Friday, June 07, 2013

KOREA DAY 3

1 comment :

Assalamualaikum Dunia.

Copy from FB

We stayed at Oak Valley Resort.
it was four season family resort.
With beautiful natural landscape.
Kalau winter time.. padang2 dia akan jadi tpt main ski.
snowboard and all snow activites!
since its summer... all the fields became soo greeny!!
nice banget!!
1 unit got 2 different room style.
1 is Western style.katil hempuk etc.
1 is korean style. Empty room kna bentang tilam.
tilam korean.warm.
we choose western style! hahaha.. nk yg hempuk2 ja.
mak inchik dah tua. sakit tulang belakang nak!. ekekee

Bfast ok. Mcm smlam.
Oink2 food basis are at everywhere.
Ikutkan x lalu lgsg nk tgk.
Tapi kita pejam2 mata je la.
Menu as yesterday.
Rerumput(salad) with all bread n bun basis.
Cereal n juice.

Settle, kita p belajar buat Kimchi.
What is Kimchi?
Kimchi ni alangkan mcm Sambal Belacan kat mesia.
Kat mana2 pun msti ada kimchi.
Penyedap,orang kata.
ada mcm2 kind of Kimchi.
Cabbage, lobak,squid bla bla.
So masa kami blaja buat kimchi, kami buat cabbage.
I is x suka of kimchi..uwek2.
Buat kimchi pun x rela jek muka.hahhaa.

Then kami dpt try Hanbok(baju traditional Korean).
MasyaAllah, menggemuk dgn haibatnya bila sarung baju ni.
hahahaha.. so mmg x leh jd org korea la den.
Sok2 p majlis2 kna pki hanbok dah jadi mcm ahli sumo.
hahhaa.. jadi org melayu adalah terbaik buat mak inchik.
Baju Kurung sangat bersesuaian tuk menyembunyikan babat2 yg x sepatutnya di pertontonkan di khalayak ramai! hahaha.
Tp fun la try baju traditional org ken....
posing2 n singgah souvenir shop.
Settled.

Next, we shoot to Yongin Everland.
Taman tema Everland.
Ala2 mcm disneyland or sunway lagoon etc.
Kena naik feeder bus.
Khamis public holiday in Korea.
So diorang pakat smbng cuti on friday.
Makanya melaut la umat manusia time ni!
rasa nk patah balik x sggup mak inchik!!!
tp gagah jg masuk. mmg santek2 creation doang.
ada extreme game jg.
ada safari.
tp kami x da mood nk tgk menatang.
kat mesia pun x pi pun zoo. nak p zoo sini?
dah la time ni panas dgn menghaibatnya!
kami just pusing2. take2 picture.
today lunch is not provided!
berpicnic la kami ditepian2 jalanan.
makan roti. tuna. serunding etc.
sampai kena perambat dgn guard dia.
hahahhaa.. mak inchik x malu pun.
sbb bkn dia kenal mak inchik pun.
kalau dia tau..sapa saya di malaysia... awas kamu! hahahah. puii!

abis di Everland kita Soping2 d Namdaemun.
one of eldest continually running market n largest retail market in Seoul.
Sooping d kedai makcik gratis..hahaha.
memborong tshirt2.souvenir. sampai habis almost 70k.
Won la tapi..hihi. in RM is only about RM200++.
mcm2 hasil dapat.
pastu p pasar brooch plak.
sworvski dia tantek2.
dah penat..baru rasa lapau.
moh kita makan..
pakistani restaurant. Maharaja.
Baru la dpt makan nasi beriani buffet.
roti naan dia dappp nya nok oi.
tingat mamak kat Ampang nu.huhu.

Dah belenjap seharian berjalan.
Balik hotel.
This last 2 days will stay at Golden Forest Residence.
Futuristic apartmnt! completed n modern style residence anyway.

Malam tu kami jalan2 kat tepi2 road tgk view Seoul at the night.
Tdo dgn selesanya.
Subuh at 3am waktu korea.
6am morning call by hotel.


Below the pictures arranged accordingly by the moment.

 
  :: Oak Valley resort::

:: Menghijauuu sgt kannn?? tempat ni lah kalau winter time, smua snow. diorang akan snowboard from top..::


::eh tantek angat ni tempat dia::

Settled breakfast, kami ke tempat membuat kimchi.
Jadi pelajar membuat kimchi kami.
Byk jenis kimchi ni.
Ada cabbage pjg2 tu. Ada mcm2 sayur. Ada sotong jua adanya.
And sapa nak beli boleh order. Nanti diorang wrapping siap2.

:: i x makan lgsg kimchi. so not teruja at all ::

:: Dah rupa burger ak tgk.bahahah :: 

:: Chef Esah sang.. :: 

Then turun bawah tu kita ke Hanbook for posing2.
Hanbook ni baju kebangsaan Korean. 
Ak dah jadi mcm SUMOlah pakai baju ni.
Sebaikk ak bukan orang korea.
Kalau tak, tiap kali p keje kena pki baju kebangsaan,
abislah meng-gergasi aku! hahaha.
so i kenot migrate jd korean.
sesuaii sangat dahh baju kurung dgn size american i ni. huhu


:: menggajah betul rupa ak pakai hanbok ni! ggrrr:: 

:: Orang len pakai sehelai je. Aku siap pakai 2 pasang. Diva korea sgt ni. padahal tembun juga pakai yg ni.kahkah *terguris* :: 



:: Raja dgn gundik2 dia. ::

:: Apa dia tulis wei?? Dia mencarut ke? huhu::

Settle posing, kami di bawa ke Evelyn Theme Park.
Dia ala2 disney laa..penuh dgn korean character.
Tapi since kita pun tourist,datang jauh2...
xda la kuasa nak que semata2 nk nek roller coaster bagai kan??
makanya 3 hours masa yg dia bagi..kami posinggg je sampaiii lebam.
ada x pun kami naik buaian ala2 kat genting tapi dia x laju.
dia just bawa kami naik ke atas. 
ni pun sbb kes pemalas nak naik bukit. bahaha.

:: Eh bagus sgt ni ko mendaki kan bukit tuk kami..::

:: Entrance. Kemain mengemut2 umat manusia. pfftt ::





:: roses::



:: pose acah-acah namo eh.. ::





:: otw to pakistanese restaurant ::
  
 ::Eskrim turki yg suka memainkan pasaan orang ni!!::

Penutup hari ni, kami di beri masa 2 jam tuk shopping kat area Myeaong dong;Namdaemun street.
Kat sini lah kami borong segala mala souvenir dgn very reasonable price!!
dapat bykk sangat gratis...
I beli thsirt tuk semua adik beradik I 8 orang tu plus wife2 diorang..
and anak2 buah I..
time ni si ebab oni tu baru beberapa bulan je hidupnya..hehee.
so tadek la thsirt size dia...
then i decide nak beli kan dia bear korea je...
tup2 tgh jalan nampak tshirt kecikkk...muat kat dia ni..
so i dgn sal(sal pon nk bli ke anak buah dia) berlari2 la nk p beli tshirt tu.
tgh belek2.dtg sales rep dia tanya..
"how old your dog mem?"
what?? dog??? kah kah kah kah.
baju hanjenggg kau!!!!
sentap i olsssss...
mg rezki auni bebear tu jela..sampai skrag idup lagi bear tu.
buatnya i beli tshirt?? ohsahh masuk sebelah tangan dia je pun belum tentu lepas..
hhahahhahaha..



1 comment :

Zie Azi said...

dah mcm Kak Mah pki bj Kimono tu..opssss kang ada naik court
cantik bunga tu, fresh flower kan..