Sunday, October 18, 2015

HATTEN MELAKA 2015

2 comments :

Tik tok tik tok...
countdown punya countdown, the day has coming!!!
Jom ke Melaka kita!!!

Pagi2 tu i bangun awal2 siap2 iron baju stok seminggu.
Kemas2 rumah and pack baju.
2 orang n semalam je pun?
patut leh main campak2 je dlm boot kete.
Tapi agak2 la..dah ber-laki kot kan???
Kemas lah sikit bagi nampak mcm rupa org dah kawen kan..

:: Warm-up dengan selpiaq dlu. selpiaq dgn bfast, selpiaq lagi penting!. bahahaha.. memang pangaii sangat!! ::

:: Ehem, nampak ke idok? cepek mata baru i itteww?? back to dolu2 style. Rimless. Percentage nak jahanam cepat, mmg tinggi. maklomlah, mak gorilla mmg ganeh. sedang frame yg tebal mcm yo soy betty la fea tu pun selamba je leh terkepak. kita tgk k. huhu::

Awal sangat kot kami keluar rumah.
Ujung2 terpisat2 tak tau nak lepak mana.
Siap singgah Port Dickson bagai.
Muzium Lukut lah. Hahhaa.
Sampai singgah umah sedara husband i lah kat Tanjung Dahan,Melaka sana.
Tapi sadis,pegi2 ber-mangga rumahnya.
Igt kot dpt layan mencalok ikan bakar ke.
Umah ia btol2 depan pantai ols.
Rasa mcm nak checkin situ je lagi bestt..

Dah menggagau2 tak tau nak gi mana.
Moh la kita p Bandar Hilir terus.
Kita pekena asam podeh.
Tapi kuciwa sikit sbb ikan jenahak udah habis.
I is love asam podeh ikan jenahak.
Tinggal Siakap, kombung ngan pari je.
Sebab suami i amek jg kembung.
So i merajuk, i x nak snap pic kembung.
buerrrrrkkk.
I amek daging salai je.sebaik sedap.


::Daging salai ni mmg bau smoke dia kuat. itu membuatkan i lebih berahi tuk makan sambil tercium2 daging tu.. hahah::
 
Dah kenyam, jom kita check-in.
Kami mmg dah booked sesiap Hatten Hotel ni.
Why si hatan ni??
Sebabbb..i dari maghin2 dah aim dah nk stay hotel yang walking-distance je dgn Town.
kalau nak harap drive dlm town, mmg tak gerak2.
So i beriltizam(nampak x BM haku??) nak duduk sini juga.
Hotel ni lbh kurang 3 tahun operasi. 
So pada pemikiran i, hotel baru2 ni walau tahap Rumah Tumpangan saja,
it still baru and bau simen lagi kan?
bantal dia bau kedai lagi ..gitoo konsepnya.
So moh la kita try.  

:: Hatten Hotel, Bandar Hilir Melaka:: 

Info about Hatten Hotel, Melaka.
Hotel ni terletak betul2 middle town of Bandar Hilir.
Sederet dengan Mahkota Parade,dekat dgn Mahkota Hospital and Mahkota Hotel.
Opposite dengan Pahlawan Mall, Dataran pahlawan, Taming Sari tower, river cruise bagai.
Semua walking distance je! 
Im not sure either it's 4 or 5 star hotel.
Tapi service and accomodation is tip top la.
Nak2 if u choose the premiere suite.
Banyak privillege complimentary provided.
Such as, special buffet breakfast at 22nd floor(Sky lounge).
Welcome drink, fruit platter, tea time complimentary.
Siap received a small pack of pineapple tart. 
And of coz the best accomodation in town lah org kata,kan!
Price per-nite its very depands on time.
Ikut sukati mak pak tiri dia nk buh rate berapa.
U better check with agoda ke booking.com ke.
Or can call sales people directly.
Macam i, main call je.
And asked for governmnt rate.
Alhamdulillah, i only paid about RM340 je per-nite for Premiere Deluxe.

Here the Hatten Hotel Melaka Address for your next trip : 

Hatten Hotel Melaka

Jalan Merdeka, Bandar Hilir,
75000 Melaka, Malaysia.
Tel :  +606 286 9696
Fax:  +606 281 9696
Kita explore tgk hows the mamat hattan is look alike k...

