Monday, June 27, 2016

BUNGA API, SERVICE KERETA & POPIA SPECIAL FROM DAPUR KAK ESAH...

3 comments :

Assalamualaikum.

Hari ni dah 22 Ramadhan.
Pejam celik..pejam celik..lagi 8 hari,insyaallah dah nak raya.
Seronok of coz lah seronokk kan??aje giler tak seronott??
tapi sedih juga la.. our 'fitness training' dah nak ended.
Pasni mau melantak balik mcmbiasa.
Cantik nya Islam..dalam setahun ada 1 bulan...
Bulan istimewa.. yg akan merubah life style kita.
Lain dari bulan2 lain.
Then Allah bagi kita raya..sbagai meraikan kemenangan berpuasa di bulan Ramadhan.
Bayangkan agama2 lain?
straight je hidup diorang tahun demi tahun..habis mcm tu je.
Takde apa2 special kan?? setakat raya diorang sehari dua..
Kita???? sebulan(ramadhan) plus sebulan raya(syawal)..
so 2 bulan kita flush balik rutin kita.
Another 10mths.. kita hidup mcmbiasa...
Eh best sangat tu kan..Alhamdulillah.
Syukurr sangat kita dilahirkan dalam Islam dan Iman. Ameeeen.

Btw..
Weekend ni byk pula gambauu..so i separate 2 lah entry ye.
tadek la berdarah idong koang membaca.. hehehe

 Ni first pic main bunga api budak2 ni kat umah mak; Ampang...

:: pokde dah siap pasang pelita 4 batang... ::

:: Ikutkan tiap2 malam pun diorang main bunga api.. slalu pacik2 diorang lah melayann..lepas tarawikh ::

:: Seronok ada bukda2,kan? leh tumpang mengelinjarrr sama.. :: 

:: terselit paknyah diorang..pun main jugaaaaaaaaaa.. lampu lap lip dah ON.. :) ::

.SABTU.

Bawa kereta service kat Toyota Service Center..Biasa pergi yg dekat Taman Midah, Cheras..

:: Kat entrance kemain elok perangai...lapang... legaa..:: 

:: Sekali masukk dalam... amaigaddd!! melaut maknosia! sampai kena tumpang seating kat meja orang... Cramping!! Bukan takat orang melayu je ralit nak service sbb nak balik kampong raya.. yg juak2 cha ya nun aliff pun mengemut2 dlm ni. tlg bg laluan sat bulih dak?? haishhh ::

:: kat sini mmg ada hot drink dispenser..siap ada nasi lemak bungkus +biscuit. I dgn Suami kalau mai sini time tak puasa mmg berulang je bedal hot mocha or latte diorang.. sedapp woii... nasi lemak diorang punnn acengginii punya sedapp.. sebab kami puasa..i syak mesti nasi lemak dia byk lebih tak abiss :p ::

:: Ni muka mula2 sampaiii.. mampu lagi renyehh..tau la nasib dia kejap lagi cemanaaa.. ::

:: Ni dah start merempan2.. Hoii kemain lamaaa.. dari kol 9am sampai kol 12 lebih tak sudah2!! I dah membebel..merungut2.. tnggal tak berguling2 kat lantai je lagiii... Sbb i byk kerja nak buat..mcm buang masa sangat melangutt gitu.. Petang karang nya kan family I nak berbuka kat umah I.. dgn baju tak berbasuh, tak ber-iron(friday kan kami tidur umah mak). nak buat kuih sikit.. nak kemas umah. I kenotttt la keje terkejar2 ni..i ni kan peel nya orang yg semua nak organize.... suami i siap berikrar, tanak bawa i dah pi service kete! bingit gaknya i merempan2 kat situ.. kah kah kah. Marahh letteww. weekkk..tanak bawak sudah, nama ko dolahh! lalalalala.. kita tgk nanti...dia nak bawa ke tak... dia mana leh pi mana2 i tadekk.. acah mak enon je tu..kita tgk nanti..  ::

Kol 1 lebih settled, shoot terus balik Kajang.
Singgah Pasaraya Billion kejap cari barang2.
Nak beli barang buat koktel sikit..and..
Konon nak buat popiah....
Jom laaaa kitaaa....

POPIAH PEMPUAN CANTIK FROM DAPUR KAK ESAH

Amboi tajuk album kau... kompiden sangat tuuu pangaii!!
Andaikan nak resipi.. follow cete bawah ni.. 
 i put caption kat gambar k.. kacang sangat neh... 
takat nyambil2 je dah siappp.... 

