Monday, September 19, 2016

PEWANGI KERETA, RUMAH, TANDAS & WARDROBE...

No comments :

Assalamualaikum.

Saya ni, 1 kind manusia yg memang sukaaa sgt kat mende2 mangi.
Tayah nak intro panjang2 kot kan??
tgk je laa kebanyakan harta benda i didalam mahupun diluar negeri( :p) adalah perfume semata2.
hahahaha.
dipendekkan cerita, i mmg berkawan baik dgn kewangian.
kau wangi, i sayang. kau busuk masam kepam ,silakan menjauh.
gitoo simple je philosophy nya!
tak wangi sgt pun tak mengapa. janji JANGAN busuk.
I kalau bersembang bab perfume ni, terbuntang jik mata..
menderu2 deras adrenaline I! pnyer teruja. hahhaha.
Tapi arini i tanak cete perfume badan...
I nak cete pasal pewangi2 lain mcm car perfume,pewangi rumah etc...

PEWANGI KERETA
I travel from Kajang to KL everyday..
dgn weekend nya i kulu kilir.
Opkos i lama juga dlm kete...walau i bukan buat marketing or sale pun.
tapi NAK jg laa mention yg i lama kematu dlm kete nok! hahaha.
so kalau i dah berpeluh2 jalan dari office to car park...
masuk2 kete, start enjin..ON aircond...
terus wangiiii.... baru la energy i boost balik..


:: jenis mcm ni..plug-in kat corong aircond.. terus semerbak.. my favorite smell, of coz VANILLA BOUQUET.. i suka jg pakai ni, bertahan lama jg i setia dgn beliau. tapi since penah terjadi, i pnya corong aircond tu merudum patah tengkuk dia..so i syak bendalah ni sbnrnya  anak gajah beratnya sampai jahanam ana funya aircond gittoo. nak tukar 1, xjual. kena lah tukar 2-2 corong aircond tu.. :: 

:: Ni pun antara favorite.. i preferred GLADE than the AMBI PUR..kalau jenis ni la.. sbb bau dia lagi ohsem! fav smell, LEMON & MORNING FRESHNESS. bendalah ni i letak kat bilik jg kadang2... kadang2 jamban pun i buh ... boleh tahan masam la bau tahi snirik kan? wekkkkk  :: 

 
:: ni pun favorite i.. skrang tgh pakai yg ni ... dia mcm gel..and put in their case. blkang case dia ada clipper... nnt kita clip kat cermin sunshade tu... favorite smell OCEAN ESCAPE, LEMON & I LOVE YOU :: 

:: ni pun penah pakai. just tuck in refill and put on dashboard...i dah lama x beli ni..dlu masa kete Kelisa, rajinn pakai..tak igt bau favorite ::

:: ni gel ...cepat kering..tp ok jg..sbb murah je..1 dalam rm5 kot..kadang dia promo 3 ketul RM11 mcm tu...  i suka lemon and orange :: 

:: ni lari dari brand 2 yg popular tu... glade & ambi pur.. ni gel by airwick. i terpaling favorite WHITE PEACH. i lupa dah pasal beliau ni.. yg ni bestt sangat..sbb long lasting..and leh jadi accessories atas dashboard kete.. gel dia cantik... kilat2... kena p cari balik ni..rinduuuu! ::

:: hat ni i penah pakai few time..tetapi SANGAT LAH TIDAK OK..sbb bau dia kejapp sgt GONE! harga bley tahan lorat..belas2 ke RM9 mcmtu.. not worth-it at all.. yg menjadi masalahnya, i selalu lah bebal tak serik2...selalu je beli..pastu menyesal.pstu beli balik..pstu menyesal balik.. ko ghase?? bendalah ni nipiss je, ikat kat cermin pandang belakang..i suka yg white water(biru putih tu). bau sedap. tapi cepat sgt kering. :: 

:: haa benda ni tgh IN jg skrang kan?? tapi jgn salah pilih bau.. tengik!! i tetap lah suka orange and lemon. vanilla ok jg..tp ada jenis..vanilla dia..i kenot go ok!! menusuk2 lobang idung... leh wat pening. kalau bau kau kongjaho sgt..i campak terus keluar tingkap kete. mana leh bawa kete sambil pening kan?? tak kisah la kalau masih penuh isi dia, nak letak kat jamban pun i tak sudi! kang tak pasal2 memerut dapat sakit pala teros! huh!  mendalah ni RM10 je satu. ::

settled bab pewangi kereta.