:: Toilet yg ketama2 kita kna check. Mcm orang lain jg...kalau ada hose air tu dah kira cukup cemerlang gemilang terbilang dah,. Dari terpaksa selet2 tissue..weekk::

:: OOooo dia xda bath tub laaaaa.. x dapat la i nk berendam mcm hyppo like kat foshan aritu.sebaikk.. ngee::

:: Ordinary toilettries provided. Foshan punya shower gel lagi mangiiiii...bau lemon ..geraam nk geget2:: 

:: Foshan lagi menang. Even bilik kami kat Hillpark tu punyer tilam lagi HEMPUKK..hahahah..::


::1st TV::  

 
 :: 2nd TV. Motif buh 2 tv?? kot gaduh laki bini soang nak tgk DA'I soang nk tgk Pencetus Ummah(nampak x rancangan islamik je kami tgk?padahall??hhaha) boleh tgk asing2.

 
::Cleopratra seated. Tempat haku letak barang.::

::Hantu jamban tgh selpiaq. huhu::

:: Model suami i::

:: Dia masih memilih model yang sama ::

Petang tu ada Complimentary Tea Buffet @Premiere Lounge. 
Layan  juga la. Tadi dah membuta dari tghari, bangun2 turun p tea.
Eh dah mcm meeting govrmnt neh. kol 3 pm siap ada minum ptg.  haha.
Ada kuih muih,assorted cake, coffe or tea and fresh orang for free flow. 

:: Kuih Bom dia kemainn la lembut gebu...suami bertambah2. Sebaik ahkak jaga buffet tu tak libas dia. Makan x igt org belakang. biasaa dia tu...huhu::

:: Baru lepas minum petang ::


 :: Sayam buah dipit dabuh2 i ni:: 

:: Singgah Infinity Pool dia. Quit big. Siap ada sauna. Tapi im not that rendam2 type. Dulu muda2 ye. Sampai2 je hotel tukar baju, gedebushh..skrang no nafsu at all. Since rumah monte kami tu pun kan ada infiniti pool juga. Jsut teringat kat anak2 menakan je. Kalau bawa depa ni, best ni..huhuh::

Sudah minum, dah alang2 bersiap, kami just cross the link bridge hotel tu. 
terus masuk Pahlawan Mall.
Adoii ini lah yg kita mahu. Takyah susah2 nak berpanas.
Berlenjap ketiak bagai. huhu.
Mcmbiasa, just took a look.
Apa yg kat KL ni tadek? so xyah la kot nak beriya2 soping kat Melaka.
Mak bapak je tadek. ihok2

:: taman dlm Pahlawan Mall :: 

Then round2 sampai terlajak ke A Famosa!
lama dah tak melawat tapak peninggalan tok2 sedara bangsa portugese tu ye dok?
hoho.peghak juga la berposing. huhu
I usyar2 org2 tarik beca, tak sampai ati sngguh i nak naik.
Mau lpas je kayuh i, terus jual beca tu. Serikkk dia! hhaha.
Kojaq sgguh ngutuk diwi sndiri. ;)
Ada lalu kat tpt foot massage, suami i beriya2 suh urut.
Kan dah jalan jauhhh tanpa sedar.
I malas laa urut soang. Kang dia tercongok tggu.
No good2.
Nampak nau laki i tu malas nak picit kaki i malam kang.
Awas ko bang! mementang kaki.... u x nak picit kannnnnnn... :p



Lepas Maghrib p cari makan kat Alai.
Rasanya kalau mai Bandar Melaka, Alai je kot port layan seafood.
Nak ke Umbai mcm jauh..
Tapi kan..mlm tu Alai service was sooo bad.
Diorang mmg cari gadoh btol dgn orang lapau laki bini ni.
Boleh nasi putih habis??
baru nak tanak baru? eh kol 12.35am pagi ke baru aku leh makan??
kami makan la dgn nasi lemak bungkus kecik tu.
kecewa ok. tak mecing lgsg makan seafood dgn nasi lemak.
Laki i ni dah pandai pulak nak mem-baran. menjangkit dari i lettew.
dulu rasanya dia lah yg terpaling cool.hahaha
I pulak yg rilek2 je ratah kupang gemok tu.
kemahen sedap kau kan???
so dpt snip pic kupang je. 
sbb i takut kena pijak dgn laki i yg tgh hangin.
Dah la nasi tadek.
tapi ko sibuk2 nak snap pic kan? 
bakar line sgguh! huhu

: Kupang masak pedas::

:; What? Sepinggan je? apa barang diqq?? 2 pinggan sorang sepinggan teros. Baru lahhh sado! sedapp jahh kupang dia.segarr!::

:: Laki i mata dah merah2 nak jadi hijau dah tu....huaaa akott!! kan i kata, bab makan leh jadi gadoh! Jgn buat main. hahahha. eh terBIRU plak kami. Jersi chelsea tu dia baru rembat masa makan asam pedas tghari.. ::

Lalu pulang la suami isteri ini ke pangkal jalan dgn hati yg bengkek sbb perot tak kenyam santak.
Siap kemain sesekor menyakitkan hati masing2, main pantun2..
"Pegi Alai nak makan seafood, Nasi takdek!"
bahahahhaa. 
Nak ubat hati yg terguris luka, moh la kita layan live band.
Leh head banging segala.. Yeah yeah.
Sekali jazz dah. kejadah ko nak hangguk kepala bagai???
potongg btolllllaaaa...

