kau! nnt waze je k!.. i mmg 90% guna waze je kat JB ni..datang pun sekali sekala..mana lah reti ye dok??::

:: apa yg terbaik about this banana fritters(perkhhh dia ada nama omputeh laa! haha ) adalah sambal kicap hitam ni haaa..ohoohoiii sedap pedasss..rasa nak hirup2 je!! ::

:: makan cicah cenggini... aserehe btoiii sedappnyaaaaaaa.. ilang kempunan.... ::

:: tgk pisang dia..bertandan2...mmg laku keras kedai ni! sultan pun siap panggil diorang masak kat istana kau!! :: 

:: Lepas pekena pisang goreng, kami pusing2 area danga bay..JB town.. jumpe la dataran sultan ni haa..ramai jg orang lepak2.. sini dorang keje on sunday..tapi private cuti mcm KL jg rasanya..sbb kawan suami HSBC sana, cuti je ahad?? tak sure plak cemana... eh danga bay tu dah tak menarek ok.. dah tadek apa2 pun??? tak gah mcm dulu2.. laut pun byk dah ditambak..mcm kat klebang melaka pun ada.. apa cete..?? jawab plss org johor?? ::

:: malam...cari makan kat medan selera tepian tebrau.. sbb tak lapar sangat.. order je laa shell out dia.. buat ratah2... punya la melambak2 shell out kat KL..i dok tepis2..akhirnya terjebak yg kat JB pnyaaa...  yg buat kami terpengaruh, sbb shell out dia buh dalam pinggan.dia tak lambak atas meja ye! sbb till now i takleh brain makan kotor2 atas meja tadek pinggan.. tu fikiran i je la... lain org lain fikir ye dak? tak tau la 1 day nnt i yg terjilat meja kemaruk shell out..sapa kan tau.. sedangkan pantai lagi kan berubah... ewahh cakpung2.. :p. btw lulus sedapp gila kot shell out makcik ni masak...sambal2 dia tu.. eh mmg lulus cemerlang!!! ::

DAY 2 IN JB... 

:: bfast kat hotel.. ok not bad.. food spread pun ok. meja kemas..bersih.. crowd pun tak ramai sangat.. ::

::my fav section..noodles soup..shrimp dia bykkk.sedappp ::

:: sweetheart i happy pagi tu..sbb chelsea dah sayur kan M.U 4-0 ok!!! melalak2 lahhh M.U fans kat umah ampang nunn..kemain rancak whatsapp family pasal bolaa.. i pun terjebak la buat2 sokong chelsea.. padahal haremm nak amek tau pasal bola pon!...::

:: suami try makan dlu.sekali sedapp ok bihun dia.elok rasa masin, manis masam dia... dah la ikan bilis elokk garing.. ::

:: makan sungguh2.tadek action2 derr..huhu.. ::

:: perkhh makan tak putus2 bihun dia..hahhaha :: 

:: mcmbiasa..kena ada 1 pic yg mcm minta penampau! hahahha ::

balik bilik.. pakwe I start  mengadapppp .....
bestnyaaa cuti tapi still kena buat keje kan??
best kan kan kan???

:: bapa kali i nak kabor?? kalau dia cuti..mmg merudum profit H*BC tu tau tak??? #tddmka :: 

:: about 11am siap2 for checkout..nak p melaka plak!.. muka renyeh...kat lobby lepas i check out..tggu suami amek kereta..then meluruuu cari makan lunch... ::

:: tadaaaaa pakcik jenahak dimasakkan asam pedas! jap2..i tak tau nak guna word bombastic mcmana lagi dah nak gambar kan kesedapan ttg sesuatu karya makanan?? hahahhaha.. i abis kuat leh cakap..SEDAP GILERRR!!  tu je yg i mampu! koang tlg lah percaya kata i..ni pun kedai yg recommended by kawan opis somi i.. kedai ni kat area taman universiti.. kepala jenahak besar mcmni baru RM38! bagi i ok sgt dah.ko p makan kari kepala ikan mamak tgk berapa?? total damage slalu mau cecah RM100++ kan kan?? ini kedai melayu ye..bersih elok sedappp!! yuk support orang kita! ::