PEWANGI RUMAH


:: Spray2 ni semer, it a MUST..  sentiasa ada.. kalau emergency2 prett prett..serta merta mangiii ::

:: ni pun sama..dalam kete ada 1..kat bawah ada 1 ..dalam bilik atas ada 1... wajippp!! lepas kemas2 katil..kepuk2 bantal..terus spray... ilang bau2 ailio basi .. :p :: 

:: ni mmg I tgh pakai... ada 4 ketul kat umah. 4-4 ketul ON serentak.. kalau tak, rasa tak cukup wangi.. kat dapur pun i letak 1..kang dah masak,menumis..meredakk bau bawang semua... so,i letak seketul kat tepi kabinet. Ni automatic dispenser.  refill dia tukar2 ikut sesuka perasaan.. dispenser dia kena masuk battery AAA... pastu leh set timing, frequency dia.. nak selang 5 minit ke..10 minit ke up to 25minit.. i slalu choose 25 minit sekali prettt.. :: 

:: umah I pakai dispenser ambi pur,tapi refill pakai Glade punya. sbb syg  dah terbeli ambi pur. ambi pur bau dia kurenggg.. glade mangi2..i suka morning frehness... ::


:: once upon a time dulu i slalu pakai hat ni.. kita plug-in kat suis..ON..terus merebak.. oil dia i fav vanilla bouquet jg...  dulu dia dah discontinue,skrang i perasan dia keluar balik mcmni... later leh la kita try beli balik ye... ::


PEWANGI TANDAS

:: PERNAH pakai ni. tapi PERNAH ye..bkn selalu. sbb?? sbb rasa tak berapa UMMMPHHH pun bau dia..tak leh lawan BAU ASLI JAMBAN tu ..kah kah.. mean, wangi lah jg...tapi rasa tak berapa fungsi pun... ala tandas i kan attach dgn bathroom so...slalu mandi...shower gel and shampoo melekat je bau dia lagi... lagipun lepas 'memburan' buka lah tingkap jamban tu luas2..kita kongsi2 la bau soang sikit dgn jiran2...hahahha. konghasam! bendalah ni clip kat tepi toilet bowl. not compulsory pun... ada,ada..takde..i tak kesah sgt ::

:: yg ni i suka..sbb air jadi kaler biru... cumanya...bila dah rendam terlalu lama..dia jadi biru gilerr! bapak lah pekat.. pastu dia cepat la abis bila rendam lama2...  baper hari je, dia dh habis.. ::

:: kadang2 dah fedup..i pakai kan ubat gegat tu... tewas giler bau najis2 mughollazah  mutawassitoh kau!! murah pun murah.. hahahah ::


PEWANGI ALMARI /WARDROBE

:: ni benda wajib dalam lemari ye kawan2.. pi perambus kan bau masam2 kalau baju tak berapa kering..walau kita komfem baju kita kering...tapi bila dah terperuk dalam lemari..gelap sejuk..opkos dia jd lembab sejuk... tak buh pun tak apa..tapi since bujang i mmg dah habit pakai hippo ni..dia menyerap kelembapan.. penyah bau.. ada je brand biasa2 mcm GIANT ke TESCO ke..kdg i rembat jg... ::

:: ni kadang2 kalau i igt beli..i beli.. ikat kat besi2 lemari . kalau xtra rajin suh suami ikat kat ekon... bila ON je ekon rumah,mmm harummm ..tapi JARANG2 terjadi pun.. ::

:: this as well.. kaddd dang.. kadddd dannggg :). gantung kat lemari. smua bergantung pada ke-ber-teringat-kan.. kalau tak, berbulan2 dah kering duk diam je dlm lemari...::


OK SETTLED MUQODDIMAH.
WHAT?? baru muqoddimah?
MasyaAllah.. hahahhaa.
iye... bkn benda alah ni semua 'saspek utama' entry ni patutnya... 
setiba2 entry ni dah sampai bawah berjela2...hahhaha
i nak cete mende lain...dah jadi 1 full entry plak..
so, next entry plak lah ye i share my new baby booo plak ngan u ols k..

eh btw... tgh i search2 pic tadi setiba2.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

:: amekawwwww!! jgn salah beli ye kawan2...ini bukan ubat gegat taww..tu baca pestik betul2.. kang ada yg demam bentan tersampuk kena badi... MAKKK ACOOTTT!!! ::





No comments :