:: Antara tajuk utama... sang carrot.. Nampak tak tempat menyagat i tu?? best woooo... takde plak pic complete set dia.. mcm2 ada dalam set tu.. later i tnjuk k..berbaloii kalau beli! senang giler zap2 settled keje menyagat I ::

:: 1. Carrot + sengkuang di sagat2 ::

:: 2. Cendawan shitake. I rasa boleh je kot pakai cendawan hitam ke apa2 je la cendawan yg korang rasa OK. Cendawan butang pun ok kot kan? Cuma shitake ni ada special smell.. aroma dia buat rasa sedap kot.. mandai2 je haku. hahha::

:: 3. bawang besar or bawang benggala + bawang putih diracik2. Cendawan tadi pun dihiris2  4. Kiub ayam seketul. Tadek dlm gambau. dia pemalu sket.. :p ::

:: I buat 2 jenis..1 tanpa crabstick and cheese. Sbb ayah tak makan cheese. Yang lain2 i campur 2 bendalah ni.. crab stick tu i belah dua. tak suka byk2 sgt..nnt rasa dia lari. cheesedale tu,sekeping..  i kerat 3.. tayah la tamak2 buh byk2..less is more.. aceaceaceace ::

:: Kulit popiah from KG PASTRY. Ni je slalu i guna. elok molek budi pekerti dia..menyenangkan keje I. ::

:: Ni haa bahan2 dia.. Daging ayam Kisar RAMLY dilupa jgn. ::

:: Tomis bawang2.. tabur sket lada hitam..lada putih ..sampai naik bau...then masukkan kiub ayam... pastu perasakan dgn garam siap2..tayah buh garam byk k..i buh sikittt sangat..sbb kiub dah masin.. ::

:: Masuk ayam kisar... kacau2.tayah lama sangat.. ayam dia kan dah siap hancur ..so cepat masak. Kuali berkerak tu buat2 lah tak nampak. Kuali orang hebat2 masak mmg mcmtu. tak sempat kering..eh dah nak masak menu lain... hahahhaha (baca je,percaya jangan!huhu) ::

:: masukkan je semua bahan2 lain..masuk je semua... kecuali cheese and crab stick. kacau2..tayah lama sangat, sbb carrot and sengkuang i dah sagat halus.. kang lembik sgt. Ada pun biarkan air dia kering. No good ok kalau inti u olss becak2..  ::

:: bancuh sikit tepung gandum dgn air..nak buat 'gam' masa menggulung popiah jap gi::

:: keluarkan kulit popiah dari plastik..then amek kain lembab..letak atas kulit popiah tu...kalau tak dia mengeras! so susah or pecah la bila kita nak gulung... biar kulit tu lembab2... then bentangkan atas flat plate...letak la inti then gulung.. ni for 1st popia.. ::

:: comel ke idok popia kita?? hehehe. ::

:: Ni popiah kedua. Kurangkan inti sbb nak letak cheese slice and crab stick. ::

:: Acenggini rupa dia... nak lekat hujung dia..letak la tepung yg dibancuh tadi sikit as a glue.. ::

:: Size tak sama besar, sbb SENI. Ok! jgn fikir bukan2. Orang seni mmg mcmni... :p ::

:: Then goreng.. kalau goreng pun nak kena ajar..mcm kes viral budak nak goreng telur suh kakak dia ajar, dari start buka dapur sampai telur mata siap..haa tu harussss pulang balik duit hantaran kat suami korang eh.. nazak sangat perangaiiii tu.. kawan I.. Ain J tu pun tau ok cemana nak goreng telur.. kalau dia tau..org lain mesti tau... dia kan penanda aras..hahahhaa.  "hai Ain..nnt dtg HKL kita salam2 k. :p" . rupa popia ni kurang ajar plak ptg tu.. tanak plak kerjasama dgn I. Dah tau i nak buh dalam blog.. memburuk juga rupa dia! mcm kena sakit kulit plak... tapi rasaaa diaaaa??? Allahuakbar..toksah dok cete byk aiiiiihhh... i buat dalam  40 ketul...gone!!!Inti padat. Ayah i yg cerewet bab makan tu pun makan byk... apa makna dia tu?? apaa??? *kena panah petir sbb riya'*. hahhaha

Pencicah dia i import dari Ampang. Gagaga.
Dia kalau tak libatkan mak I; Chef Ramlah tu..mmg tak sah!
Btw i buat popia ni kan soang2..dari A sampai Z..
Penuh tekun dan tawadduk.. i ngadap.. 
Nak bagi family makan,sedap2.. i gentel molek.
Masa goreng pun,satu pun tadek terbuka ke merekah ke apa...
Elok je akhlak diorang... Alhamdulillah.

Next entry kita cete pasal Iftar k...



3 comments :

Zie Azi said...

part popia tu i like.tak terpikir pulk nak letak seketul cheese.mmg semerbak la rasa ye..bentuk popia i tanak komen, nampk sgt tangan tak bedung.cabuttttt larik
hahahaa

Nur Aishah said...

helllooo kalau g mana2 kedai pun kalau part popia byk inti gemok2 mcmni..mana ada paras rupa dia jelita??? kalau popia inti taugeh mmg la boleh gulung molek2.. slim2.. ahh janji tak terburai isi..and faling fenting rasaaa diaaa..amaigaddd!! terpejam2 mata, terhensot2 hingus sedapp taww... kita lancarkan perang jee!!! clash 20minit! buerrrkkk...

Zie Azi said...

nasib takdek gambor bom, senapang, pistol macam kt wassap tu.paling kurang pun taruk muntah ijou pun jadilah..
dah tu,tak reti2 jamuan raya kang poklak popia nih.nak sebijik mcm ni jugak.yg ader seketul cheese tauuuuuuuu