:: kami tambah sotong goreng tepung je..sbb asam pedas dia dah selebar rumahhh.. kang tak abis byk2 lauk... pun sedap sotong dia.. ::

:: kalau makanan je excited..kalau excited je mesti makanan...hhuhu::

:: fokus sangat muka tu bang.. ::

::memula supan bersudu bergerfu bagai.. ujung2................ :p ::

::  landskap restoren...lawo..peaceful je..tu pondok2 kecik tu buka for dinner. tiap pondok ada tempat bakar sendiri if u req for bbq..ada private tempat panggang sendiri.. ::

:: nama restoren..nanti koang waze nama kedai ni, tambah taman universiti kat belakang. i,allah sampai.. Asam pedas dia mmg sempoii tak berat sgt dgn berempah2 bagai... daun kesum dia lite je..sebijik macam asam podeh mak masak! so i dah biasa mkn asam pedas jenis gini2 laa... tu yg tak tentu arah makan..pedas2 panas2..bibir terjuih2 pedas pun sambung suap!!! price dia ok la...average..mahal sikit dari kedai lain..tapi tgk kedai pun leh bajet harga kot kan?? nak compare dgn kedai atap zink tepi jalan... leh estimate sendiri kot kan?? ::


RESTORAN ASAM PEDAS & BBQ
Jalan Pendidikan 4, Taman Universiti, 
81300 Skudai, Johor, Malaysia
Selesai jalan2 cari pasal kami ke Johor.
I selalu je beratib kat tinger suami.. "jom la pi JB..jom laa".
Nanti suami i jawab.. jauh la nak drive..
eh melawan dia ni..dia drive p kuala perlis sana boleh..
JB plak dia kata jauh?? cari gaduh namanya ni! haha
rupanya suami i mmg tersangat suka drive hala ke utara sana!
bagi dia laluan ke utara tu menarik dan byk tempat leh stop...
cth...leh stop tapah cari buah2.. then pi IPOH cari makan...
or taiping or kuala sepetang or kuala kangsar...
then singgah penang jap ka...
pstu smbng pi alor setaq.. sggah pekan rabu..
sambung p perlis..pastu lajak masuk Langkawi...ha cenggituuu fikiran dia.
then kali ni baru dia dapat hidayah nak bawa i pi JB..
sbb kami jarang sangat nak main area selatan ni..
abis jauh pun melaka tu laa. PD? lagii laaa..
tanya i mana tandas kat PD yg tukang jaga tandas dia makcik pakai serkup biru pun i leh tau! 
dasat kan?? hahahhaa.  

Bagi i JB ok.. betullah kot tadek mana sangat nak pegi...
i bukan ada kids pun nak bawa p Legoland ke..Hello Kitty ke..
Kalau ada, mmg i tala kann stay legoland sana barang semalam dua..
next kita stay JB to enter singapore plak ye..tungguuuu...
bagii ZIKA reda dulu...
makan kat sini OK.. depends pada citarasa engkorang jg la...
Tapi still tak lawan Penang and Ipoh la kot..sorgaaa makannn!!! 
i kalau bab makan dia ok..maka overall i kata OK..hahahhaa..
harga makan/barang sini, lebih kurang KL jg....
and most of time kami mmg guna waze!
i takleh imagine lahh.. zaman dulu2 tanpa waze..cemana ha???
tak brapa ingat..byk makan ubat neh!! hahahha
skrang bagi i senang giler! on internet..search je nama kedai.or any keywords..
then type kat waze..bedesupp sampai,tanpa sesat! 
sapa cipta waze ni?? kagum mak jah taw!
btw..buat masa terdekat ni tadek la i nak repeat p sana lagi(JB).
unless ada jemputan kawen or ngekor suami keje.

Dari JB..suami drive to Melakaaa..
took about 2 jam lebih jg nak sampai ke hotel kat melaka.
tu kita sambung lepas ni plak naaaa....



No comments :