Wednesday, September 14, 2016
IKAN TENGGIRI MASAK LOMAK CILI API NISMILAN VERSI KAK ESAH....
Assalamualaikum.
Ini cerita minggu lepas.
Masa I kena p kursus ep @Cdc kat cyberjaya nun.
Kalau nama pun kursus, jarang kot balik lambat.
Baikk je perangai diorang kasi balik awal.
Nak ikutkan yg i pergi tu not really kursus pun.
dia mcm bengkel prototype for the new ep system.
Kita check an error and report the error.
so that they can fix or investigate before the real system run.
So i ni kan ala2 tak kuasa nak buat keje terhegeh2..
tak sampai halfday je i dah settled SEMUAAA...
I siap buat extra lagi konon nak tggu org lain siap. Punnn doang tak siap2..!
i dah sangap kat situ.. sebaik tempat dia best..
aman ..damai..menghijau..cyberjaya kot kan...
time tu hujan... dah xdek mende nak buat..
i dah terkuap2....sampai rasa nak koyak mulut!
:: ni haaa lab nyaaa.. tak ramai org in 1 session.. 1 meja i duk snsoang je.. ::
cyberjaya ni dah dekat dgn umah I..
takkan i nak patah balik office KL? sampai KL je sejam ++ ada kot..
arrgghh taleh jadik ini mcm...
after lunch, i tanya urusetia...
i nak buat apalagi..since i dah siap lama..dah laaa i finding byk error.
i sanggup je tlg org yg terkial2 tu...
tapi diorang kata, "puan boleh balik."
Ek ehhh pucuk dicita ulam pucuk paku mendatammm...
ketaq2 lutut i berangkat pulang.
I fikir, dah balik awal ni tak reti2 nak masak tuk dinner?
kurang2 dpt penghargaan rantai emas dari suami ke kan..
kah kah kah. mcm jilake je pengharapan dia! :p
So I singgah beli lauk...and siang2.. petang sikit kang baru masak.
dalam palawotak mmg dah plan nak masak lemak cili api..
Nak follow resipi i??
kompiden ke koang ni????
koang pasti ni? kah kah kah...
:: 1st of all... subjek utama dia, haiwan ni.. Ikan! Ikan tenggiri. ini ikan yg berkawan baik di hati I.. peberet sgguh2..selain ikan merah,jenahak,duri,bawal..ek eh..byk plak senarai ikan yg geng dgn I :P. so i amek seketul kepala belah dua.and 2 keping isii ikan tenggiri..basuh2..buang kotoran, tos kan.. ::
:: cili api dalam 8-12 biji tumbuk dgn kunyit hidup. kunyit hidup barang seinchi dua... (bahan A) kalau Ain J tu dia paksa suh lukis gamba kunyit tu beserta size sebenar! baru dia puas hati... kuasa I dgn makcik tu! huhu::
:: kentang sebiji sudah.nak buh byk,silakan tadek sapa spot check pon!! ::
:: sbnrnya kna buh asam keping. tapi i lupa beli. so i perah kan sikit limau nipis..tomato...daun kunyit sikit, serai dalam 2-3 batang...serai ni kunci lauk jadi wangi..dah mcm lemak ketam ols!! ::
:: tuk ikan mcm I tadi, buh sekotak cukup.. sapa rajin..bley perah kepala kelapa sendiri, perah sekuat2 tenaga.. i syak dlm 2 biji ok dah kelapa betol tu.. ok tu je bahan2 dia... ::
:: Cara masak, amek piyuk, masukkan ikan, and bahan tumbuk A tadi. buka api kecik biarkan sekejap. kecutkan ikan dgn geng2 tumbuk A tadi.. jgn sampai ikan hancur..igt i pesan,SEKEJAP sahaja. buh air sikit... kasi lecak2 sikit ::
:: pastu masuk kentang ::
:: sblm tutup dgn tudung piyuk..masukkan serai 2-3 batang tadi..then cepat2 masukkan santan separuh... pastu perasakan... buh garam sahaja.tayah peramah sgt nak buh pak aji ke mak ajah ke apa..tak semua menda kau bley kawan dgn pak aji ye..makanan bersantan adalah tidak elok di perisa tambahan kan .... so lepas buh garam, tambah belen santan.tadi kan buh separuh. so buh la separuh lagi.. kacau2 kuah..kuah je kau kocak2..godak2... jgn gatal2 angkat2 ikan tu..hancuq laa dia...pstu tutup kasi dia reneh cantik ::
:: pastu kacau.. sambil2 kacau, masukkan daun kunyit and perah asam limau tadi...eloknya buh je asam keping,sekeping.tapi brg dah tadek, pakai je apa yg ada... pandai2 rasa,jgn masam sangat.. ada org buh belimbing buluh... yg penting lemak2 ni kena perkawan kan dgn masam2 sikit..baru umpphhh..if not lauk rasa lemakk manisss semata...kacau2 kuah dia... kalau rasa pekat pandai2 tambah air. dalam pic ni kemain hawau lagi pucat lesi kaler lauk kak esah..tggu jap lagi kak esah ciwi..warna sebenar lauk di hari kejadian...eh igt,kacau2 kuah sampai membobok...jgn malas kacau, lauk kau jadi ketel2...huduh...api kasi pelahan k ... ::
:: lauk dah naik cantik minyak, kita curi2 masa tumis sayur kejap...kawan dgn sotong. I mmg suka potong sotong gemok2 mcmni... biar puasss makan, masak pun jadi lembutt je ::
::pamparammmm...cenggini illusi sebenar lauk kak esah... kalau rasa pucat, lenkali tambah sikit lagi kunyit idup masa tumbuk. if not..tabur lah sikit serbuk kunyit sikit, buat cantik warna.tapi kak esah just let it go...let it go cenggini je.. tu cili keping2 sikit tu saja kasi effect kesempurnaan masakan..padahal, kak esah kan menumbuk bahannya..idok di blend..mana lah i larat nak tumbuk kuat2..lumat2 ye dak??i mmg takkan blend ye.. sejahil2 semalas2 i ssh btol i nak blend..rugi la bahan campur air..hilang feeeeellll... alhamdulillah suami i terhirup2 kuah... lagipun i kalau cerita memang nak UP je kejenyaa..nak belagak tak tentu hala..kata blog i,i punya suka! kah kah kah.. igt laki kak esah soang menghirup???smua suami kot suka je men hirup2 masakan isteri kan?? amek ati kauuu..kalau kutuk2 kang, tak pasal bini sentap tanak masak.rabak poket diorang makan luar..lagipun time ni hari khamis lah kot.. khamis malam nya malam apa????? *larrriiiiiiiiiiii*. hahahhaha ::
:: sapa berani minta resipi sayur ? silakann? i bkn apa, anak buah i umur 4 tahun tu pun tau kot bahan2 masak sayur... *mohon terasa dgn suci hati*. :p ::
:: 2 lauk cukup,makan dgn nasi panas + kicap kipas udang lemak manis... perrkhhh..... ::
SEKIAN,
HASHTAG #KAKECAHMASAK
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment