Thursday, August 25, 2016

PHUKET ; EPISODE 3 OR ELSE... LAST EPISODE??

1 comment :

DAY 3 in PHUKET...

Malam smlm tidur selena2nya...
badan punya penat,mcm kena tomoi! huhu
Bangun pagi, mandi2 kluar bfast kat cafe hotel.
tapi dah cemuih aihh makan rotiii...
nak nasi lemakkkk!

:: i betul2 tak makan apa2..just minum juice and makan buah sket ::

:: muka tak kuasa dahh ni.. ::  

:: tu blkng tu cafe hotel bhgn ala carte ::

:: kat entrance hotel..  ::

:: lepas minum, kami jalan2 kat sepanjang jalan Patong Beach tu haaa...suami i naik bilik 'babyrock' terus tukar tsshirt lain..  jom posing sat kat tulisan ni haaa ::

:: posing pun duduk..tah tak kuasa nau tu!! ::

:: jalan2 tepi tu beli tshirt tuk anak2 buah2an... mula2 tak plan pun nak kemana2..so awal2 dah rembat... ni 5 helai BAHT600. Ok jg laaa.. :: 

:: baca review2 blogger pasal wayar2 yg berselirat ni haaa.. so bila sendiri tgk depan mata.. baru faham betapaaaaaa.... !! ::

:: tourist yg bawa kami jalan tu kata..kat sini style dia kalau rosak diorang tak tarik buang.dia sambung je wayar baru..tu yg kemain bersimpang siur.... ::

:: ke depan sikit jmpe McD..McD sini serve pork ye! so jgn coba2 nak makan fries ke...fillet o fish ke apa... ada paammm??? ::

:: McD ber-sawadikaap.. ::

Masa ni i dah gigil2 lapar and tired berjalan.
I ajak suami p KFC Halal kat bangla road sana.
Tiba2 suami i p deal dgn sorang tourist..
Dia bawa pusing2 phuket... half day BAHT700...
ok lah kan? sbb kalau sewa kete BAHT1000.
Kena letak depo RM1000 plak tu(without passport). 
then tak masuk petrol.
pastu tak tau plak nak jalan ke mana arahnyaaa...
fikir2 ok sgt dah tu... kita bkn nak pi mana sangat.
Sbb mamat ni offer nak bawa p kilang tshirt yg print kan shirt Hard Rock Ori ok!
So jommmmm....

:: minta dia bawa p makan... kan gigil lapar nak KFC? so tak jadi KFC..dpt makan best lagi dari KFC.. esah suka!!! ni suami pnya..bihun sup fishball..sedappp nyaaaa u olss. pedas2 sedap!!  ::

:: this mine... bihun tomyam seafood.. i minta less spicy! tersangatlah sedapppp juga! mild je rasa dia... sedappp oiiii... ::

:: mine, limau ais.. husband ice lemon tea... total makan BAHT350.. ::

:: Mula2 mamat tu bawa kedai souvenir....  dapat laa beli fridge magnet(FM) and sket2 souvenir phuket.... tak lawo sgt FM diaa.... tapi boleh laaa... buat buah tangan.. ::

:: pastu dia bawa kat kedai ni.. kedai ni lahhhh kilang buat tshirt tu.. depan kedai dia mcm kedai biasa.. ::

:: masuk dalam ni, dia akan bawa kat satu tempat..and b4 masuk dia akan brief... cemana kualiti , price etc.. i tell u... tshirt dia mmg SANGAT2 berkualiti. cantik..kemas...material pun letopss sgt!! harga pun sangat reasonable! HRC pnya tshirt , diorang lah supply... i dgn suami i dah mcm onggila merogan dlm tu. menggelupur capai tu capai ni...dari plan tanak beli apa2... terus mendapat 2 bakul penuh!
 
:: ni antara HRC tshirt... smua tu adik beradik..anak2...anak2 buah.. ::

:: dah la comel dia masuk dlm bekas gini... BAHT250 sehelai sahaja ok! kain dia tebal tapi lembut..ehhh mmg i rasa berbaloii sangat mamat tu bawa kami ke sini!! ::

:: selain dari tshirt, i ada beli souvenir lain sikit. Ada sarung kusyen kecik... ygt kilat2 gold tu bag.... ada gmbar gajah.. BAHT250 sahaja juga! yg tshirt HRC dalam plastik biasa tu, tuk pompuan2..sbb i belikan long sleeve...  keluar dari kedai tu dgn rasa orgasma berganda2!!! ::  

:: then dia bawa p kedai yg jual candy, toffe, and mcm2 la dry food fruit base. ::

:: i pesan kat suami, beli yg durian je semua! hahahha ::

:: sebab buah2 lain, kat mesia pun byk.... ::

:: tak beli byk pun.... saja buat2 rasa.. ::

:: dalam kedai ni ada replica PHUKET OLD TOWN . phuket zaman dulu kala... ::

:: beli ni je haaaa buah tangan.... yg cashew nut tu..beli kat kilang dia.cete ada kat bawah ni haa.. :: 
 
:: Kilang proses biji gajus. Tekun nya minah ni asingkan biji gajuss ::

:: wangiii jeee bau dia.. ::

:: ni tak proses apa2 lagi..baru proses pengasingan..  kat sini ada mcm2 flavour biji gajus..ada perisa kari, bbq, choclate, salted etc.. ::

:: pose kat biji gajus...giler PELANCONG sgt dressing gua! bahahha. kan asalnya nak turun bfast je... tup2 terus p chartered tourist ... mendapat lah menyelekeh menyeringai mcmni!! huaaa ::


:: lagi selebet, lagi rancak haku selfie.. hahha :: 

:: Next dia bawa pi BIG BEE..ala biasa la tourist..dia kena lengkapkan point tuk renew tourist license etc i rasa.. so i layan kan lah aja... ::

:: i igt nak jalan2 je..skali suami i excited ok tempat2 ubat mcmni.. kontra btol dgn I.. hahahhah.. ::

:: honey dia 100% pure.... ::

:: pstu kena dengar atuk ni ceramah! atuk ni MALAYSIAN ok! dia kawen dgn orang thailand.. sbb tu stay sana..so once diorang tahu we are from malaysia, terus dia assigned atuk ni jadi speaker... terketar2 atuk ni cuba cakap melayu... dah 30thn duk thailand. Umur atuk ni dah 83yrs ok! ::

:: ni royal jelly.... ::

:: sarang lebah.. ponn nak amek gambar??? *tddmka* ::

:: pose kat luar.. seboleh2 atuk tu nak enterframe... kasi chance laaa.. ::

:: pastu laki I nak peluk2 dia apahalll ??? i is jeles ok. ngan apek2 pun cari fasal kau ni! ::

:: sama tak pose?? awwww.. patung bee tu dah cukup besar i rasa..tapi kenapa i tetap nampak gergasi?? nyampahhh ok! ::

:: pi kat ladang lebah diorang ... mamat tu suh i pegang sarang tu sendiri. oh NO!! buatnya lebah tu buat pangai lalu menggeget I??? cukup2 lah bdn i yg dah semulajadi membengkak ni ha!! hahhaa ::

:: suami i rembat 1 set segala tok nenek madu... Bee Pollen tu elok tuk sistem uluran .. 1 set ni dalam BAHT4600 je.... ::

:: kami dah start bancuh air madu with cool water and drink it at every morning. Insyaallah... kalau stok abis, kami plan nak p cari madu yg betul2 asli.. and teruskan minum madu... ::

Lepas tempat madu.... ada singgah satu tempat...
special sikit la tempat tu..jeng jeng jeng...
nnti i up entry khas eh... awww!!! 

:: comel tuktuk..kemain shocking lagi fink nyaa!! agak2 onglaki malu tak nek tuktuk pink?? huhu ::

:: acenggini je rupaa petrol pump dia...?? i ada nmpak seketol je CARLTEX kat sana... yg lain2 semua jenis tak proper cenggini..takutnya i nak isi...dah mcm public phone pun ye.. ada tak org silap..letak nozzle tu kat telinga..then terHELLO2...giler punya esah! hahahah ::

:: balik tu dah kol 5pm.. minta mamat tu bawa makan nasi.. lapauuuu!!! dia bawa kedai HALAL ni..::

:: elok je lauk2 dia..sedap2....depa selamber je hidang lauk dlm piyuk cap buaya cam ni haaa...  ::

:: ni haaa hasil tangkapan harini..dari kononya tanak beli apa2... hamek... jenuh fikir nak nyumbat dlm beg mcmmana... tu pun sebaik i mmg spare bawa 1 luggage kecik. suami i beriya2 kata TAK PAYAH. Sbb i tau perangai laki bini 2 orang ni cemana...  i insist juga2 nak bawa! akhirnya.. kan betul kata cicak.. :p ::

:: ni hiasan yg i kata, i beli kat tepi jalan pantai patong tu..yg asal dia letak BAHT1500.. last2 i dapat BAHT300 je.. comel lah jugaa! ::