::At 22nd Floor:: 

::The band perfomence that nite. Sedap btol suara femfuan tu. Semua lagu dia pukul rata::



:: Tgk laki i mentamak. Live band pun dia nak tgk...Chelsea main pun dia nk tgk ::



:: Hot Caramel Latte & Ice Choclate. Typical org kita, masuk nk tgk live band, tak order fresh orange or coke, mesti order ni. Ikutkan nk plain water je. Sbb perut dah kenyam. Tapi takut dikeji org. padahal org sikit pun x heran dgn ko. dah la tempat dia gelap..pfftt ::

:: Bandar Hilir Melaka from the top ::

:: So lovely dapat lepak2 dengar live band and watching for a nice view + jerebu ala2 snow..ahahah:: 

Next Day  

Pagi2 lepas subuh kami dah naik bfast.
Naik ye. Sbb kami choose American bfast @22nd floor.
Our room at 20th floor.
Saja taknak crowd. Memang la kena belagak sikit.
Ongkampong x sedor diri, mmg gini lah roman eh.hahaha.
Since dari awal mmg they had mention, variety mmg x semeriah 11th floor.
Tapi lebih peaceful and mostly western dish la.
Ala kami pun bkn makan beriya nau. Ujung2 laki i tu, dia makan roti wth butter + jam je.
haku pun x faham, kata ongkampung semerah padi?
tapi pesal x makan nasi lemak bang?? ggrrr.

Food yang sempat di snappy2. 

:: Beef bacon/chicken:: 

:: Food slices and yougurt by sunglo::

:: Assorted cheese. rasa nak picit2 je sekor2..::

:: Buah2an tempatan::

:: Assorted cereal wth fresh milk ::

:: Kamben punyer peberet. Salad stall tapi mana tah pic salad nya? hahah::

:: Chicken sausage::

:: Fruit Juice, orange, pink guava and soy bean. soy bean dia kannn tawaqq habiaqqq. rerupanya ada air gula kat tepi tu tambah sendiri. see?? villlllage gilerrr kan?? ::

:: Assorted bun and cakes::

:: Noodle station ::

:: Bread station ::

:: Salmon butter. pagi2 i kenot makan ikan gini, tak tertelan teman..::

::Turkey breast butter ::

:: Brocoli :: 


:: Mine for 1st round. next2 round,tadek gambo. hp simpan dlm kocek. susah nak mencekik. bahaha::

:: Husband. Bayangkan dlm byk2 food ini je yg dia makan nya??::

:: Chicken porridge. I lah mentamak pi buh minyak bijan byk2..huhu::

:: Indo Mee dia dapp jahhh oii ::

:: Japanese station. Soba2 smua ni ::

:: i punya mee soup..fishball soup ::

:: Bfast place@alto Sky::

:: Alololo..tampo nakk??::

:: Dah mcm kena interview plak dah haa.. ::


 
  

Memang peaceful abis laa lepak sini.
Sebab b4 7am kami dah terpacul! bahahahha.
Bfast dia start at 6.30am to 10.30am.
Bagus kan?? sbb ada yg kena keluar meeting awal semua kan??
So boleh bfast siap2. Gud2.

Dah bfast konon nak p Sauna.
Sekali golek2 atas katil, menjadi2 2orang tu tidur berjemaah.
Sampai kol 10am! hahaha. Eh kata cuti kan. Gasaklah!

Balik tu just sggah Klebang Coconut Shake.
Tak bernapsu nak lepak2 tempat lain.
Jerebu teruk!

:: Klebang Coconut Shake. Org nak take away kemahenn pjggg beratur. Buh ganja pe??::


:: Klebang Coconut Shake :: 

:: wait2 jgn terpedaya, kami siap rembat nasi lemak n ayam goreng crispy dgn cara berlauk and cekodok udang geragau. semua i bagi 3 bintang. sebab dah tak panas kot. so merosot la prestasi report card beliau::

Sekian,wassalamu our short vacation to Malacca. 
Hope lepas ni, ada cerita coti aussie ke, hokkaido ke, koman2 Ho Chi Minh ke kan??
Ameen.  





2 comments :

Zie Azi said...

have a good weekend k.sha, tengok makanan tu sumo sedap..mn air yg special tu hahaha

Nur Aishah said...

hahahha.weii dah abis xm ke??? mesti makan dapp kek umah omak kan?? huaaa..
Air tu x sior teman nk ngorder. kang terbayang terkenang2.. bahaya!!!