:: i put it here.... sesuai ke tak, i pejamkan mata je.. dah jadi apa dahh deco umah..konsep caca merba ke cemana? takpela, kang cakap lebih2 pasal rumah + konsep + deco org kata kekwat plak... i tadek niat pun..igt kan nak share2 interest kita, pengalaman sikit2, takut org salah erti plak eh...  benda2 mcm ni terpulang pd minat lah kot kan... tak minat takpela... pngalaman i aritu,masa mula2 masuk rumah, i main beli je furniture ikut mana dannnn... konon JANJI ado, and cepat2 nak kasi complete..gitoo konsepnya.. bila dah stay lama sikit...bila kita start joint deco2 group ...or reading from magazine etc..baru rasa mcm nyesal sbb tak well planned tuk hiasan rumah. Kalau dari awal i dah letak target at least bab warna je pun dah ok.. ni tak... sat kaler grey..sat kaler putih.. sat hitam.. mmg huru hara. kalau skrang dah lambat lah kot nak ubah semua..sbb i bukan orang HAVE2... mampu nak tukar ganti perabot2 sesuka hati... sekali beli tu..pakai la sampai jahanam sok... kita perempuan2 normal ni mmg akan ada rasa, nafsu tuk rumah cantik...ikut apa yg kita nak..kita suka... hari demi hari kita nak improve... sbb tu org kata RUMAHKU SYURGAKU.. nak mata kita ni sedappp je mandang...sejuk je jiwa bila balik rumah.. sbb tu i ada je pesan kt kwn2 yg baru nak masuk rumah... u ols akan tetap beli barang baru kan? why not beli perabot betul2 ikut apa u nak..sbb tak semua perabut tu WAJIB ada immediately.. so dikit2 la menabung..sampai cukup duit..baru pi beli perabot yg korang suka... kita nak pakai perabot tu lamaa kan??kita nak hadap perabut tu hari2 kan...   tu yg i baca from deco tips laa.. tak nak ikut tak apa..  sbb pusing2 its subject to person juga la...ada je kot orang yg langsung tak peduli. janji lengkap..selesa... ok la kan? eh masing2 lah kan... MOJ(Mak Ok Je).. its only my 2 cents! :p ::

Back to track...

Malam ketiga kat Phuket tu ada tragedy.
Dah letih berjalan seharian pusing Phuket...
kami just lite dinner, beli chicken wrap kat kedai turki tepi2 jalan tu.
Balik je bilik...mendapat 2-2 orang muntah2 belahak + diarrhea!!!
Terus i jahanam demam... tak tidur dua2 orang..
suami i pun! Parah i, kalau dia pun sakit ni!
esk dah nak balik...
harap2 lega sikit....
tapi jawabnya TIDAK ye.
I demam sampai balik Malaysia.
suami i je dah lega....

Eh i ingat ni entry Phuket terakhir lah kot.
Sbb i tadek apa nak cerita dah pun bout last day.
Since i melembik! muntah2 yg teruk.
Tak tau la sbb pembawakan pi island semalamnya or food poisioning.
Masa kat airport tu i rasa nak baring je kat lantai.
Sbb dah lembik sangat2!!!
Dalam flite, satu hapa pun i tak makan.. 
Balik tu naik MAS kan ada food and TV...
i tak layan satu hapa pun. i tidur sampai Malaysia!!
Sbb kes pi island and kes i sakit last nite tu..
membuatkan i rasa TAK BEST sangat pun p phuket.
Hahhahaha.
Padahal OK je sebenarnya..cuma bila ada tragedy2 tu yg buat i rasa serik.

And bila fikir balik... tak puas pun jalan...
Elephant tracking (takuit gajah) i tak pergi.. 
tgk sunset kat Kata View Point(takde transport) i tak pegi.
Phuket Fantasea (mahal BAHT1600 and tak interested pon) i tak pergi. 
Sbb mcm tak berapa enjoy kot..
Takut pun ye sepanjang ada kt sana...
Sekali betul apa yg i takuti..
Sbb i balik thursday tghari..
Friday malam tu, ada bombing kat Patong Beach and few tempat lain kat Thailand!!!
yg kat patong tu betul2 depan hotel I!
sbb i nampak Burger King... huaa takuit!!
See??? tempat2 mcmtu, mmg kena byk2 doa and beware... 
takleh nak seronok2 tak tentu hala.
Pendek kata... i bagi 3 star je for my vacation kali ni....

Harap2 boleh jadi reference sikit2 kat kawan2 lain yg nak pi Phuket....
bout kilang tshirt yg best tu...siyes i tak igt nama tempat dia..
sbb teruja sgt tgk melambak2 HRC tshirt ori dia jual murah2.
Koang kalau nak gi, just ask the tourist bawa p Town Phuket..
Then bawa ke HRC thsirt factory. Cakap kat dia centu. Diorang tau lah kot.

Lagi satu kalau nak cari HALAL food, cari je Masjid hijau kat pekan patong.
Ada seketul tu je masjid kat area Patong beach..
Kat situ melambak2 kedai2 makan muslim HALAL.
Kalau dari Patong Beach, still kna naik transport..kenot walk2..quit far.
Tapi area patong beach sendiri pun byk je kedai2 makan pakistan,arabian yg halal.
diorang ada serve thailand food yg tak kurang hebatnya.
So bab makan, jgn risau kurus k..i.allah yg gemok akan kekal gemok. :p

Phew lega jahh oiiii selesai hutang update (heran sgt ke orang? kahkah).
so nanti i update cuti2 p utagha plak naaa...

BYE2 PHUKET... MAYBE KITA TAKKAN BERJUMPA LAGI... hahahahaha